AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hiponatremi ne yapar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hiponatremi ne yapar?​

Çeşitli akut veya kronik hiponatremii plazmadan beyin hücrelerine doğru osmotik basıncın azalmasına sebep olur. Genel semptomlar, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve huzursuzluktur. Hiponatremi refleksleri azaltır. Çarpıntı, stupor veya koma meydana getirebilir.

Hipervolemik hipernatremi nedir?​

2.Hipervolemik hipernatremi:Temel sorun sodyum fazlalığıdır. Böbreğin sodyum atma kapasitesi yüksektir ama hipervolemik hipernatremide kısa sürede aşırı sodyum alınması söz konusudur. Nadir görülür.

Hiponatremi tedavisi ne zaman başlanmalıdır?​

Hiponatremi tedavisi ne zaman başlanmalıdır?
Hiponatremi ciddi ise (<115 mEq/L altında veya hasta belirtiler olduğunda) tedavi hemen başlanmalıdır. Acil tedavinin kesin önerilen durumları hipovolemik hastalar ve mental durum değişikliği ve koma gibi genel durumu kötü ölmek üzere olan hastalardır. Hiponatremi tedavisi hiponatreminin başlama süresi ve şiddetine göre değişir.

Belirtiler Nelerdir? hiponatremi nasıl tedavi edilir?​

Belirtiler Nelerdir? hiponatremi nasıl tedavi edilir?
Hiponatremi, ciddi olduğu (<120 mEq/L) ve hızlı geliştiği (serum serum Na düzeyinde saatte 0.5-meq/L’den fazla azalma) durumlarda ve koma ve nöbetle birliktelik gösterdiğinde %3 saline solüsyonu (513 mEq/L) ile tedavi düşünülmelidir.

Akut hiponatremi tedavisine göre değişir.?​

Hiponatremi tedavisi hiponatreminin başlama süresi ve şiddetine göre değişir. Akut hiponatremi tedavisi Akut hiponatremili semptomatik hastaların tedavisi için (yani, <24-48 saat bilinen bir süre ile), beyin herniasyonunu ve beyin iskemisinden kaynaklanan nörolojik hasarı önlemek için 70-110 mEq / L ile acil düzeltme gerekir.

Akut hiponatreminin başlama süresi ne kadardır?​

Hiponatremi tedavisi hiponatreminin başlama süresi ve şiddetine göre değişir. Akut hiponatremili semptomatik hastaların tedavisi için (yani, <24-48 saat bilinen bir süre ile), beyin herniasyonunu ve beyin iskemisinden kaynaklanan nörolojik hasarı önlemek için 70-110 mEq / L ile acil düzeltme gerekir.
 
Hiponatremi, vücuttaki sodyum düzeyinin düşük olması durumudur. Bu durum, plazmadan beyin hücrelerine doğru osmotik basıncın azalmasına neden olabilir. Genel olarak mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Ayrıca hiponatremi, refleksleri azaltabilir ve ciddi durumlarda çarpıntı, stupor hatta koma gibi hayati tehlike oluşturabilecek durumlara yol açabilir.

Hipervolemik hipernatremi ise nadir görülen bir durumdur. Temel sorunu sodyum fazlalığı olup böbreğin sodyumu atmada yüksek kapasitesine rağmen kısa sürede aşırı sodyum alınması sonucu ortaya çıkabilir.

Hiponatremi tedavisine ne zaman başlanması gerektiği konusunda hiponatremi ciddi düzeyde ise (<115 mEq/L altında veya hasta belirtileri varsa) tedavinin hemen başlanması önerilir. Özellikle hipovolemik hastalar ve mental durumunda değişiklik gözlemlenen, koma gibi durumlarla karşı karşıya olan hastalarda acil tedavi uygulanmalıdır.

Hiponatremi tedavisi genellikle hiponatremi başlama süresine ve şiddetine göre değişebilir. Özellikle ciddi hiponatremi durumlarında (%3 saline solüsyonu ile) müdahale gerekebilir. Ayrıca akut hiponatremili semptomatik hastaların tedavisinde beyin herniasyonu ve beyin iskemisinden kaynaklanan nörolojik hasarı önlemek için acil düzeltme yapılabilir.

Son olarak, akut hiponatremili hastaların tedavisi için (bilinen bir süre içinde, genellikle 24-48 saat içinde) 70-110 mEq/L ile acil düzeltme yapılması uygun olabilir. Bu şekilde beyin herniasyonunu ve nörolojik hasarı önlemek mümkün olabilir. Eğer daha fazla detay öğrenmek istersen [bu videoya](https://www.youtube.com/watch?v=QS-66M7Hp48) göz atabilirsin.
 
Geri
Üst