AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hipoglisemi nedenleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hipoglisemi nedenleri nelerdir?​

Hipoglisemi Nedenleri Nelerdir?
- Gereğinden fazla insülin veya oral antidiyabetik kullanmak,
- Yemekleri ve ara öğünleri düzensiz saatlerde yemek.
- Öğünlerde gereksinimden az karbonhidrat almak.
- İlaçları yanlış zamanda kullanmak,
- Her zamankinden fazla egzersiz yapmak,
- Alkol kullanmak,
- Kadınlarda adet kanamasının başlaması,

Hipoglisemi hangi hastalıklarda görülür?​

Hipoglisemi, kan şekeri düzeyinin sorun yaratacak kadar düşmesidir. Bu durum en sık insülin kullanan diyabet hastalarında görülür. Ayrıca karaciğer ve böbrek yetmezliği, insülinoma, pankreas tümörleri ve kullanılan bazı ilaçlar hipoglisemiye neden olabilir.

Hipoglisemi hastaları nelere dikkat etmeli?​

Hipoglisemi hastaları nelere dikkat etmeli?
Düşük Kan Şekeri (Hipoglisemi) Sorunu Olanların Bilmesi Gereken 10 Mühim Konu
- Hipoglisemi sorununuz varsa ana ve ara öğünlerinizi asla atlamamalı ve vaktinde yemelisiniz.
- Düşük kan şekeri sorunu yaşıyorsanız, şerbetli tatlılardan, hamur işlerinden, yağlı ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız.

Hipoglisemi nelere yol açar?​

Baş ve karın ağrısı, solukluk, bulanık görmeye başlama, konuşma zorluğu, uyuşukluk, terleme, taşikardi (kalp atım hızının artması) orta şiddetteki hipoglisemiye işaret ederken, ağır hipoglisemide şeker düzeyi 50 mg/dl’nin çok daha altına düşer ve beynin şekersiz kalması sonucunda bilinç kaybı oluşabilir.

Hipoglisemi neden öldürür?​

Hipoglisemi kan şekerinin düşmesidir. Seviye olarak hipoglisemi şeker düzeyinin 70 mg/dL’nin altına inmesi olarak kabul edilir. Sıklıkla ani ve hızla oluşur. Tedavi edilmezse hasta kötüleşir, sara nöbeti, bilinç kaybı ve hatta ölüm ile sonuçlanabilir.

Hipoglisemi komasında ne yapılır?​

Hipoglisemi komasında ne yapılır?
Hipoglisemi komasından sonra hastanın vital belirtileri, bilinç düzeyi, kan şekeri düzeyi 24 saat boyunca 2 saatte bir kontrol edilir. Hastanın dinlenrnesi sağlanır. Hasta yemek yedikten ve dinlendikten sonra ona ne olduğu ve ne yapıldığı açıklanır. Hastaya her zaman yanında şeker taşıması önerilir (12).
 
Hipoglisemi, kan şekeri düzeyinin normalin altına düşmesi durumudur ve çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. İşte hipoglisemiye neden olabilecek bazı faktörler ve durumlar:

1. Gereğinden fazla insülin veya oral antidiyabetik kullanımı: Diyabet hastalarında fazla miktarda insülin veya antidiyabetik ilaç kullanımı kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden olabilir.

2. Yemekleri düzensiz saatlerde yemek: Öğün atlamak veya düzensiz yemek yeme alışkanlıkları kan şekerinin dengesizleşmesine ve hipoglisemiye yol açabilir.

3. Karbonhidrat alımının yetersiz olması: Öğünlerde yeterince karbonhidrat tüketmemek veya gereksinimden az karbonhidrat almak hipoglisemi riskini artırabilir.

4. İlaçların yanlış zamanlarda kullanılması: İlaçların doğru zamanda ve miktarlarda kullanılmaması kan şekerinin düşmesine ve hipoglisemiye neden olabilir.

5. Fazla egzersiz yapmak: Aşırı egzersiz yapmak, özellikle diyabet hastalarında kan şekerinin düşmesine ve hipoglisemiye yol açabilir.

6. Alkol tüketimi: Alkol, kan şekerini düşürebilir ve hipoglisemiye sebep olabilir.

7. Kadınlarda adet kanamasının başlaması: Adet döneminde hormonal değişikliklerin etkisiyle kan şekeri seviyelerinde dalgalanmalar olabilir ve bu durum hipoglisemiye yol açabilir.

Hipoglisemi genellikle insülin kullanan diyabet hastalarında daha sık görülse de karaciğer ve böbrek yetmezliği, insülinoma, pankreas tümörleri gibi durumlar da hipoglisemiye neden olabilir. Ayrıca belirli ilaçların kullanımı da hipoglisemi riskini artırabilir.

Hipoglisemiye karşı önlem almak ve yönetmek için düzenli beslenme alışkanlıkları edinmek, ilaçları doğru şekilde kullanmak, egzersizleri planlı bir şekilde yapmak ve gerektiğinde kan şekerini ölçmek önemlidir. Hipoglisemi belirtileri yaşandığında hemen müdahale etmek ve gerekli tedbirleri almak hayati önem taşır. Ayrıca hipoglisemi riski taşıyan bireylerin yanlarında acil durumda kullanabilecekleri hızlı şeker kaynaklarını bulundurmaları önerilir.
 
Geri
Üst