AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hipoglisemi hangi organlara zarar verir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hipoglisemi hangi organlara zarar verir?​

Hafif hipoglisemilerde ortaya çıkan çarpıntı, kan basıncı yükselmeleri, baş dönmeleri gibi kalp ve dolaşım sistemi belirtilerine boş vermemeli, hipoglisemi derinleşirse yaşamı tehdit eden kalp ritm bozukluklarına, kalp kasının beslenme sorunlarına, beyinde geçici iskemik ataklara ve belki de felç-inme durumuna yol …

Hipoglisemi krizi nedir?​

Hipoglisemi krizi nedir?
Kan şekerinin düşmesi nedeniyle aniden başlayan belirtiler hipoglisemik atak olarak adlandırılır. Ellerde ve vücutta titreme, soğuk soğuk terleme, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, solgunluk, çarpıntı, sinirlilik, acıkma, huzursuzluk başlıca belirtilerdir.

Hipoglisemi şeker hastalığına dönüşür mü?​

Hipoglisemi, tedavi edilmediği takdirde diyabete dönüşebileceğinden, bu belirtilere sahipseniz mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. Hipoglisemi, kan şekeri düşüklüğü demektir.

Hipoglisemi iyileşir mi?​

Hipoglisemi iyileşir mi?
Çünkü birkaç istisna dışında hipogliseminin tedavisi yok. Ayrıca hipoglisemiyi yönetmenin de öyle pek kolay bir şey olmadığını hatırlatalım. Bu iş bilgi, dikkat ve yaşam tarzı değişikliği gerektiriyor. Özellikle beslenme yanlışlarınızdan vazgeçip yaşam tarzınızı değiştirmezseniz, bu işi başarmanız zorlaşıyor.

Reaktif hipoglisemi tehlikeli midir?​

Hipoglisemi tedavisine geç kalınması bilinç kaybı ve hatta ölüme neden olabilir. Sinsi ve kontrol edilemez bir hastalık olması nedeniyle tehlikelidir ve her an tetikte olunması gerekir. Düzenli beslenme ve minimum şeker tüketimi ile hipogliseminin önüne geçebilir.

Hipoglisemi olmamak icin ne yapmali?​

Hipoglisemi olmamak icin ne yapmali?
Kan şekeri 120-180 mg/dl arasında ise 1 saat süreyle egzersiz yapılacak ise, hipoglisemi riskinden korunmak için 25-30 gram karbonhidrat içeren bir öğün yenilmesi gerekmektedir. Bu öğün bir tost veya bir bardak süt, 2-3 adet bisküvi olabilir. Kan şekeri 180-240 mg/dl iken ilave bir öğün almak gerekmez.

Hipoglisemi koması nasıl tedavi edilir?​

Oral yolla besin alınamayacak derecedeki hipoglisemi vaziyetinde bilinç kaybı varsa; glukagon, paranteral, glikoz enjeksiyonu yapılmalıdır. Kan şekerinin bilinç kaybına sebep olacak kadar düştüğü vaziyetlerde uygulanan glukagon, karaciğerden kana şeker salınımı için uyarı yapar.

Hipoglisemi olduğumu nasıl anlarım?​

Hipoglisemi olduğumu nasıl anlarım?
Baş ve karın ağrısı, solukluk, bulanık görmeye başlama, konuşma zorluğu, uyuşukluk, terleme, taşikardi (kalp atım hızının artması) orta şiddetteki hipoglisemiye işaret ederken, ağır hipoglisemide şeker düzeyi 50 mg/dl’nin çok daha altına düşer ve beynin şekersiz kalması sonucunda bilinç kaybı oluşabilir.

Hipoglisemi nasıl tedavi edilir?​

Hipoglisemiden şüphe ediliyor ise; yapılması gereken ilk şey, kan şekerinin ölçülmesidir. Bulguların yanı sıra, kan şekeri 70 mg/dl’nin altındaysa hemen hipoglisemi tedavisine başlamak gerekir. Hipoglisemi; tokken ortaya çıkmışsa 2 tane kesme şeker yemek ya da bir çay bardağı meyve suyu tüketmek faydalı olacaktır.

Hipoglisemi tehlikeli mi?​

Hipoglisemi tehlikeli mi?
Kan şekerinin ayarı son derece önemlidir. Hipoglisemi tedavisine geç kalınması bilinç kaybı ve hatta ölüme neden olabilir. Sinsi ve kontrol edilemez bir hastalık olması nedeniyle tehlikelidir ve her an tetikte olunması gerekir. Düzenli beslenme ve minimum şeker tüketimi ile hipogliseminin önüne geçebilir.
 
Hipoglisemi vücuttaki birçok organı olumsuz etkileyebilir. Hafif hipoglisemi durumlarında kalp ve dolaşım sistemi üzerinde çarpıntı, kan basıncı yükselmeleri, baş dönmeleri gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak hipoglisemi ilerledikçe, daha ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin hipogliseminin derinleşmesi durumunda kalp ritm bozuklukları, kalp kasının beslenme sorunları, beyinde geçici iskemik ataklar ve hatta felç-inme durumu gibi ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir.

Hipoglisemi krizi, kan şekerinin aniden düşmesiyle başlayan belirtilerle kendini gösterir. Ellerde ve vücutta titreme, soğuk terleme, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, solgunluk, çarpıntı, sinirlilik, acıkma, huzursuzluk gibi belirtiler hipoglisemi krizinin tipik belirtileridir.

Hipoglisemi tedavi edilmezse, diyabete dönüşebileceğinden bu belirtilere sahipseniz mutlaka bir uzmana başvurmanız önerilir. Hipoglisemi, kan şekerinin düşüklüğünü ifade eder ve tedavi edilmezse daha ciddi sonuçlara yol açabilir.

Hipoglisemi genellikle birkaç istisna dışında iyileşmez. Tedavisi olmayan bir durumdur ancak beslenme düzeni ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir. Hipogliseminin önlenmesi ve kontrol altında tutulması bilgi, dikkat ve yaşam tarzı değişikliklerini gerektirebilir.

Reaktif hipoglisemi, tehlikeli bir durum olabilir çünkü tedaviye geç kalınması bilinç kaybı ve hatta ölüme neden olabilir. Bu hastalık sinsi ve kontrol edilmesi zor olabilir, bu nedenle düzenli beslenme ve şeker tüketimini minimum seviyede tutmak önemlidir.

Hipoglisemi, kan şekeri düşüklüğünü ifade eder. Hipoglisemiyi önlemek için kan şekerini dengede tutmak önemlidir. Egzersiz yaparken kan şekeri 120-180 mg/dl arasında ise, egzersiz öncesinde 25-30 gram karbonhidrat içeren bir öğün tüketmek faydalı olabilir.

Hipoglisemi komasında bilinç kaybı olduğunda glukagon, paranteral glikoz enjeksiyonu gibi müdahaleler yapılabilir. Ayrıca hipoglisemi belirtileri arasında baş ağrısı, solukluk, bulanık görme, konuşma zorluğu, uyuşukluk, terleme ve taşikardi gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Kısacası hipoglisemi önemli bir sağlık sorunudur ve ciddi sonuçlara yol açabilir. Düzenli beslenme, beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapmak, kan şekeri seviyelerini kontrol etmek ve gerekli durumlarda tedaviye başvurmak hipoglisemiyi önlemek veya etkilerini azaltmak için önemli adımlardır.
 
Geri
Üst