AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hipertonik neye yarar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.501
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hipertonik neye yarar?​

Hipertonik yüksek derişim anlamı taşımaktadır. Ağırlıklı olarak biyolojide hücrelerin madde alış-verişini açıklamakta kullanılır. Örneğin; hipertonik bir ortama konulan hücre su kaybeder. Çünkü ortam kendisinden daha yoğundur.

Hipertonik ve hipotonik ne demek?​

Hipertonik ve hipotonik ne demek?
Hipotonik ortam bitkiye su girişini sağlar. Bu şekilde aktif transport ile bitki hücresi içine dışarıdan maddeler geçmiş olur. Hipertonik, madde yoğunluğunun, sıvı yoğunluğundan daha fazla olduğu ortama (çözeltiye) denir.

Bir bitki hücresi hipertonik ortama bırakıldığında ne olur?​

Hipertonik ortam: Hücreye göre çözünen madde miktarının çok, suyun az olduğu ortamdır. Hipertonik ortama konulan bir hücrenin su kaybederek büzülür, bu büzülme olayına ise plazmoliz denir. Hipertonik ortama konulan bitki hücresinde koful küçülür. Zar ile çeper arasındaki boşluk artar.

Hipotonik bir ortamda hücre nasıl bir değişiklik gösterir?​

Hipotonik bir ortamda hücre nasıl bir değişiklik gösterir?
Hipotonik bir ortamda hücre, içerisine su alarak şişer ve bunu takiben patlayabilir. Amip, öglena, paramesyum gibi bazı canlılarda kontraktil koful bulunur. Bu sayede canlı, içerisinde bulunan fazlalık suyu, hücrenin dışarısına çıkarabilir.
Şekerli su hipotonik midir?​
Ortam Yoğunluğu Buna göre; mukayese edildiği diğer ortama göre daha fazla çözünmüş madde içeren ortamlara hipertonik (çok yoğun), daha az çözünmüş madde içeren ortamlara ise hipotonik (az yoğun) denir. Örneğin saf su ile şekerli su mukayese edilecek olursa; saf su hipotonik ve şekerli su ise hipertoniktir.

Bir hücre hipertonik ortama konursa ne olur?​

Bir hücre hipertonik ortama konursa ne olur?
Hipertonik ortam içerisine konulan hücreyle kıyaslandığında, konsantrasyonu hücreden daha yüksek olan ortamdır. Eğer hücre hipertonik bir ortama konulursa, ozmoz nedeniyle hücre su kaybederek büzüşür.

Plazmoliz neden olur?​

Bir bitki hücresi izotonik (eş yoğun) ortamdayken hipertonik (çok yoğun) bir ortama konulduğunda, hücredeki küçük moleküllerin enerji harcanmadan çok yoğun hücre ortamından, az yoğun ortama geçişine plazmoliz denir. Plazmolizde osmoz kurallarına göre hücre su kaybeder.

Hipertonik bir çözeltiye bırakılan bir hücrede hangi olay gözlenir?​

Hipertonik bir çözeltiye bırakılan bir hücrede hangi olay gözlenir?

Bir hücreyi izotonik hipotonik ve hipertonik ortama koyunca ne gibi değişiklikler olur?​

Eğer bir hücre başlangıçta izotonik ortamdaysa, içeriği açısından ortam ile eşit yoğunluktadır diyebiliriz. Bu hücreyi; içerdiği madde miktarından daha çok madde içeren, yani hücrenin yoğunluğundan daha yoğun bir hipertonik ortama bırakırsak, hipertonik ortam, hücrenin içerisinde bulunan suyu kendisine çeker.

Hipotonik bir ortama konulan hücrede ne gözlenir?​

Hipotonik bir ortama konulan hücrede ne gözlenir?
Eğer bir bitki hücresi hipotonik ortama konulursa, hücre şişerek turgor durumuna geçer. Hayvan hücresi ise aşırı su alımına bağlı olarak patlayabilir. Bu olaya hemoliz adı verilir. Hayvan hücrelerinin yoğunluğu, saf suyun yoğunluğundan fazla olduğundan, saf su içerisine konması durumunda da hemolize uğrayabilir.
Hipertonik ortamda turgor basıncı nasıl değişir?​
Eğer bitki yeterince su almasa, hücre dışı (ekstrasellüler) sıvı izotonik ve hipertonik hale gelir ve bitki hücresinin su kaybetmesine neden olur. Bu nedenle turgor basıncının da kaybedilmesiyle özellikle yapraklarda büzüşmeler başlar. Hipotonik ortamda ise durum tam tersidir.

Turgor kimdir?​

Turgor kimdir?
Turgor basıncı ya da turgor, bitki hücrelerinin saf suya konmasıyla içine su alarak, şişmesi ve hücrenin çeperine basınç yapması olayına denir.
 
Hipertonik ortam, bir hücreye göre daha fazla çözünmüş madde içeren bir ortamdır. Bu durumda hücre su kaybeder ve küçülür. Öte yandan, hipotonik ortam ise hücreye göre daha az çözünmüş madde içeren bir ortamdır ve hücre içine su alarak şişer.

Bir bitki hücresi hipotonik bir ortama konulduğunda, hücre su alır ve genellikle turgor haline geçer. Diğer yandan, bir hücre hipertonik bir ortama konulduğunda ise su kaybederek küçülme meydana gelir, bu duruma plazmoliz denir.

Şekerli su hipertonik bir çözelti olarak kabul edilir çünkü şekerli su, saf suya kıyasla daha fazla çözünmüş madde içerir. Bu nedenle, şekerli su hiperotoniktir ve saf su hipotoniktir.

Hipertonik bir çözeltiye bırakılan bir hücrede su kaybı ve küçülme gözlenirken, hipotonik bir ortama konulan hücrede su alımı ve şişme gerçekleşir. Turgor basıncı ise bitki hücrelerinin su alması sonucu oluşan basınçtır ve hücrenin çeperine basınç yapmasını sağlar.
 
Geri
Üst