AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hipersensitivite reaksiyon ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.882
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hipersensitivite reaksiyon ne demek?​

Aşırı duyarlılık (Aşırıduyarlık; Aşırı duyarlık; Hipersensitivite) reaksiyonları, bağışıklık sistemi işlevlerinin kendi dokularına zarar verecek (patolojik) düzeylere ulaştığı olgular için yapılan bir tanımlamadır.. Bağışıklık sistemi, organizmayı yabancı antijenlerden (canlı etken, polen, protein, vb) korumaya yönelik …

Tip 2 aşırı duyarlılık reaksiyonları nedir?​

Tip II aşırı duyarlılık reaksiyonu “antikor bağımlı sitotoksik aşırı duyarlılık” olarak tanımlanabilir. Bu reaksiyonda IgG veya IgM sınıfı antikorlar rol oynar. Antijen antikor birleşmesi sonucu olaya kompleman ve diğer hücreler karışır ve antijenin bulunduğu doku veya hücre hasara uğrar.
Hipersensitivite reaksiyonları nelerdir?​
Hipersensitivite ya da alerjik reaksiyonlar dediğimiz, bağışıklık sisteminin zararsız çevresel antijenlere (alerjenlere) gösterdiği bu aşırı reaksiyonlar doku hasarlarına yol açabildiği gibi, ciddi hastalıklara da neden olabilir.

Romatoid artrit hangi tip hipersensitivite?​

Romatoid artrit hangi tip hipersensitivite?
TİP III HİPERSENSİTİVİTE Reaksiyon yaygın (örn; serum hastalığı) veya eklem (örn; romatoid artrit), kan damarları (örn; poliarterit), akciğerler (örn; aspergillozis), böbrekler (örn; lupus nefriti), deri (örn; sitemik lupus eritematosuz, arthus reaksiyonu) gibi diğer doku ve organları kapsayabilmektedir.

Tip 4 hipersensitivite hangi hücre rol oynar?​

Tip 4 hipersensitivite hangi hücre rol oynar?
Tip IV hipersensitivite hücre içi patojenlere karşı meydana gelir. Sitotoksik T lenfositleri aracılığıyla gerçekleşir. Sensitize CD8+ T hücreleri, antijen taşıyan hedef hücreleri öldürürler. Graft reddinde rol oynar.

İmmün reaksiyon ne demek?​

Bağışıklık yanıtı (immün yanıt) belirli bir antijene karşı gelişen özgül spesifik yanıt ve bu yanıtın etkisinin non-spesifik artışı olmak üzere iki bölümden oluşur. Bu nedenle özgül antijen ile ikinci kez karşılaşan bireylerde immün yanıt çok daha etkili ve hızlı bir biçimde ortaya çıkar.

Immünolojik reaksiyonlar nelerdir?​

Vücudun çeşitli yabancı maddelere aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklara alerjik hastalıklar denir. İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir.
 
Hipersensitivite reaksiyonu, bağışıklık sisteminin normalde zararsız olan maddelere karşı aşırı reaksiyon göstermesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu reaksiyonlar genellikle doku hasarlarına ve hastalıklara yol açabilir. Hipersensitivite reaksiyonları genellikle dört tip altında incelenir.

- TİP I HİPERSENSİTİVİTE: Hızlı gelişen, IgE antikorları aracılığıyla gerçekleşen reaksiyonlardır. Örnek olarak astım, alerjik nezle ve egzama verilebilir.

- TİP II HİPERSENSİTİVİTE: Antikor bağımlı sitotoksik aşırı duyarlılık reaksiyonudur. IgG veya IgM antikorları rol oynar ve hedef hücrelere zarar verir. Örnek olarak Graves hastalığı ve romatoid artrit verilebilir.

- TİP III HİPERSENSİTİVİTE: Immün kompleks aracılığıyla meydana gelen reaksiyonlardır. Vücuttaki antikorlarla birleşen antijenler immün kompleksleri oluşturur ve bu kompleksler doku hasarına yol açabilir. Örnek olarak serum hastalığı ve lupus verilebilir.

- TİP IV HİPERSENSİTİVİTE: Gecikmiş tip hipersensitivite reaksiyonlarıdır. Sitotoksik T hücreleri veya T yardımcı hücreleri aracılığıyla gerçekleşir. Örnek olarak kontakt dermatit ve graft reddi verilebilir.

İmmün reaksiyon ise bağışıklık sisteminin bir antijene karşı özgül ve spesifik bir şekilde verdiği yanıtı ifade eder. Bu yanıt, antijenle tekrar karşılaşıldığında daha hızlı ve etkili olabilir. İmmünolojik reaksiyonlar ise vücudun yabancı maddelere karşı aşırı reaksiyon göstermesi sonucunda gelişen hastalıkları ifade eder ve bağışıklık sistemini hedef alabilir. Alerjik hastalıklar ve immünolojik hastalıklar genellikle bu kategoriler altında incelenir ve tedavi edilir.
 
Geri
Üst