AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hiperglisemi nasil olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hiperglisemi nasıl oluşur?​

Yenidoğan döneminde özellikle erken doğan bebeklerde, dışarıdan verilen şekerler, insülin direnci ve şeker intoleransı gibi nedenlerle hiperglisemi oluşabilir. Annenin kullandığı bazı ilaçlar ve bazı kalıtsal hastalıklar da sebep olabilir. Yenidoğan bebekte kan şekerinin 70-150 mg/dl arasında olması beklenir.
Hipoglisemi nedenleri nelerdir?
Hipoglisemi Nedenleri Nelerdir?

Hiperglisemi bulguları nelerdir?​

Yüksek kan şekeri (hiperglisemi) belirtileri arasında sık sık idrara çıkma, bulanık görme, cinsel organlarda mantar ve kaşıntı, dudak çevresinde yaralar, dil üzerinde beyaz tabaka oluşması, aşırı yemek yeme arzusu ve açlık hissi, ağız kuruluğu ve kokusu, koyulaşan ve köpükleşen idrar, yorgunluk ve halsizlik hissi, çok …
Hiperglisemiye neden olan hormonlar?
Bu dengenin sağlanabilmesi için vücutta başta insülin ve glukagon olmak üzere birçok hormon görev alır. Kanda bulunması gereken şeker açken 100 mg/dl, tok iken 140 mg/dl değerinin üzerindeyse hiperglisemi söz konusudur.
Özellikler şeker içeren, kalori yükü yüksek yiyeceklerin tüketilmesinin ardından vücudunuz ihtiyacından fazla insülin üretirse veya mide ameliyatı geçirenlerde yiyecekler kan şekerini hızla yükseltirse bu durum yaşanabilir. Hipoglisemi, tedavi edilmezse nöbet geçirilmesine, bilinç kaybına hatta ölüme yol açabilir.
Hipoglisemi kimlerde görülür?
Toplumda hipoglisemi görülme sıklığını belirlemek güç olsa da her 100 kişiden ancak 5 kişide gerçek hipoglisemi olabileceğini biliyoruz. Yani görülme sıklığı yüzde 5. Vücudumuzun mükemmel dengeleyici mekanizmaları sayesinde gerçekte kan şekerinin çok az kişide düşebildiğini söyleyebilirim.

Hiperglisemiye ne iyi gelir?​

İnsülin kullanmayan hastalar, kan şekerlerinin yükselmesi durumunda bol su içmelidir. Hiperglisemi görüldüğünde vücut kandaki fazla glukozu idrar ile birlikte vücuttan atma eğiliminde olduğundan, hastalar sık sık idrara çıkar. Bu durumda bol sıvı alımı, kandaki şeker oranının azalmasına yardımcı olur.
Diyabette hiperglisemi neden olur?
Hiperglisemi Nedenleri Yeterince insülin üretemiyorsanız (tip 1) veya üretilen insüline az yanıt veriyorsanız (tip 2) kan dolaşımınızdaki glukoz düzeyi yükselir, yani hiperglisemi gelişebilir. Bunun tehlikeli boyutlara varması diyabet olarak adlandırılır.

Hiperglisemi nasıl düşürülür?​

Hiperglisemi sonucu ne olur?
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Tepkisel hipoglisemi, en çok 30’lu yaşlardan sonra görülür. Ancak erişkin yaşların başında da hipoglisemiye rastlanabilir.
 
Geri
Üst