AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hiperglisemik hormon ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hiperglisemik hormon ne demek?​

α hücreleri glukagon adı verilen bir hiperglisemik hormon salgılar. β hücreleri insülin adı verilen hipoglisemik bir hormon salgılar. Bu nedenle bu iki hormon, kan glikozunun düzenlenmesinde aktif olarak yer alır. Langerhans adacığı, pankreas kütlesinin sadece% 2’sini oluşturur.

Hiperglisemi sonucunda ne olur?​

Eğer tedavi edilmezse, diyabetik koma gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Şiddetli olmasa bile uzun süren hiperglisemi ise diyabet hastalarında gözler, böbrekler, sinir sistemi ve kalbi etkileyen komplikasyonlara yol açabilir.
Hiperosmolarite nedir?
diyabetus mellitusun akut komplikasyonlarından birisidir. hiperosmolar nonketotik diabet koması, belirgin ketoasidoz’un yokluğunda şliddetli hiperglisemi (plazma glukozu? 600 mg/dl), hiperosmolarite (eosm? 320 mosm/kg) ve dehidratasyon ile karakterizedir.

Hipoglisemi mi daha tehlikeli hiperglisemi mi?​

Hipoglisemi, tedavi edilmezse nöbet geçirilmesine, bilinç kaybına hatta ölüme yol açabilir. Hiperglisemi ise kendi haline bırakılırsa diyabete götürebilir ve buna bağlı gelişecek damar hastalıkları yaşanabilir.

Hiperglisemi ve Hipoglisemide neler yapılır?​

Planlama ana öğünler veya ara öğünlerden 15-30 dakika öncesinden hipoglisemi oluşmuşsa vakit geçirmeden yenilmesi gereken öğün yenilmelidir. ise 1 çay bardağı meyve suyu, veya limonata içilebilir. şeker veya 1 büyük çay bardağı şekerli kola veya bir büyük çay bardağı meyve suyu veya 1 bardak süt alınmalıdır.
Ketoasidoz ne demek?
DKA olarak da bilinen diyabetik ketoasidoz kanınızda asit birikmesidir. Kan şekeri çok uzun süre yüksek olduğunda olabilir. DKA, diyabetin ciddi bir komplikasyonudur ve yaşamı tehdit edebilir, ancak bu kadar ciddi hale gelmesi genellikle saatler sürer. Siz de tedavi edebilir ve önleyebilirsiniz.
Ketoasidoz olmaksızın, aşırı hiperglisemi, plazma hiperozmolaritesi ve aşırı su kaybı (dehidratasyon) ile karakterize bir sendromdur. Genellikle tip 2 diyabet hastalarında görülür ve aşırı su kaybının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Sıklıkla aşırı miktarda şekerli içecek tüketen hastalarda ve yaşlılarda görülür.
İnsülin kullanan diyabet hastalarının karşılaşacağı sorunlardan birisi de hipoglisemidir. Hipogliseminin önlenebilmesi ve tedavi edilebilmesi için kan şekerinin sürekli olarak belirli bir düzeyde tutulması gerekir.
 
Geri
Üst