AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hipermatur katarakt Nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.485
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hipermatür katarakt Nedir?​

Hipermür katarakt; Lensin tamamen kesifleşmesi halidir. Morganyen katarakt; Katarakt tedavisinin gecikmesine bağlı olarak korteksin sıvılaşması ve nükleusun aşağı doğru yer değiştirmesidir. Katarakta nigra; Kataraktın çok sertleşerek kahverengi-siyah görünüm almasıdır.

Arka polar katarakt nedir?​

Arka polar katarakt nedir?
Arka polar kataraktlar, düzgün sınırlı, yuvarlak, ! en- sin arka yüzeyine yerleşmiş yoğun opasitelerdir. Şeklin den dolayı premidal katarakt olarak da adlandırılır. Bu grup katarakdar muhtemelen doğumdan önce yada erken çocukluk döneminde gelişmeye başlar.

Nokta katarakt nedir?​

Nokta katarakt nedir?
Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan göz merceğinin (lensin) saydamlığını kaybederek matlaşmasına bağlı olarak görmenin azalması ile sonuçlanan bir hastalıktır. Göz merceğinin matlaşması, kişinin buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuş gibi görmesine yol açar.

Katarakt nerelerde olur?​

Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır. Başka bir deyişle görüşün, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşçasına bozulmasıdır.

Subkapsüler katarakt nedir?​

Subkapsüler katarakt nedir?
Posterior subkapsüler katarakt, genellikle ışık yolunda lensin arka tarafında yakın oluşan küçük, opak bir alan olarak başlar. Posterior subkapsüler katarakt sıklıkla okuma görmenize engel olur, parlak ışıkta görüşünüzü azaltır ve geceleri ışıkların etrafında parlama veya halelere neden olur.

Katarakt belirtisi nasıl olur?​

Katarakt belirtisi nasıl olur?
Katarakt Belirtileri Nelerdir? Kataraktın en belirgin belirtilerinin arasında çift görme, görme seviyesinde azalma, gece görüşünde bozulma, ışığa hassasiyet, gözlük numaralarının sık değişmesi ve renklerde bulanıklaşma gibi sorunlar oluşmaya başlar, bu belirtiler genellikle yaşa bağlı olarak kendini gösterir.

Katarakt olduğumu nasıl anlarım?​

Katarakt, ortalama 55-60 yaşlarda göz merceğinde hafif bir matlaşma ve sertleşme başlar. Belirtileri arasında renklerin canlılığında ve görme kalitesinde azalma, araba farlarından rahatsız olma, alacakaranlıkta ve sisli havalarda detayları görememe bulunur. Katarakt hastaları renkleri daha çok pastel tonlarda görür.
 
Hipermatür katarakt, lensin tamamen kesifleşmesi durumudur. Bu durum lensin opasite (saydamlığını kaybetme) seviyesinin oldukça yüksek olduğu bir aşamadır. Hipermatür kataraktta lensin tamamen opak hale gelmesi nedeniyle ışık geçişi engellenir ve görme keskinliği büyük ölçüde azalır. Bu durum, görsel işlevde ciddi sorunlara neden olabilir ve genellikle cerrahi müdahale gerektirir.

Arka polar kataraktlar, lensin arka kapsülünün hemen arkasında yerleşen yoğun opasitelerdir. Bu opasiteler genellikle düzgün sınırlı, yuvarlak şekillidir ve premidal katarakt olarak da adlandırılabilirler. Arka polar kataraktlar genellikle doğum öncesi veya erken çocukluk döneminde gelişmeye başlarlar.

Nokta katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşması sonucunda oluşan bir hastalıktır. Bu durum görsel keskinliği etkileyerek kişinin bulanık bir görüş deneyimlemesine neden olabilir. Göz merceğinin matlaşması, kişinin net görememesine ve görsel detayları doğru bir şekilde algılayamamasına yol açabilir.

Subkapsüler katarakt, lensin arka tarafında lens kapsülüyle temas eden küçük ve opak bir alanın oluşmasıyla karakterize edilen bir katarakt türüdür. Bu tür katarakt genellikle okuma güçlüğü, parlak ışıklarda rahatsızlık, gece görüşünde zorlanma gibi belirtilere yol açabilir.

Katarakt belirtileri genellikle çift görme, görme kalitesinde azalma, gece görüşünde bozulma, ışığa hassasiyet, renklerde bulanıklık gibi sorunlarla kendini gösterebilir. Bu belirtiler genellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıkar ve hastaya rahatsızlık vermeye başlar.

Katarakt genellikle 55-60 yaş civarında başlayan hafif bir matlaşma ve sertleşme ile kendini gösterir. Kişilerde renklerin canlılığında azalma, görme kalitesinde düşüş, araba farlarından rahatsız olma gibi belirtiler ortaya çıkar. Katarakt hastaları genellikle renkleri daha soluk ve pastel tonlarda algılarlar. Bu belirtileri fark eden kişilerin bir göz doktoruna başvurması önemlidir.
 
Geri
Üst