AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hiponatremiye ne iyi gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.320
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hiponatremiye ne iyi gelir?​

Son yıllarda övolemik ve hipervolemik hiponatremi tedavisinde tuzlu su (% 09 NaCl) infüzyonuna seçenek olarak ADH reseptör antagonistleri klinik kullanıma girmiştir. Hiponatremi tedavisinde serum sodyumunu düzeltme hızı 0,5-1 mEq/L/saat olmalıdır.

Hiponatremi ne zaman tedavi edilir?​

Hiponatreminin gelişme hızı çoğu kez şiddeti ve belirtilerinden daha önemli olabilir. Pratik bilgi: Hızlı gelişen hiponatremi hızlı, yavaş gelişen hiponatremi yavaş tedavi edilir. Hepsini tek tek konuşalım. 1.Nedeni:Kusma, ishal, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, hipotiroidi gibi nedenler varsa tedavi edilmelidir.
Hiponatremiye neden olan ilaçlar?
İlaçlara bağlı hiponatremi:Antidepresanlar, antipsikotikler, nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar ve klorpropamid başta olmak üzere birçok ilaç değişik mekanizmalarla hiponatremiye yol açabilir. Bu nedenle hiponatremi nedeni açıklanamayan hastalarda kullanılan ilaçlar mutlaka sorgulanmalıdır.
Hipernatremi nasıl tedavi edilir?
Hipovolemik hipernatremide öncelikle hipovolemi tedavi edilmelidir. Hipervolemik hipernatremide su verilir, gerekirse Furosemid vb. diüretik kullanılır. ADH eksikliğinde ADH verilir. ADHa böbrek yanıtı azsa diyetle alınan sodyum azaltılır, tiyazid grubu diüretik verilir.

Hiponatremi nasıl beyin ödemi yapar?​

Hiponatremi Tedavisi Şişme, kafatası sınırlarını geçemeyen beyin için özellikle önemlidir. Birkaç saat içinde gelişen hiponatremi, beyinin adaptif yanıtı ortaya çıkmadan beyin ödemine neden olur. Bu nedenle, akut hiponatremi (süre < 48 saat) olan hastalarda tehlikeli nörolojik semptomlar görülebilir.

Sodyum eksikliği nasıl tedavi edilir?​

Bol tuz alımı sağlanır. Bu genelde tüketilen gıdalardan takviye edilerek yerine getirilmelidir. Maden suyunun tüketilmesi ile de sodyumun alınması sağlanabilmektedir. Gıdalardan; süt, balık, kuruyemiş, biber, havuç ve yer alması tüketilebilir.
Hiponatremi değeri kaç olmalı?
Hiponatremi plazma sodyum konsantrasyonunda ≤135 miliekivalan/litre (mEq/L) azalmadır. Solüte karşı nispeten su fazlası olduğunda görülür. Plazma sodyum konsantrasyonunun normal aralığı 135-145 mEq/L’dir. Hiponatremi yaygın bir elektrolit bozukluğudur, özellikle hastanede yatan hastalar arasında sık görülür.
Hiponatremi nedeni nedir?
Hiponatremi, sıvı fazlalığı veya sodyum azlığı (örneğin kusma ve diyare sebebiyle),veya su alımının atılımından daha fazla oranda olmasıdır. (polidipsi gibi). Hiponatremi sebebi olarak sodyum kaybına ilişkin,gerek olmayan durumlarda bile hiponatremiye doğru ilerleyen kayıpları da kaydetmek önemlidir.
Huzursuzluk, baş ağrısı, irritabilite, uykuya eğilim, bulantı, bilinç bulanıklıkları, kas çekilmeleri, spastisite, derin tendon reflekslerinin artması ve konvülsiyon önemli belirtiler arasındadır. Beyin kanaması, koma oluşabilir, hasta kaybedilebilir.
Çoğunlukla vücut su düzeyinin azalması sonrasında ortaya çıkan hiperosmolar bir süreçtir1. Hipernatremi tedavi edilmediğinde, zihinsel durum bozukluğu, rabdomiyoliz, nöbetler ve bozulmuş glukoz toleransı gibi birçok komplikasyona neden olabilir.
Hipernatremi neye sebep olur?
Çeşitli akut veya kronik hiponatremii plazmadan beyin hücrelerine doğru osmotik basıncın azalmasına sebep olur. Genel semptomlar, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve huzursuzluktur. Hiponatremi refleksleri azaltır. Çarpıntı, stupor veya koma meydana getirebilir.
Hiponatremi nelere yol açar?
Halsizlik, baş ağrısı, zihinsel bulanıklık gibi belirtileri olan sodyum eksikliği diyabet ve kalp hastalıklarında rol oynar….Akut hiponatreminin neden olabileceği durumlar:

Hiponatremi belirtileri nelerdir?​

Genel semptomlar, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve huzursuzluktur. Hiponatremi refleksleri azaltır. Çarpıntı, stupor veya koma meydana getirebilir. Bulantıdan bu yana ADH salınımı için uyarı, suyun fazla tutulması pozitif geri beslemeyi yaratır ve hiponatremi belirtileri görülmeye başlar.

Bazı olgularda, sıvı kısıtlaması hiponatreminin düzeltilmesi için yeterli olabilir. Diğer olgularda ise, vaptanlar veya diüretik ve intravenöz (IV) serum fizyolojik infüzyonu ile tedavi kullanılır. Eğer hiponatreminin altında yatan neden tanımlanırsa, tedavi esas olarak nedene yöneltilebilir.

Hiponatremi nasıl tedavi edilir?​

Hipovolemik hiponatremi tedavisi Genellikle sorun çıkmaz, eksik sıvı yerine konması yeterli olabilir. Hipovoleminin düzeltilmesi ADH salınımını azaltarak su tutulmasını da azaltır. Hafif durumlarda biraz tuzlu yemek ve ağızdan sıvı almak bile yeterli olabilir. Çoğu kez damardan sıvı vermek gerekebilir.
Hipernatremi neden olan durumlar?
Hipernatremi sodyum homeostaz bozukluğu değildir, bir su problemidir. Su kaybı gastrointestinal, renal, cilt kaynaklı olabileceği gibi, diyabetes insipidusa yol açan tıbbi durumlar sonucu da gelişebilir. Vücuda dışarıdan sodyum alınması genelde iyatrojenik nedenlere bağlıdır.
Izotonik hiponatremi nedir?
İzotonik hiponatremi: Psödohiponatremi olarak da adlandırılan bu durum plazmanın su kısmında azalmaya bağlıdır. Sodyum iyonları plazma suyunda çözünmüş halde bulunduğun- dan, su dışındaki bölümde artış plazmanın lit- resi başına ölçülen sodyum düzeyinin düşük bulunmasına yol açar.

Sodyum düşüklüğüne neden olan ilaçlar?​

Sodyum Düşüklüğü Nedenleri: İdrar söktürücü ilaçlar. Antidepresanlar, karbamazepin, klofibrate, siklosporin, fenotiazin, epilepsi ilaçları gibi çeşitli ilaçlar.

%Hipertonik nasıl verilir?​

Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır. Ortalama başlangıç dozu 100 ml’dir ve bu 1 saat içinde verilmelidir. Uygulama yolu ve metodu : Damar içine (intravenöz) uygulanır.
Hipernatremide ödem olur mu?
Hipervolemik Hiponatremi: Total vücut suyu ve sodyumundaki önemli bir artışla beraber klinik olarak ödem veya asit ile karakterize bir tablodur. Sodyum artışından daha fazla oranda su tutulması söz konusudur. En sık nedenleri kalp yetmezliği, siroz, böbrek yetmezliği ve nefrotik sendromdur (Tablo IV).
Hipernatremide ne olur?
 
Geri
Üst