AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hipovolemik hasta nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hipovolemik hasta nedir?​

Hipovolemik şok, intravasküler volümün azalması sonucu yetersiz doku perfüzyonunun ortaya çıkmasıdır. Şok, fizyopatolojisi tam olarak bilinmemekle beraber, organizmanın homeostazisi sağlamak için gösterdiği, nöroendokrin, metabolik ve immünolojik olaylar yumağıdır. Klinik olarak hipovolemik şokun 4 evresi vardır.
Hipovolemi durumunda ne olur?
Özetle hipovoleminin belirtileri sıvı kaybının miktarına bağlıdır, hafif kayıplarda halsizlik, bulantı, baş dönmesi, şiddetli kayıplarda hipotansiyon ve şok izlenebilir. Bilinç bozuklukları görülebilir. Yetişkinlerde sıvı azalmasının en pratik belirtisi dil ve ağız kuruluğudur.
Hipervolemi nasıl anlaşılır?
En sık belirti ödem ve nefes darlığıdır. Nefes darlığının sebebi çoğu kez akciğerde sıvı birikimidir. Nefes darlığı hareketle ortaya çıkabileceği gibi istirahat halinde bile olabilir. Bir hasta hep oturuyorsa, sırtüstü yatamıyorsa (ortopne) akla akciğerde sıvı birikimi yani akciğer ödemi gelmelidir.

Hemorajik şok ne yapılmalı?​

Travmatik hemorajik şokta resüsitasyonun amacı plazma hacminin yerine konması ve dokulara yeterli oksijen sunumunun sağlanmasıdır. Bu hastaların hastane öncesi yönetiminde şoku erken tanıma, hızlı transport ve havayolu, solunum ve dolaşımın stabilizasyonuna odaklanılmalıdır.
Hipovolemi ne zaman olur?
Hipovolemi, vücutta oluşan eksternal ve internal kanamalara bağlı kan kaybı, ektrasellüler sıvı kaybı (Örn: geniş yanıklara bağlı), kusma ve dehitratasyon gibi nedenlerle oluşabilir.
Doku perfüzyonunu sağlayan unsurlar nelerdir?
Genel olarak doku perfüzyonunu sağlayan üç ana unsur sistemik arteryel basınç, dokunun vasküler direnci ve bes- leyici kapillerlerin durumudur. Arteryel kan basıncı kalp debisi ve periferik vasküler direnç tarafından belirlenir.
3.Hipovolemi ve hipervoleminin düzeltilmesi: Hipervolemiyle başlayalım. Ya musluğu kısacağız/kapatacağız (daha az sıvı alacağız) ya da gideri genişleteceğiz (idrar söktürücü). Musluğu tümden kapatmak söz konusu değildir çünkü o zaman hasta beslenemez ama musluğu kısabiliriz.
 
Geri
Üst