AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hiponatremi tedavisinde ne yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.309
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hiponatremi tedavisinde ne yapılır?​

Hipovolemik hiponatremi tedavisi Genellikle sorun çıkmaz, eksik sıvı yerine konması yeterli olabilir. Hipovoleminin düzeltilmesi ADH salınımını azaltarak su tutulmasını da azaltır. Hafif durumlarda biraz tuzlu yemek ve ağızdan sıvı almak bile yeterli olabilir. Çoğu kez damardan sıvı vermek gerekebilir.

Hiponatremiye neden olan ilaçlar?​

Hiponatremiye neden olan ilaçlar?
İlaçlara bağlı hiponatremi:Antidepresanlar, antipsikotikler, nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar ve klorpropamid başta olmak üzere birçok ilaç değişik mekanizmalarla hiponatremiye yol açabilir. Bu nedenle hiponatremi nedeni açıklanamayan hastalarda kullanılan ilaçlar mutlaka sorgulanmalıdır.

Hiponatremi değeri kaç olmalı?​

Hiponatremi değeri kaç olmalı?
Hiponatremi plazma sodyum konsantrasyonunda ≤135 miliekivalan/litre (mEq/L) azalmadır. Solüte karşı nispeten su fazlası olduğunda görülür. Plazma sodyum konsantrasyonunun normal aralığı 135-145 mEq/L’dir. Hiponatremi yaygın bir elektrolit bozukluğudur, özellikle hastanede yatan hastalar arasında sık görülür.

Hiperglisemide neden hiponatremi olur?​

Hipertonik hiponatremi: Ekstraselüler sıvıda sodyum dışındaki bir ozmotik solütün yüksek konsantrasyonda bulunmasına bağlıdır. Ortaya çıkan ozmotik gradient suyun hücre içinden hücre dışına kaymasına neden olur ve dilüsyonel hiponatremi gelişir. En sık nedeni hiperglisemidir (17).

Hipernatremi nasıl tedavi edilir?​

Hipernatremi nasıl tedavi edilir?
Hipervolemik hipernatremide su verilir, gerekirse Furosemid vb. diüretik kullanılır. ADH eksikliğinde ADH verilir. ADHa böbrek yanıtı azsa diyetle alınan sodyum azaltılır, tiyazid grubu diüretik verilir. Hipernatreminin derecesi ve gelişme hızı çok önemlidir.

Hiponatremi de ne olur?​

Hiponatremi de ne olur?
Çeşitli akut veya kronik hiponatremii plazmadan beyin hücrelerine doğru osmotik basıncın azalmasına sebep olur. Genel semptomlar, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve huzursuzluktur. Hiponatremi refleksleri azaltır. Çarpıntı, stupor veya koma meydana getirebilir.
Hiponatremi neden olusur?​
Sodyum alım azlığı veya artmış sodyum kaybı (böbreklerden veya böbrek dışı) ve HDS’nın azalması (kusma, ishal, aşırı terleme, kanama vs.) sonucunda hipovolemik hiponatremi gelişir (Tablo II). Hipovolemik hiponatreminin en sık nedeni, diüretik tedavisi ve serebral tuz kaybıdır.

Hipernatreminin belirtileri nelerdir?​

Hipernatreminin belirtileri nelerdir?
Huzursuzluk, baş ağrısı, irritabilite, uykuya eğilim, bulantı, bilinç bulanıklıkları, kas çekilmeleri, spastisite, derin tendon reflekslerinin artması ve konvülsiyon önemli belirtiler arasındadır. Beyin kanaması, koma oluşabilir, hasta kaybedilebilir.

Hiponatremi sonucu ne olur?​

Hiponatremi sonucu ne olur?

İdrar Na kaç olmalı?​

REFERANS DEĞERLER – RUTİN BİYOKİMYA
TEST ADI | YAŞ | Referans aralık
İdrar, 24 saat | Bebek: | 2 – 10 mmol/gün
| Çocuk: | 15 – 40 mmol/gün
| Yetişkin: | 110 – 250 mmol/gün

Hipernatremi neden olan durumlar?​

Hipernatremi neden olan durumlar?
Hipernatremi sodyum homeostaz bozukluğu değildir, bir su problemidir. Su kaybı gastrointestinal, renal, cilt kaynaklı olabileceği gibi, diyabetes insipidusa yol açan tıbbi durumlar sonucu da gelişebilir. Vücuda dışarıdan sodyum alınması genelde iyatrojenik nedenlere bağlıdır.

Hipernatremi de ne olur?​

Hipernatremi de ne olur?
Çoğunlukla vücut su düzeyinin azalması sonrasında ortaya çıkan hiperosmolar bir süreçtir1. Hipernatremi tedavi edilmediğinde, zihinsel durum bozukluğu, rabdomiyoliz, nöbetler ve bozulmuş glukoz toleransı gibi birçok komplikasyona neden olabilir.

Hipernatremi neye sebep olur?​

Hiponatremi nelere yol açar?​

Hiponatremi nelere yol açar?
Halsizlik, baş ağrısı, zihinsel bulanıklık gibi belirtileri olan sodyum eksikliği diyabet ve kalp hastalıklarında rol oynar….Akut hiponatreminin neden olabileceği durumlar:
- Beyin ödemi,
- Beyin hastalığı,
- Beynin herniasyonu,
- Kardiyopulmoner durma,
- Nöbet, koma ve hatta ölüm(6)
 
Geri
Üst