AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hipoglisemiye neden olan hastaliklar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hipoglisemiye neden olan hastalıklar?​

Hipoglisemi, kan şekeri düzeyinin sorun yaratacak kadar düşmesidir. Bu durum en sık insülin kullanan diyabet hastalarında görülür. Ayrıca karaciğer ve böbrek yetmezliği, insülinoma, pankreas tümörleri ve kullanılan bazı ilaçlar hipoglisemiye neden olabilir. Kan şekeri seviyesine göre şikayetler değişir.

Kan şekeri yükselince ne olur?​

Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir.

Şeker nöbeti nasıl olur?​

Şeker nöbeti nasıl olur?
Beyin hücrelerinin ana enerji kaynakları olan şekeri yeteri kadar temin edememesi sonucu oluşan belirtiler, beynin glukozsuz kalması sonucu oluşan klinik işaretlerdir: Dikkat kaybı, odaklanma güçlüğü, yeni bir bilgiyi öğrenmede zorlanma, baş ağrısı, açlık hissi, sinirlilik, huysuzluk, ani ve anlamsız hiddet ve …

Hipoglisemi için ne yapmalı?​

Hipoglisemi için ne yapmalı?
Eğer hipoglisemiden şüpheleniyorsanız; yapmanız gereken ilk şey kan şekerinizi ölçmektir. Belirtilerin yanında kan şekeriniz 70 mg/dl’nin altında ise hipoglisemi tedavisine başlamalısınız. Hipoglisemi tok iken oluşmuş ise 2-3 adet kesme şeker ağzınıza atabilir ya da 1 çay bardağı meyve suyu / limonata içebilirsiniz.

Hipoglisemi tanısı nasıl konulur?​

Belirtileri taşıyan bir kişinin hasta olup olmadığının anlaşılması için hipoglisemi testi yapılması gerekir. Bu test sırasında vücuda bir miktar şeker yüklemesi yapılır. Bir süre sonra kan testi yapılarak kandaki şeker seviyesi ölçülür. Şeker seviyesinin belli bir oranın altında olması durumunda tanı konur.

Reaktif Hipoglisemi nedir neden olur?​

Reaktif hipoglisemi, beslenme sonrası öğünlerin üzerinden birkaç saat geçmesi ile meydana gelen kan şekeri düşüklüğüdür. Gıda alımlarını takiben vücudun tepki olarak aşırı düzeyde insülin hormonu üretmesine bağlı olarak oluşur.

Kan şekeri yükseldiği zaman ne yapılmalı?​

Kan şekeri yükseldiği zaman ne yapılmalı?
Şekerin yükselmesi halinde bol su içilmelidir. Bu sayede kan içerisinde yer alan şekerler, idrar yolu ile dışarı atılmış olacaktır. Aynı zamanda şekerin yükselmemesi için egzersizler yapılmalıdır. Kan şekerinin yükselmesi durumlarında kan içerisinde yer alan şekerler, enerji ile de alınmış olurlar.

Şeker hastalığı halsizlik yapar mı?​

Şeker hastalığı halsizlik yapar mı?
Kan şekerindeki dengesizlik nedeniyle oluşan diyabetin tipik belirtileri çok su içmek, çok acıkmak, sık idrara çıkmaktır. Ayrıca iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, kaşıntı, inatçı enfeksiyonlar ve başka birçok bulgu şeker hastalığının belirtileri olabilir.
Şeker kaça düşerse ölüm olur?​
Seviye olarak hipoglisemi şeker düzeyinin 70 mg/dL’nin altına inmesi olarak kabul edilir. Sıklıkla ani ve hızla oluşur. Tedavi edilmezse hasta kötüleşir, sara nöbeti, bilinç kaybı ve hatta ölüm ile sonuçlanabilir.
Hipoglisemi koması nasıl tedavi edilir?​
Oral yolla besin alınamayacak derecedeki hipoglisemi vaziyetinde bilinç kaybı varsa; glukagon, paranteral, glikoz enjeksiyonu yapılmalıdır. Kan şekerinin bilinç kaybına sebep olacak kadar düştüğü vaziyetlerde uygulanan glukagon, karaciğerden kana şeker salınımı için uyarı yapar.

Hipoglisemi olmamak icin ne yapmali?​

Hipoglisemi olmamak icin ne yapmali?
Kan şekeri 120-180 mg/dl arasında ise 1 saat süreyle egzersiz yapılacak ise, hipoglisemi riskinden korunmak için 25-30 gram karbonhidrat içeren bir öğün yenilmesi gerekmektedir. Bu öğün bir tost veya bir bardak süt, 2-3 adet bisküvi olabilir. Kan şekeri 180-240 mg/dl iken ilave bir öğün almak gerekmez.
 
Hipoglisemi, kan şekeri seviyesinin tehlikeli derecede düşmesi durumudur ve çeşitli hastalıklar veya durumlar tarafından tetiklenebilir. İşte hipoglisemiye neden olabilen bazı hastalıklar ve durumlar:

1. Diyabet: En sık hipoglisemi nedeni olan hastalıktır. Özellikle insülin kullanan diyabet hastalarında insülin dozajıyla ilişkili olarak hipoglisemi gelişebilir.

2. Karaciğer ve Böbrek Yetmezliği: Karaciğerde glukoz üretimini engelleyen veya böbreklerde glukoz emilimini etkileyen sorunlar hipoglisemiye yol açabilir.

3. İnsülinoma: Pankreas bezinde insülin hormonunu aşırı miktarda üreten bir tümör olan insülinoma, kan şekerinin düşmesine neden olabilir.

4. Pankreas Tümörleri: Pankreas bezinde bulunan diğer tümörler de hipoglisemiye yol açabilir.

5. Kullanılan Bazı İlaçlar: Özellikle diyabet ilaçları, bazı antibiyotikler, kalp ilaçları gibi ilaçlar hipoglisemiye neden olabilir.

Hipoglisemi belirtileri yaşandığında mutlaka kan şekeri seviyesinin ölçülmesi ve gereken tedbirlerin alınması önemlidir. Hipoglisemi durumunda hızlı müdahale hayati önem taşır.
 
Geri
Üst