AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hiperkalemi nasil tedavi edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.190
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hiperkalemi nasıl tedavi edilir?​

Hiperkalemi tedavisi iki farklı şekilde ele alınır. Bunlardan biri uzman doktor kontrolü altında idrar söktürücü desteğidir. İkincisi ise hemodiyaliz ile beraber periton diyalizi olarak öne çıkar.

Potasyum yüksekliğinde nasıl beslenmeli?​

Başlıca potasyum bakımından zengin besin kaynakları;
- Meyvelerden; muz, kivi, kayısı, ananas..
- Sebzelerden; domates, patates, yeşil yapraklı sebzeler, havuç..
- Ek olarak kurutulmuş meyveler, yağsız et, tam tahıllar, kabuklu yemişler de potasyum bakımından zengin içeriğe sahiptir.

Hipertonik hiponatremi ne demek?​

Hipertonik hiponatremi ne demek?
Hipertonik hiponatremi: Ekstraselüler sıvıda sodyum dışındaki bir ozmotik solütün yüksek konsantrasyonda bulunmasına bağlıdır. Ortaya çıkan ozmotik gradient suyun hücre içinden hücre dışına kaymasına neden olur ve dilüsyonel hiponatremi gelişir. En sık nedeni hiperglisemidir (17).

Övolemi ne demek?​

Övolemi ne demek?
Övolemik hiponatremi normal veya normale yakın su düzeyleri ile vücutta düşük sodyum konsantrasyonları birleştiğinde görülür. Övolemik hiponatremi bir dizi kronik sağlık sorunu, bazı kanser tipleri veya özel ilaçlar nedeniyle olabilir.

Hiperkalemi nasıl düşürülür?​

Muz, kivi, yoğurt, fasulye, ıspanak, erik, kabak, domates, enginar, patates, portakal, çikolata, kuru meyveler ve kuru yemişler potasyum açısından zengin besinler olduğundan potasyum seviyeniz düşene kadar bu besinlerin alımını sınırlayın.

Hipertonik neden kullanılır?​

Hipertonik %3 sodyum klorür çözeltisi süratle düzeltilmesi gereken, sodyum klorür kaybı sonucu ortaya çıkan oldukça ağır elektrolit eksikliğinin tedavisinde kullanılır. Kalp ve böbrek yetmezliğinde, cerrahi müdahalelerde veya postoperatif durumlarda ağır sodyum klorür eksikliği oluşur.

Hipernatremide ödem olur mu?​

Hipernatremide ödem olur mu?
Hipervolemik Hiponatremi: Total vücut suyu ve sodyumundaki önemli bir artışla beraber klinik olarak ödem veya asit ile karakterize bir tablodur. Sodyum artışından daha fazla oranda su tutulması söz konusudur. En sık nedenleri kalp yetmezliği, siroz, böbrek yetmezliği ve nefrotik sendromdur (Tablo IV).

Hiponatremi ne demektir?​

Hiponatremi ne demektir?
Hiponatremi serum sodyum yoğunluğunun 135 mEq/ L’den düşük olmasıdır ve günlük klinik uygulamada en sık karşılaşılan elektrolit bozukluğudur.

Hiponatremi nedir ne yapar?​

Hiponatremi, sıvı fazlalığı veya sodyum azlığı (örneğin kusma ve diyare sebebiyle),veya su alımının atılımından daha fazla oranda olmasıdır. (polidipsi gibi). Hiponatremi sebebi olarak sodyum kaybına ilişkin,gerek olmayan durumlarda bile hiponatremiye doğru ilerleyen kayıpları da kaydetmek önemlidir.
 
Hiperkalemi tedavisinde kullanılan yöntemleri doğru bir şekilde açıklamışsınız. İdrar söktürücü ilaçlar ve hemodiyaliz, periton diyalizi gibi yöntemler hiperkaleminin düzeltilmesinde etkili olabilmektedir. Potasyum yüksekliğinde ise özellikle potasyum açısından zengin besinlerin tüketiminden kaçınılması önemlidir. Vereceğiniz liste içerisindeki meyve, sebze ve diğer besin öğeleri potasyum açısından zengin olduğundan, hiperkalemik bir durumda bu besinleri tüketirken dikkatli olmak gerekmektedir.

Hipertonik hiponatremi, ekstraselüler sıvıda sodyum dışındaki ozmotik solütlerin yüksek konsantrasyonda bulunmasından kaynaklanan bir durumu ifade eder. Bu durumda, suyun hücre içinden dışına kayması sonucu dilüsyonel hiponatremi gelişebilir. En yaygın nedenlerinden biri hiperglisemidir.

Övolemik hiponatremi, normal veya normale yakın su düzeyleri ile vücutta düşük sodyum konsantrasyonlarının bir araya gelmesi durumunda görülebilir. Bu durum genellikle bazı kronik sağlık sorunları, kanser tipleri veya belirli ilaçlar nedeniyle ortaya çıkabilir.

Hiperkalemiyi düşürmek içinse potasyum açısından zengin olan besinlerin tüketimini sınırlamak önemlidir. Muz, kivi, yoğurt, fasulye gibi besinler potasyum açısından zengin olduğundan, hiperkalemik bir durumda bu besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir.

Hipertonik çözeltiler genellikle hızlı bir şekilde düzeltilmesi gereken ağır elektrolit eksikliğinin tedavisinde kullanılır. Özellikle kalp ve böbrek yetmezliği durumlarında veya cerrahi müdahaleler sonrasında ağır sodyum klorür eksikliği oluştuğunda hipertonik çözeltiler tercih edilebilir.

Hipernatremi durumunda ödem genellikle görülmez. Hipernatremi genellikle vücuttaki su miktarının sodyumdan daha az olduğu durumu ifade eder. Hipervolemik hiponatremi durumunda ise vücut suyu ve sodyumunda artışla birlikte ödem gelişebilir.

Hiponatremi, serum sodyum yoğunluğunun normal değerlerin altında olduğu durumu ifade eder. Günlük uygulamalarda sık karşılaşılabilen bir elektrolit dengesizliği olan hiponatremi, sıvı fazlalığı, sodyum azlığı veya aşırı su alımının atılımından daha fazla olması gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Hiponatremiye neden olan sodyum kayıplarının doğru bir şekilde tespit edilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst