- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hırsızlık yapan işçi nasıl çıkarılır?
Böyle bir durumun varlığı halinde işveren tarafından iş akdi haklı nedenle feshedilebilir. İşçinin hırsızlık yapması durumunda haklı nedenle fesih imkanına sahip olan işveren, işçinin kabulü aranmaksızın iş akdini tek taraflı beyanıyla, herhangi bir ihbar süresi vermeden derhal sonlandırabilir.Hırsızlık suçu ile ilgili yargılamalar nelerdir?
Basit veya nitelikli hırsızlık suçu nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir. Hırsızlık suçu ile fail mağdurun malvarlığını azaltır veya tamamen elinden alır. Malvarlığına karşı işlenen bir suç olduğundan “Malvarlığına Karşı Suçlar” bölümünde TCK’nın 141-147. maddeleri arasında düzenlenmiştir.
Yasal hakkımı biliyorum?
Yasal ile ilgili Cümleler. Yaptığımız tamamen yasaldı. O bana yasal görünüyor. Hangi yasalar ihlal edildi? Yasal haklarımı biliyorum. Bu yasal bir iş. Ali yasaları çiğnemedi. Yasal danışmanlığını istemiyorum. Yasal hakkımı biliyorum.
Hırsızlık suçunun hapis cezasına hükmolunur?
Hırsızlık suçunun sıvı veya gaz hâlindeki enerji hakkında ve bunların nakline, işlenmesine veya depolanmasına ait tesislerde işlenmesi halinde, “5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına” hükmolunur.İş Kanunu’nun 26. maddesine göre işveren işçinin işyerinde hırsızlık yaptığını öğrenmesinden itibaren 6 iş günü içinde sözleşmeyi fesih yetkisini kullanmalıdır. İşverenin tüzel kişi olması durumunda ise feshe yetkili organın bu durumu öğrenmesinden itibaren 6 iş günlük süre başlar.
Hangi şartlarda işten çıkarılır?
– İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması. – İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
Imzam olmadan işten çıkarılabilir mi?
Ödenmemiş alacakların ödendiğine dair ve gerçeğe aykırı kayıtlar bulunan ibranameler kesinlikle imzalanmamalıdır. Buna rağmen işverenin ibraname imzalamaya zorlaması halinde dahi hiç kimsenin zorla imza alma yetkisi ve hakkı olmadığından iş yerinden hiçbir belgeye imza atmadan ayrılmak en makul yol olacaktır.
Haklı bir neden olmaksızın işten çıkarılan işçi bir yıldan fazla çalışmış olmak kaydıyla kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Belirli koşulların varlığı halinde istifa eden işçinin hakları arasında da kıdem tazminatı yer almaktadır.
Işyerinde hırsızlık cezası nedir?
İşyerinde Hırsızlık Cezası İşyerinde hırsızlık yapan kişi, basit hırsızlık suçu işlemiş ise 1 yıldan 3 yıla kadar, nitelikli hırsızlık suçunu işlemiş ise 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Hırsızlıkla suçlanan işçi ne yapmali?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, “İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması” haklı nedenle tazminatsız derhal feshi gerektirir.
Hangi hallerde işten çıkış yapılabilir?
Bu istisnalara göre İş Yasası’nın 25/II maddesinde sıralanan hallerde, belirli süreli iş sözleşmesinin süresinin bitiminde, işyerinin kapatılmasında, işyerinin faaliyetlerinin sona ermesinde, hizmet alımı yoluyla yapılan işlerde işin sona ermesi halinde işveren işçi çıkartabilecektir.İşveren istediği zaman işten çıkarabilir mi?
İşveren işçiyi işten çıkarmak istediğinde, işçiye önceden durumu bildirmelidir. İşverenin, işçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce, işçiyi işten çıkaracağını işçiye bildirmesi gerekmektedir.
Imza attıktan sonra tazminat alınır mı?
Örneğin iş sözleşmesinde işverenin işçiye ücret ödeme borcu vardır. İşveren işçiyle ödenmeyen ücret alacaklarına ilişkin ibraname imzalarsa bu durumda belirlenen borçlar ortadan kalkar. Ancak bu durum işçinin kıdem tazminatını veya fazla mesai alacaklarını etkilemez.
İş çıkışı nasıl öğrenebilirim?
Kendisi adına yapılmış olan giriş – çıkış işlemlerini sorgulamak isteyenlerin kullanması gereken bağlantı şudur: https://www.turkiye.gov.tr/ sosyal-guvenlik-4a-ise-giris-cikis-bildirgesi. Bu bağlantı ile SGK işe giriş bildirgesi sorgulama işlemleri kısa sürede halledilebilir.Hırsızlık suçu sicilden silinir mi?
(2) Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde, bu suçtan mahkumiyete ilişkin adli sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın tamamen silinir.
Hırsızlık yapan ne kadar ceza alır?
Hırsızlık Suçunun Cezası Ne Kadar? Hırsızlık suçu, TCK 141’de temel şekli ile düzenlenmiştir. Madde metni uyarınca, açıkta bırakılan eşyaya yönelik gerçekleştirilen hırsızlık fiili için suçu gerçekleştiren kişiye, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecektir.