- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Hipertonik ortamda turgor basıncı artar mı?
Eğer bitki yeterince su almasa, hücre dışı (ekstrasellüler) sıvı izotonik ve hipertonik hale gelir ve bitki hücresinin su kaybetmesine neden olur. Bu nedenle turgor basıncının da kaybedilmesiyle özellikle yapraklarda büzüşmeler başlar. Hipotonik ortamda ise durum tam tersidir.Hipertonik ortamda hücre neden su kaybeder?
Örneğin; hipertonik bir ortama konulan hücre su kaybeder. Çünkü ortam kendisinden daha yoğundur. Ozmoz kuralları gereği hücre su kaybederken, dış ortam su alır. Bu işlem hücre ile dış ortamın yoğunluğu eşitleninceye kadar sürer.Hipotonik ortamda hücrenin turgor ve ozmotik basıncı nasıl değişir?
Hipotonik ortamda hücrenin turgor ve ozmotik basıncı nasıl değişir?Ozmotik basınç, hipotonik ortamda, hücre içinin su ile dolmasına neden olur ve hücrenin genişlemesini sağlar. Bitki hücrelerinde ise hücre duvarı (çeperi) bu genişlemeye engel olur. Elbette bu esnada, içeriden hücre duvarına doğru bir baskı oluşur. Bu olaya turgor basıncı adı verilir.
Turgor basıncı ne zaman artar?
Bitki hücreleri hipotonik bir ortama konduğu zaman hücre içine su alacaktır. Bunun sonucunda koful hızlı bir şekilde büyür. Bu da sitoplazmanın hücre çeperine doğru itilmesine sebep olmaktadır.Aktif taşıma nasıl olur?
Aktif taşıma, küçük moleküllerin (porlardan geçebilen moleküller), az yoğun ortamdan çok yoğun ortama ATP harcanarak geçişidir. Aktif taşımada, hücre zarı üzerindeki porlardan geçebilecek büyüklükteki moleküller, taşıyıcı protein ve taşıyıcı enzimler yardımıyla taşınır.Aktif taşıma örnekleri nelerdir?
Aktif taşıma örnekleri nelerdir?Suyu az olan topraklardan osmoz ile su alamayan bitkiler topraktaki suyu aktif taşımayla alırlar. Aktif taşımaya en güzel örnek Na+ – K+ pompasıdır. Sinir hücrelerinin içinde aktif taşıma ile potasyum yüksek yoğunlukta tutulurken, dışında sodyum molekülü yüksek yoğunlukta tutulur.
Pasif taşıma, küçük moleküllü maddelerin osmoz ve difüzyon yardımıyla hücre içine enerji harcanmadan alınması. Canlı veya cansız ortamda gerçekleşebilir.