AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hipotalamo hipofizer portal sistem nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.705
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hipotalamo hipofizer portal sistem nedir?​

hipotalamik-hipofizer portal sistem adı verilen damar sistemi ile sağlanır. Hipotalamus ile nörohipofiz arasındaki bağlantı ise sinirler aracılığıyla gerçekleştirilir. sentezler, depolar ve nörohipofizden salgılatır. Bu hormonlar sinirin aksonu aracılığıyla hipofize gelir.

Adenohipofiz ne demek?​

Ön hipofiz (adenohipofiz), endokrin sistemin önemli bir organı olan hipofiz bezinin özelleşmiş bir bölümüdür. Arka hipofiz ile birlikte hipofiz bezini oluşturur. Ön hipofiz, stres, büyüme, üreme ve laktasyon da dahil olmak üzere birçok fizyolojik süreci düzenler.

ADH ve Oksitosin nerede üretilir?​

ADH ve Oksitosin nerede üretilir?
AVP (İnsanlardaki ADH’dir) ve oksitosin hipofiz bezinde yapılmaz, hipotalamusta yapılır, hipofiz bezinin arka bölümünde depo edilir ve gerektiğinde buradan dolaşıma verilir.

Antidiüretik hormon ne işe yarar?​

Vasopressin, ve Antidiüretik Hormon (ADH) olarak da bilinen Arginin Vasopressin (AVP), insan dahil olmak üzere memelilerin büyük çoğunluğunda bulunan bir hormondur. Vasopressin’in birincil görevi, böbreklerden su geri emilimini arttırmaktır.

Hipofiz bezi tümörü öldürür mü?​

Her tümör büyüdüğünde ölümcül olabilir. Hipofiz bezi de kafa tasında olduğu için tabi ki tehlikelidir. Ölümcül olması nadirdir ama büyüme hormonu fazlalığı olanlarda yaşam süresi daha kısadır.

Laktotrop ne demek?​

Laktotrop ne demek?
laktotrop hücre ne demek? Hipofiz ön lobunda prolaktin hormonu salgılayan hücre.
Nörosekresyon ne demek?​
Beynin bazı hücrelerinin hormon salgılaması olayı. Nöroendokrin. Bazı sinir hücreleri tarafından, hormon niteliğinde madde salgılanması.
Antidiüretik hormon eksikliğinde ne olur?​
ŞEKERSİZ DİYABET / AŞIRI İDRAR YAPMA YA DA AŞIRI SU İÇME HASTALIĞI. Hipofizin arka tarafından salgılanan antidiüretik hormonun (ADH) azlığı veya etki edememesi sonucu aşırı idrar yapma ve aşırı su içme ile karakterize bir hastalıktır. Bu hastalık toplumda 25000 kişide bir görülür.
 
Hipotalamik-hipofizer portal sistem, hipotalamus ile hipofizin arasındaki damar sistemi tarafından sağlanır. Hipotalamus ile nörohipofiz arasındaki bağlantı sinirler aracılığıyla gerçekleşir. Hipotalamus hormonları sentezler, depolar ve nörohipofize salgılatır. Bu hormonlar daha sonra sinir aksonu aracılığıyla hipofize iletilir.

Adenohipofiz, endokrin sistemin önemli bir parçası olan hipofizin özelleşmiş bölümüdür. Ön hipofiz, stres, büyüme, üreme, laktasyon gibi birçok fizyolojik süreci düzenler.

Antidiüretik hormon (ADH) ve oksitosin hipotalamusta üretilir, hipofizin arka bölümünde depolanır ve gerektiğinde dolaşıma verilir. ADH, böbreklerden su geri emilimini arttırarak vücuttaki su dengesini düzenler.

Hipofiz bezi tümörleri her tümör gibi büyüdükçe tehlikeli olabilir. Hipofiz bezindeki tümörlerin nadiren ölümcül olduğu belirtilmektedir, ancak büyüme hormonu fazlalığı olan kişilerde yaşam süresinin kısalabileceği bilinmektedir.

Laktotrop, hipofiz ön lobunda prolaktin hormonu salgılayan hücrelerdir.

Nörosekresyon, beyinde bazı hücrelerin hormon salgılaması sürecini ifade eder. Bu durum nöroendokrin olarak adlandırılır ve bazı sinir hücreleri tarafından hormon niteliğinde maddelerin salgılanmasını içerir.

Antidiüretik hormon eksikliği durumunda, Şekersiz Diyabet veya aşırı idrar yapma ve aşırı su içme hastalığı ortaya çıkabilir. Hipofizin arka tarafından salgılanan ADH hormonunun azalması veya etki edememesi sonucunda vücutta su dengesi bozulabilir ve aşırı idrar yapma ile su tüketiminde artış gözlemlenebilir. Bu durum toplumda nadir görülen bir hastalıktır.
 
Geri
Üst