AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hirsizlik hangi hukuka girer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.959
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hırsızlık hangi hukuka girer?​

Malvarlığına karşı işlenen bir suç olduğundan “Malvarlığına Karşı Suçlar” bölümünde TCK’nın 141-147. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Hırsızlık suçu en çok işlenen ekonomik suçlardan olduğundan nitelikli hallerinde fiil sayısı en çok olan suçlardan biridir.

Hırsızlık bileşik suç mudur?​

Hırsızlığın bina veya eklentileri içinde gerçekleştirilmesini nitelikli hırsızlık sayan bu hükümle birlikte ortaya bir bileşik suç çıkmaktadır. Kanunun (TCK) 42. maddesinde bileşik suç, “Biri diğerinin unsurunu veya ağırlaştırıcı nedenini oluşturması dolayısıyla tek fiil sayılan” suç olarak tanımlanmaktadır.
Hırsızlık TCK kaçıncı madde?​
TCK 142 Türk Ceza Kanunu’nun 142. maddesinde yer alan Nitelikli Hırsızlık suçununun düzenlendiği maddedir. Nitelikli hırsızlık suçu, hırsızlık suçunun maddede yazılı hallerden biri hakkında işlenmesi şeklinde oluşur.

Hırsızlık suçu ile ilgili yargılamalar nelerdir?​

Hırsızlık suçu ile ilgili yargılamalar nelerdir?
Basit veya nitelikli hırsızlık suçu nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir. Hırsızlık suçu ile fail mağdurun malvarlığını azaltır veya tamamen elinden alır. Malvarlığına karşı işlenen bir suç olduğundan “Malvarlığına Karşı Suçlar” bölümünde TCK’nın 141-147. maddeleri arasında düzenlenmiştir.

Kullanma hırsızlığı suçu şikayete tabi bir suçtur.?​

Kullanma hırsızlığı suçu şikayete tabi bir suçtur.?
Bir taşınır malı geçici bir süreyle kullanıp iade etmek amacıyla zilyedinin rızası dışında bulunduğu yerden alan kişi kullanma hırsızlığı suçunu işlemiş olur. Kullanma hırsızlığı suçu, failin malı geçici olarak hakimiyeti altına alıp kullanmasıyla tamamlanmış olur. Kullanma hırsızlığı suçu şikayete tabi bir suçtur.

Hırsızlık suçu en çok işlenen suçlardan biridir.?​

Hırsızlık suçu en çok işlenen ekonomik suçlardan olduğundan nitelikli hallerinde fiil sayısı en çok olan suçlardan biridir. Hırsızlık suçunun en önemli unsurları ve şartları şunlardır: TCK’ya göre ancak taşınır mallar hakkında hırsızlık suçu işlenebilir. Örneğin, araba, bisiklet, ev eşyası, cüzdan vb. gibi mallar taşınır mal niteliğindedir.

Hırsızlık suçunun hapis cezasına hükmolunur?​

Hırsızlık suçunun sıvı veya gaz hâlindeki enerji hakkında ve bunların nakline, işlenmesine veya depolanmasına ait tesislerde işlenmesi halinde, “5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına” hükmolunur.
 
Hırsızlık suçu Türk Ceza Kanunu'nun 141-147. maddeleri arasında düzenlenmiştir ve malvarlığına karşı işlenen bir suç olarak "Malvarlığına Karşı Suçlar" bölümünde yer alır. Hırsızlık suçu, en çok işlenen ekonomik suçlardan biridir ve nitelikli hallerinde fiil sayısı en fazla olan suçlardan biridir. Nitelikli hırsızlık, TCK'nın 142. maddesinde düzenlenmiş olup belirli durumları kapsar. Hırsızlık suçu genellikle asliye ceza mahkemelerinde yargılanmaktadır.

Kullanma hırsızlığı suçu, zilyedinin rızası dışında taşınır bir malı geçici olarak kullanarak işlenen bir suçtur. Bu suç da hırsızlık kapsamında değerlendirilir ve şikayet şartına tabidir. Kullanma hırsızlığı suçu, malı geçici olarak hakimiyet altına alıp kullanmakla gerçekleşir.

Hırsızlık suçunun genel unsurlarından biri, TCK'ya göre sadece taşınır malların hırsızlığının söz konusu olabileceğidir. Araba, bisiklet, ev eşyaları gibi taşınabilir nitelikteki mallar hırsızlık suçuna konu olabilir. Ayrıca hırsızlık suçunun belirli durumlarında hapis cezası da öngörülmektedir. Örneğin, sıvı veya gaz halindeki enerjiye ilişkin tesislerde işlenen hırsızlık suçlarına 5 ila 12 yıl arasında hapis cezası verilebilir.
 
Geri
Üst