AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hisse senedi bastirmak zorunlu mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hisse senedi bastırmak zorunlu mu?​

(kapalı) anonim şirketlerde azlığın5 talebi üzerine, nama yazılı pay senetleri bastırılacak ve bütün nama yazılı pay senedi sahiplerine dağıtılacaktır. Azlığın böyle bir talepte bulunmaması durumunda ise, pay senedi bastırma zorunluluğu doğmayacaktır.

Anonim şirketlerde hisse senedi bastırmak zorunlu mu?​

Yapılan düzenlemeler uyarınca, 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren, halka açık olmayan anonim şirketlerde de hamiline yazılı pay senetlerinin “bastırılması”nda ve “devri” nde MKK’ya bildirim yapmak zorunlu olacaktır.

Borsada nama ne demek?​

Borsada nama ne demek?
Nama Yazılı Hisse Senedi veya Nama Yazılı Pay Senedi anonim ortaklık payını temsil etmek üzere çıkarılan ve belli bir kişinin adına düzenlenmiş yani TK 487/2’ye göre sahibinin adını da içeren kıymetli evrak. Nama yazılı pay senetleri kanunen emre yazılıdır.

Pay senedi zorunlu mu?​

Pay senedi zorunlu mu?
6102 sayılı olan yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında şirketlerin hamiline yazılı pay senedi basımı zorunlu olmakla beraber, yeni kanun kapsamında hisse senedi yerine pay senedi terimi kullanılmıştır. Pay senetleri anonim şirketlerde nama yazılı ya da hamiline yazılı olarak ikiye ayrılır.

Anonim şirketler hisse senedi çıkarır mı?​

6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nda ise “hisse senedi” yerine “pay senedi” kanunî terim olarak kullanılmış ve bazı koşulların varlığında anonim şirketlere pay senedi çıkarma zorunluluğu getirilmiştir. Anonim şirkette, paylar ya hamiline ya da nama yazılı olur.

Nama yazılı pay senetlerinin devrini kısıtlayan hüküm nedir?​

Nama yazılı pay senetlerinin devrini kısıtlayan hükümler; esas sözleşme ile hisselerin devredilmesi genel olarak şirkete yabancı girmemesi, belirli özelliklerin kaybolmaması için tercih edilmiş olabilir. Bu devir kapsamında anonim şirketlere karşı fakat devrin pay defterine kaydı ile hükmü ifade eden bir durumdur.

Hamiline yazılı pay senedi ne demek?​

Hamiline yazılı pay senedi ne demek?
Nama yazılı pay senetlerinin aksine, hamiline yazılı pay senetlerinde pay sahiplerinin ismi/unvanı yer almadığından ve bu senetlerin devri pay defterine kaydedilmediğinden, hamiline yazılı pay senetleri sahipleri paylarını kolaylıkla devretme ve şirketle/üçüncü kişilerle ilişkilerinde anonim kalma imkânına sahip …

Hangi şirket yapısı hisse senedi çıkarabilir?​

Hangi şirket yapısı hisse senedi çıkarabilir?
Merkez Bankası, sigorta şirketleri, anonim ortaklık halinde kurulmuş bulunan iktisadi devlet teşekkülleri, bağlı ortaklıklar, yatırım ortaklıkları, aracı kurumlar ve özel finans kuruluşları hisse senedi ihraç edebilirler.
 
Hisse senedi bastırmak zorunlu mu sorusuna verilen cevaplar doğrultusunda, azlığın talebi üzerine anonim şirketlerde nama yazılı pay senetlerinin bastırılması ve dağıtılmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir. Ancak azlık tarafından böyle bir talepte bulunulmaması durumunda pay senedi bastırma zorunluluğunun doğmayacağı vurgulanmıştır.

Anonim şirketlerde hisse senedi bastırma zorunluluğuna ilişkin olarak 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren, halka açık olmayan anonim şirketlerde hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılması ve devrinin MKK'ya bildirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Yani pay senedi bastırma ve devretme işlemlerinde MKK'ya bildirimde bulunma zorunluluğu getirilmiştir.

Borsada "nama" ifadesi ise "Nama Yazılı Hisse Senedi" veya "Nama Yazılı Pay Senedi"nin, anonim ortaklık payını temsil eden ve belli bir kişinin adına düzenlenmiş kıymetli evrak olduğunu ifade etmektedir. Nama yazılı pay senetleri, sahibinin adını da içeren, kanunen emre yazılı kıymetli evraklar olarak tanımlanmaktadır.

Pay senedi zorunluluğu konusunda ise 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında şirketlerin hamiline yazılı pay senedi basımının zorunlu olduğu, ancak hisse senedi yerine "pay senedi" teriminin kullanıldığı ve pay senetlerinin anonim şirketlerde nama yazılı ya da hamiline yazılı olarak çıkarılabileceği belirtilmiştir.

Anonim şirketlerin hisse senedi çıkarıp çıkaramayacağı konusunda ise 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda hisse senedi yerine "pay senedi" teriminin kullanıldığı ve bazı koşulların varlığında anonim şirketlere pay senedi çıkarma zorunluluğu getirildiği belirtilmiştir. Paylar genellikle hamiline veya nama yazılı olarak çıkarılmaktadır.

Nama yazılı pay senetlerinin devrini kısıtlayan hükümler ise esas sözleşme ile belirlenebilir. Hisselerin devredilmesinde genel olarak şirkete yabancı girmemesi, belirli özelliklerin kaybolmaması gibi durumların korunması amacıyla bu tür hükümler esas sözleşmede yer alabilir. Bu şekilde belirlenen kısıtlamalar, payların devri sırasında anonim şirketlere karşı uygulanabilir.

Son olarak, hangi şirket yapılarının hisse senedi çıkarabileceği konusunda, Merkez Bankası, sigorta şirketleri, anonim ortaklık halinde kurulmuş iktisadi devlet teşekkülleri, bağlı ortaklıklar, yatırım ortaklıkları, aracı kurumlar ve özel finans kuruluşları gibi kurumların hisse senedi ihraç edebileceği belirtilmiştir. Bu kurumlar genellikle sermaye piyasalarında faaliyet gösteren ve halka açık olan şirketlerdir.
 
Geri
Üst