AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hiperglisemi sonucu ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hiperglisemi sonucu ne olur?​

Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.

Hiperglisemi nedenleri nelerdir?​

Hiperglisemi nedenleri nelerdir?
Hiperglisemi Nedenleri Yeterince insülin üretemiyorsanız (tip 1) veya üretilen insüline az yanıt veriyorsanız (tip 2) kan dolaşımınızdaki glukoz düzeyi yükselir, yani hiperglisemi gelişebilir. Bunun tehlikeli boyutlara varması diyabet olarak adlandırılır.

Hipoglisemi nedenleri nelerdir?​

Hipoglisemi nedenleri nelerdir?
Hipoglisemi Nedenleri Nelerdir?
- Gereğinden fazla insülin veya oral antidiyabetik kullanmak,
- Yemekleri ve ara öğünleri düzensiz saatlerde yemek.
- Öğünlerde gereksinimden az karbonhidrat almak.
- İlaçları yanlış zamanda kullanmak,
- Her zamankinden fazla egzersiz yapmak,
- Alkol kullanmak,
- Kadınlarda adet kanamasının başlaması,

Çocuklarda şeker niye düşer?​

Çok fazla insülin alıyorsanız ya da yanlış zamanda alıyorsanız seviyeler düşebilir. Kan şekeri seviyesindeki düşüşleri önlemeye yardımcı olmak için ek atıştırmalıklar yemeden veya diyabet ilaçlarının dozunu ayarlamadan normalden daha fazla egzersiz yapınca da kan şekeri seviyeleri düşer.

Hiperglisemi tedavisinde ne kullanılır?​

Hiperglisemi tedavisinde ne kullanılır?
Hiperglisemi ilaç tedavisi ve ilaçları
- İnsülin salgılatıcı antidiyabetikler: Sülfonilüreler ve glinidler bu gruptadır.
- İnsülin duyarlaştırıcı ilaçlar: Metformin ve tiazolidindionlar gibi ilaçlar bu gruptadır.
- Alfa glukozidaz inhibitörleri: İnce bağırsakta karbonhidrat emilimini azaltarak hiperglisemiye etki ederler.

Hiperglisemi kaç olmalı?​

Hiperglisemi kaç olmalı?
İnsülin hormonunun yeterli üretilememesi ya da üretilen insülinin salgılanıp kullanılamaması durumunda kanda glukoz birikmekte bu da hiperglisemiye neden olmaktadır. Açlık kan şekerinin, normal seviyelerin (70-100 mg/dl), tokluk kan şekerinin ise 140 mg/dl seviyesinin üzerinde olması durumuna hiperglisemi denir.
Hiperglisemi hangi hastalık için önemli bir belirtidir?​
Hiperglisemi ve diyabet Ancak diyabet tanısı koyulabilmesi için mutlaka hiperglisemi olmalıdır. Açlık kan şekerinin 100 mg/dl üzerinde olması hiperglisemi; 126 mg/dl üzerinde olması ise diyabet hastalığı olarak adlandırılır.

Hiperglisemiye ne iyi gelir?​

Hiperglisemiye ne iyi gelir?
İnsülin kullanmayan hastalar, kan şekerlerinin yükselmesi durumunda bol su içmelidir. Hiperglisemi görüldüğünde vücut kandaki fazla glukozu idrar ile birlikte vücuttan atma eğiliminde olduğundan, hastalar sık sık idrara çıkar. Bu durumda bol sıvı alımı, kandaki şeker oranının azalmasına yardımcı olur.

Çocuklarda şeker düşerse ne olur?​

Çocuklarda şeker düşerse ne olur?
Diyabetli bir çocukta/ergende kan şekerinin 70 mg/dl’nin altına düşmesi hipoglisemi yani şeker düşüklüğü olarak tanımlanır. Hipoglisemi ile birlikte gelişen algılama güçlüğü ve halsizlik, hareket ve düşünme yeteneğini azaltır ve diyabetli yardıma ihtiyaç duyabilir.

Kan şekeri düşen çocuğa ne yapılmalı?​

Hipoglisemi sırasında neler yapılmalı? Şekerli su olarak içirilir veya ağızda eritilir. Bu amaçla glukoz tabletleri de kullanılabilir. Bunun dışında meyve suları, diğer şekerli içecekler (normal gazoz, kola vs), şekerlemeler kısacası şeker içeren herşey hafif hipogliseminin tedavisinde kullanılabilir.

Hiperglisemi durumunda ne yapılır?​

Hiperglisemi durumunda ne yapılır?
Hipergliseminin başlangıç aşamalarında kilo verme, düzenli egzersiz ve diyet gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri tedavi için önemlidir. Eğer bu yöntemlerle kan şekeri düşürülemezse veya ani bir yükselme tespit edilirse ilaç tedavisine başlanır.

Hiperglisemi hastası nasıl beslenmeli?​

Hiperglisemi hastası nasıl beslenmeli?
– Hipoglisemik kişilerin besin çizelgeleri, protein açısından zengin, glisemik indeks bakımından düşük besinlerden oluşturulmalıdır. – Günlük beslenme programında mutlaka tam tahıllı ekmeğe, sebzeye ve glisemik indeksi düşük meyvelere yer verilmelidir. – Meyve asla öğün olarak tek başına yenmemelidir.
 
Hiperglisemi, yani kan şekerinin yükselmesi, çeşitli belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler arasında susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı sayılabilir. Hiperglisemi, genellikle yeterince insülin üretilmemesi veya üretilen insüline vücudun yeterince yanıt verememesi durumunda ortaya çıkar. Bu durum tip 1 ve tip 2 diyabetin ana sebeplerinden biridir.

Hipoglisemi ise, kan şekerinin düşmesi durumudur. Bu durumda gereğinden fazla insülin veya oral antidiyabetik kullanımı, düzensiz beslenme alışkanlıkları, yetersiz karbonhidrat alımı, ilaçların yanlış zamanlarda kullanımı gibi faktörler etkili olabilir.

Diyabetli çocuklarda da şeker düşmesi durumunda dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Kan şekerinin belirli seviyelerin altına düşmesi hipoglisemi olarak adlandırılır ve bu durumda şekerli içecekler veya glukoz tabletleri gibi şeker içeren ürünler tüketilebilir.

Hiperglisemi durumunda yapılması gerekenler arasında yaşam tarzı değişiklikleri, kilo kontrolü, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme önerilir. Kan şekeri seviyelerinin kontrol altına alınabilmesi için ilaç tedavisi de gerekebilir.

Hiperglisemiye iyi gelebilecek bir yöntem ise bol su tüketmektir. Vücut, fazla glukozu idrarla atma eğiliminde olduğundan, bol sıvı alımı kan şekerinin azalmasına yardımcı olabilir. Beslenme konusunda ise hipoglisemik kişilerin, protein açısından zengin ve glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmeleri önerilmektedir.

Tüm bu bilgiler ışığında, hem hiperglisemiye karşı önlem almak hem de hipoglisemi durumunda nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda farkındalık geliştirmek önemlidir.
 
Geri
Üst