AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hiperglisemik hiperosmolar non nekrotik sendrom nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.843
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hiperglisemik hiperosmolar non nekrotik sendrom nedir?​

“Hiperglisemik hiperosmolar non ketotik durum” ve “hiperosmolar nonketotik koma” terimlerinin yerini “hiperosmolar hiperglisemik durum” aldı. Ağır hiperglisemi ve insülin eksiklği sonucunda ortaya çıkan bu iki önemli metabolik hastalığın patogenezi ve tedavisi birbirine benzemektedir.

Hiperglisemik Nonketotik koma nedir?​

Hiperglisemik Nonketotik koma nedir?
diyabetus mellitusun akut komplikasyonlarından birisidir. hiperosmolar nonketotik diabet koması, belirgin ketoasidoz’un yokluğunda şliddetli hiperglisemi (plazma glukozu? 600 mg/dl), hiperosmolarite (eosm? 320 mosm/kg) ve dehidratasyon ile karakterizedir.

Hiperozmolar hiperglisemik durum ne demek?​

Diyabetik ketoasidoz (DKA) ve hiperosmolar hiperglisemik durum (HHD) diyabetin akut komplikasyonlarıdır. DKA genellikle tip 1 diyabette görülür ve hiperglisemi, ketoz ve metabolik asidoz triyadı ile karakterizedir ( plazma glukozu >250 mg/dl, arteriyel pH <7,30 ve serum bikarbonatı <15-18 mEq/l).

Hiperosmolar mama nedir?​

Hiperosmolar mama nedir?
4.4 Hiperosmolar mama verilmesi: Mamanın gerektiğinden az suyla hazırlanmasına bağlı hi- perosmolarite gelişebilir. Bu durum bebekte geçici yeni- doğan glukoz intoleransına neden olabilir. Gastroenterite bağlı ağır dehidratasyon, hipernatremi ve hiperglisemiye yol açabilir.

Hiperosmolarite ne demek tıp?​

Solüsyonun konsantrasyonunda ozmol/L olarak belirtilen artış.

Nonketotik Hipoglisemi nedir?​

Nonketotik Hipoglisemi nedir?
Nonketotik hiperglisinemi, mitokondriyal glisin parçalayıcı enzim kompleksinin aktivite eksikli- ğine bağlı glisin yıkımında bozukluk sonucu ortaya çıkan otozomal resesif geçişli doğumsal bir aminoasit metabolizma hastalığıdır.

Nonketotik ne demek?​

Karaciğerde bulunan “glisin cleavage” adı verilen enzim kompleksinin doğuştan eksikliği sonucu vücut sıvılarında (kan, beyin-omurilik sıvısı, idarda) glisin amino asidinin birikimi ile seyreden bir metabolik hastalıktır. Hastalık anne ve babadan genetik (otozomal resesif) olarak geçer.

Yenidoğanda NEC nedir?​

Yenidoğanda NEC nedir?
Özet: Neonatal nekrotizan enterokolit (NEK) başlıca prematüre yenidoğanları etkileyen ve sebebi bilinmeyen ciddi bir gastrointestinal hastalıktır. NEK sıklığı, yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki hastaların %1-5’i kadardır. Düşük gestasyonel yaştaki yenidoğanlarda, sıklık belirgin derecede artar.

Bebeklerde su kaybı nasıl giderilir?​

Ek gıdaya geçmiş bebeklerin yaz aylarında sıvı kaybını önlemek için bebeklere çorba, ayran, evde yapılmış limonatalar, evde hazırlanmış taze meyve suları gibi besinlerle beslemeye özen göstermelidir.

Hiperozmolar ne demek?​

Hiperozmolar ne demek?
Diyabet hastalarının insülin fonksiyonundaki bozulmanın neden olduğu nonketotik komplikasyon. Hyperosmolar coma.
 
Hiperglisemik hiperosmolar non nekrotik sendrom; ağır hiperglisemi ve insülin eksikliği sonucunda ortaya çıkan bir metabolik durumdur. Bu durumun daha önceki adları "hiperglisemik nonketotik koma" ve "hiperosmolar nonketotik koma" iken günümüzde "hiperosmolar hiperglisemik durum" olarak adlandırılmaktadır. Hiperosmolar hiperglisemik durumda, belirgin ketoasidoz bulunmaz fakat ciddi hiperglisemi (plazma glukoz seviyesi 600 mg/dl üzerinde), hiperosmolarite (plazmanın yüksek osmolaritesi) ve dehidratasyon ön plandadır.

Hiperglisemik Nonketotik koma, diyabet mellitusun akut komplikasyonlarından biridir. Bu durumda tipik ketoasidoz belirtileri görülmez, ancak şiddetli hiperglisemi, yüksek osmolarite ve dehidratasyon bulunur.

Hiperosmolar hiperglisemik durum ve diyabetik ketoasidoz (DKA), diyabetin akut komplikasyonları arasındadır. DKA genellikle tip 1 diyabetiklerde görülürken, hiperosmolar hiperglisemik durum genellikle tip 2 diyabetiklerde ortaya çıkar. DKA, hiperglisemi, ketozis ve metabolik asidoz triadı ile karakterizedir.

Hiperosmolar mama, bebeklerde gereğinden az suyla hazırlanmış mama tüketilmesi durumunda ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu durum bebeklerde geçici olarak glukoz intoleransına ve gastroenterite bağlı ağır dehidratasyon, hipernatremi ve hiperglisemiye yol açabilir.

Hiperosmolarite tıp teriminde, bir çözeltinin ozmol/L cinsinden konsantrasyonundaki artışı ifade eder.

Nonketotik hipoglisemi ise, mitokondriyal glikoz parçalayan enzim kompleksindeki aktivite eksikliğinden kaynaklanan bir metabolik hastalıktır. Bu durum, glisin amino asidinin birikmesine neden olur ve otozomal resesif bir şekilde geçiş gösterir.

Neonatal nekrotizan enterokolit (NEC), prematüre bebeklerde görülen ve sebebi tam olarak bilinmeyen ciddi bir gastrointestinal hastalıktır. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki bebeklerin %1-5'ini etkileyebilir ve özellikle düşük gestasyonel yaşta doğan bebeklerde daha sık görülür.

Bebeklerde su kaybını önlemek için yaz aylarında çorba, ayran, limonata, taze meyve suları gibi sıvı içeriği yüksek besinlerle beslenmeye dikkat edilmelidir.

Hiperozmolar terimi ise, diyabet hastalarında insülin işlev bozukluğundan kaynaklanan nonketotik komplikasyonları ifade eder. Hyperosmolar koma olarak da bilinir.
 
Geri
Üst