AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hipertansif aciller de iki ana amac nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hipertansif aciller de iki ana amaç nedir?​

Hipertansif acillerde tedavide ana amaç ortalama arter basıncını (MAP=( sistolik kan basıncı + diastolik kan basıncı/3) + diastolik kan basıncı) hastanın durumuna göre düşürmektir.

Hipertansif acil durum nedir?​

Kan basıncının 180/110-120 mmHg üzerinde olması akut kardiyak, serebral ve damarsal hasarlanmaya yol açabilir. Eğer end organ hasarı varsa, durum hipertansif acil durum (hypertensive emergency) olarak nitelendirilir ve acil tedavi gerektirir.
Hipertansiyona neden olan faktörler?
Hipertansiyona neden olabilecek faktörler aşağıdadır:

Hangi hipertansif?​

Gebelik ve hipertansiyon Gebelikte, kan basıncı’nın >140/90 mmHg’nın üstünde olması hipertansiyon olarak tanımlanır. Ayrıca gebelikten önceki veya ilk üç aylık gebelik dönemine göre sistolik kan basıncının >25 mmHg ve diyastolik kan basıncının 15 mmHg yüksek olması hipertansiyon olarak kabul edilir.

Hipertansif aciller nedir?​

Hipertansif âciller: Hedef organ hasarını önlemek veya sınırlamak amacıyla kan basıncının, çok âcil olarak, parenteral yolla düşürülmesinin gerekli olduğu durumlardır. Hipertansif ivedi durumlar: Kan basıncının birkaç saatte veya günde genellikle oral antihipertansiflerle düşürülmesinin tercih edildiği durumlardır.
Hipertansif atak ne demek?
Özellikle panik atak olan hastalarda ani tansiyon yükselmeleri fazladır. Eğer hastada daha önce belirlenmiş bir hipertansiyon varsa, panik atak sırasında tansiyonları çok fazla yükselir, 200 mmHg, yani 20’nin üzerine kadar çıkabilir. Bu tür hipertansiyon ataklarına Labil, yani Oynak Hipertansiyon adı verilir.

Hipertansif retinopati ne demek?​

Yüksek kan basıncının retinada yaptığı hasara hipertansif retinopati denir. Yüksek kan basıncı vucudun diğer damarlarına olduğu gibi gözdeki damarlara da zamanla hasar verir. Tansiyon ne kadar yüksek ve ne kadar uzun süreli ise göze vereceği zarar o derece ağır olur.

Ani tansiyon yükselmesi neden olur?​

Sağlıksız beslenme ve obezite, tansiyonun aşırı yükselmesinin temel nedenleri arasında yer almaktadır. 2- İlaçlar: Kullanılan bazı ilaçlar tansiyonun aniden yükselmesine neden olabilir. Bu sorunu sürekli ve şiddetli bir şekilde yaşayan hastalar doktorlarına danışmalıdır.
Hipertansiyon komplikasyonları nelerdir?
Bellekte sorunlar, kontrolsüz şekilde kanın basınç durumunun ortaya çıkması öğrenme, algılamak ve hatırlama becerilerini etkiler.
- Kalp krizi. Kalp krizi, kontrol edilemeyen yüksek tansiyonla ilişkili en kötü hastalıklardan biridir.
- Felç
- Kalp yetmezliği.
- Diyabet.
- Ateroskleroz.
- Böbrek hastalıkları
- Göz hastalıkları

Hipertansif krizde ne yapılmalı?​

Başlangıç tedavisi olarak i. v. sodyum nitroprussid ve iv beta bloker (örn. metoprolol, esmolol veya propranolol) birlikte verilmelidir. Kan basıncı, tedavi öncesi değerinin %20’sinden fazla düşürülmemelidir. Diyastolik kan basıncı (140 mmHg ise ve 20 dk. dan fazla devam ediyorsa i. v. tedavi uygulanmalıdır.

Hipertansif hasta ne demek?​

Hipertansiyon, kalpten vücuda taşınan kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu yaygın bir tıbbi duruma verilen isimdir. Hipertansiyon aynı zamanda yüksek tansiyon adıyla da bilinir.
Tansiyon atakları neden olur?
Panik atak ve stres Gençlerde görülen yüksek tansiyon, sıklıkla panik atağa bağlı olarak gelişir. Panik atak, taşikardi ile birlikte ortaya çıkan “vazoaktif amin” denilen ve tansiyonu yükselten bazı hormonların salgılanmasıyla, nabız ve tansiyon yükselir, bir müddet sonra da normale döner.

Hipertansif retinopati tedavisi nedir?​

Hipertansif retinopatinin esas tedavisi hipertansiyonun tedavisidir. Hipertansiyon tedavi edildikten sonra sıvı birikimi, beslenemeyen alanlar var ise lazer fotokoagülasyon veya göz içi ilaçlar yapılabilir.

Hipertansif retinopati nasıl geçer?​

Tedavinin en önemli basamağı hipertansiyonun kontrolüdür. Retina ödemi veya damar tıkanıklıkları gelişirse lazer fotokoagülasyon, göz içine anti-VEGF ilaç veya kortizon injeksiyonu tedavileri uygulanabilir. Akut tansiyon yükselmesi retinal kan damarlarında geçici bir daralmaya neden olur.
 
Geri
Üst