AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hipotiroid nedir nasil tedavi edilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.737
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hipotiroid nedir nasıl tedavi edilir?​

Hipotiroidi tedavisi eğer hastalık haşimato nedeniyle ortaya çıkmış ise tiroit bezi yıllar içerisinde tahrip olduğu için tiroitin salgılamadığı hormonu yerine koymak gerekir. Bu tedavi ömür boyu sürebilir. Tiroidin az çalışması durumunda verilen hormon takviyesi ilaçlar tablet şeklinde kullanılmaktadır.

Tiroid yavaşlayınca ne olur?​

Tiroid yavaşlayınca ne olur?
Hipotiroidi belirtileri Enerji üretimi yavaşlayınca yorgunluk, iştah kaybı, kilo artışı, çabuk üşüme gibi belirtiler görülmeye başlar. Yavaşlayan metabolizma terlemeyi azaltır. Bunun soncunda cilt ve saç kuruluğu oluşur.

Tiroksin hormonu hangi bez tarafından üretilir?​

Tiroid bezi: Gırtlağın alt kısmında ve soluk borusunun hemen önünde yer almaktadır. – Eğer vücutta yetersiz iyot alımı gerçekleşir ise tiroit bezleri şişer ve guatr hastalığı oluşur. – Aynı zamanda tiroksin hormonunun salgılanması ile görevlidir. – Büyüme ve gelişme ile beraber vücuttaki salgı sistemini kontrol eder.

Tiroid hormonu nereden sentezlenir?​

Tiroid hormonu nereden sentezlenir?
Tiroid bezi boynumuzun ön orta kısmında bulunur. Endokrin sistemimizin önemli bir parçası olup, vücudun enerji kullanım hızını düzenleyen T3 ve T4 hormonlarını üretip salgılamaktadır. T3 ve T4 hormonlarının üretimi hipofiz bezinden salgılanan TSH’un (Tiroid uyarıcı hormon) kontrolü altındadır.

Tiroid bezlerinin yavaş çalışması nelere sebep olur?​

Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlediğinden, kana az hormon salgılanmasına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma ortaya çıkabilir.

Tiroit bezi tembelliği neden olur?​

Tiroit bezi tembelliği neden olur?
Hipotiroidinin en sık görülme nedenleri arasında; haşimoto hastalığı, cerrahi olarak tiroidin çıkarılmış olması, lohusalık sonrası görülen hipotiroidi, iyot eksikliği, radyoaktif iyot tedavisi, ve bazı ilaçların kullanımı geliyor.
 
Hipotiroidi tedavisi, tiroid bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının yetersiz salgılanması durumunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Eğer hastalık Hashimoto tiroiditi gibi bir nedenden kaynaklanıyorsa, tiroid bezi yıllar içinde hasar aldığı için vücuda eksik salgılanan hormonun yerine konması gerekmektedir. Bu tedavi ömür boyu sürebilir ve tiroid hormonu takviyesi ilaçlar tablet formunda kullanılarak gerçekleştirilir.

Tiroid bezinin yavaş çalışması durumunda ortaya çıkan hipotiroidi belirtileri arasında enerji üretiminin yavaşlaması sonucu görülen yorgunluk, iştah kaybı, kilo artışı, çabuk üşüme yer almaktadır. Metabolizmanın yavaşlaması terlemeyi azaltabilir, bu da cilt ve saç kuruluğuna neden olabilir.

Tiroksin hormonu, tiroid bezinde üretilen ve vücuttaki metabolizmayı düzenleyen önemli bir hormondur. Tiroid bezi, gırtlağın altında ve soluk borusunun önünde bulunur ve aynı zamanda büyüme, gelişme ve vücuttaki salgı sistemini kontrol etme gibi görevlere sahiptir. Tiroid hormonu, T3 ve T4 adı verilen hormonlar olarak bilinir.

Tiroid hormonu, tiroid bezi tarafından boynun ön orta kısmında sentezlenir. Bu hormonlar, vücudun enerji kullanım hızını düzenleyerek metabolizmayı etkiler. T3 ve T4 hormonlarının üretimi, hipofiz bezinden salgılanan tiroid uyarıcı hormon (TSH) tarafından kontrol edilir.

Tiroid bezinin yavaş çalışması, yetersiz tiroid hormonu salgılanmasına bağlı olarak metabolizma dengesizliğine ve çeşitli belirtilere sebep olabilir. Halsizlik, yorgunluk, cilt kuruluğu ve dökülme, dilde büyüme, seste boğuklaşma gibi belirtiler görülebilir.

Tiroit bezi tembelliği, yani hipotiroidi durumu, Hashimoto hastalığı, cerrahi müdahaleler, lohusalık sonrası gelişen durumlar, iyot eksikliği, radyoaktif iyot tedavisi ve bazı ilaçların kullanımı gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durumun tedavisi genellikle hormon tedavisi ile sağlanır.
 
Geri
Üst