AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hipofiz bezi fazlaliginda ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hipofiz bezi fazlalığında ne olur?​

Hipofiz bezinin böbreküstü bezini uyaran adrenokortikotrop hormonunu (ACTH) fazla ürettiği durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Cushing hastalığına hipofiz bezinin fazla büyümesi (hiperplazi) ya da bir tümör neden olur. Cushing hastalığı Cushing sendromunun bir şeklidir.

Hypothalamus ne işe yarar?​

Hypothalamus ne işe yarar?
Memelilerde beyin merkezleri arasında ilinti sağlar. Vücut sıcaklığı mekanizmasını, sempatik sinir sistemini ve hipofizin çalışmasını denetler. Susama, acıkma hislerinin merkezi olup vücut ısısını ve kan basıncını ayarlar. Ayrıca ürettiği RF maddesi ile hipofizi uyarır.

Hipofiz bezi görevini yapmazsa ne olur?​

Erkeklerde de testislerden testosteron salgılanması ve sperm yapımını düzenlerler. Üreme hormonları olarak da tanımlanan gonadotropin hormonlarının yetersizliği cinsel gelişimde gerileme ve infertilite (kısırlık) nedenidir.

Hipofiz bezi için hangi doktora gidilir?​

Hipofiz bezi için hangi doktora gidilir?
Endokrinoloji bölümü hangi hastalıklara bakar? İşte, detaylar. Endokrin sistem içerisinde yer alan salgı bezleri; Tiroid, hipofiz, hipotalamus, pankreas, paratiroid, yumurtalıklar ve böbreküstü bezleridir. Bu sistemleri inceleyen bilime Endokrinoloji, kişiye ise Endokrinolog denir.

Hipotalamus nasıl uyarılır?​

Aslında hipotalamusun doğrudan salgıladığı ve doğrudan hedefe ulaşan pek hormon yoktur. Genellikle hipotalamus, hipofiz bezi olarak adlandırdığımız, hipotalamusun bir uzantısı olarak evrimleşmiş bir yapıyı uyarır, bu bez ana salgıları üretir.

Hipotalamus çalışmazsa ne olur?​

Hipotalamus çalışmazsa ne olur?
Hipotalamus Doğru Çalışmazsa Ne Olur? Hipotalamusta oluşabilecek hasarlar çoğu zaman homeostazda ciddi dengesizliklere ve endokrin sistemin hatalı çalışmasına neden oluyor. Örneğin hipotalamusun bir parçasına zarar veren hipofiz tümörü vücutta hızlı bir kilo artışına ve obeziteye sebep oluyor.

Hipofiz bezi nasıl çalışır?​

Beynin üst merkezlerinden gelen emirler hipotalamusa ve oradan da hipofiz sapı aracılığıyla hipofiz bezine iletilir. Hipofiz bezi de hipotalamus ve ayrıca dolaşımdan gelen uyarılar doğrultusunda vücudun ihtiyacı olan hormonları salgılar, bu hormonlar da diğer endokrin bezlerin çalışmalarını düzenler.

Hipofiz bezi ne yemeli?​

Hipofiz bezi ne yemeli?
Epifiz bezinin psişik farkındalığı artırmak için güneş kadar serotonin hormonuna da ihtiyacı vardır. da epifiz bezi için çok besleyici olacağını söyleyebiliriz. Serotonin üreten gıdalar ise badem, muz, acı biber, pirinç, patates ve börülcedir.

Hipofiz bezinin düzenli çalışmaması durumunda vücutta hangi durumlar gözlenir?​

Buna bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, üşüme, kabızlık, saçlarda dökülme, fazla uyuma ve konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler ortaya çıkar.
 
Hipofiz bezinin fazlalığı durumunda, yüksek ACTH seviyeleri nedeniyle Cushing hastalığı gelişebilir. Bu durumda, vücutta kilo artışı, yuvarlak yüz görünümü (Cushing yüzü), ciltte incelme ve kolay morarma, yorgunluk, kas zayıflığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Cushing hastalığı, hipofiz bezinin aşırı büyümesi veya tümör varlığının bir sonucu olabilir.

Hipotalamusun görevleri arasında vücut sıcaklığını düzenlemek, susama ve açlık hislerini kontrol etmek, sempatik sinir sistemini yönlendirmek ve hipofiz bezinin çalışmasını denetlemek bulunmaktadır. Ayrıca, hipotalamusun ürettiği RF maddesi ile hipofizi uyararak vücuttaki hormon düzenlemesine katkıda bulunur.

Hipofiz bezi görevini düzgün bir şekilde yerine getirmezse, cinsel gelişimde gerileme, infertilite (kısırlık), hormonal denge sorunları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Erkeklerde testosteron salgılanması ve sperm üretimini düzenlemede görev alan hipofiz bezi, gonadotropin hormonlarının yetersiz üretimi durumunda bu olumsuz etkiler ortaya çıkabilir.

Hipofiz bezinin düzenli çalışmaması durumunda ise belirtiler olarak halsizlik, yorgunluk, üşüme hissi, kabızlık, saç dökülmesi, aşırı uyuma ihtiyacı ve konsantrasyon bozukluğu gibi durumlar gözlenebilir. Eğer bu gibi belirtileri hissediyorsanız, bir endokrinolog ya da uzman bir doktora başvurmanız önemli olacaktır.
 
Geri
Üst