AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hiperglisemi hiponatremi yapar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hiperglisemi hiponatremi yapar mı?​

Mesela Şeker varlığında (hiperglisemide), mannitol ya da glisin varlığında (bazı ürojinekolojik cerrahilere sekonder emilim sonucu) translokasyonel bir hiponatremi olur ve çoğu kez yanlışlıkla psödohiponatremi olarak adlandırılır.
Hiponatremide ne verilir?
Pratik bilgi:Şiddetli hiponatremide 6-8 saatte 1 litre %0.9 NaCl solüsyonuna ilaveten 2-4 saatte 150 ml %3 NaCl solüsyonu verilebilir. Hipovolemik hiponatremide tedaviye içinde sodyum olan bir solüsyonla başlanır. Seçilecek solüsyon hastanın klinik durumuna göre değişir.

Izotonik hiponatremi nedir?​

İzotonik hiponatremi: Psödohiponatremi olarak da adlandırılan bu durum plazmanın su kısmında azalmaya bağlıdır. Sodyum iyonları plazma suyunda çözünmüş halde bulunduğun- dan, su dışındaki bölümde artış plazmanın lit- resi başına ölçülen sodyum düzeyinin düşük bulunmasına yol açar.
Sodyum eksikliği ödem yapar mı?
Çoğu kez çok düşük serum sodyum düzeyinden (genellikle<115 mEq/L) kaynaklanan nörolojik semptomlar, intraserebral ozmotik sıvının yer değiştirmesi ve beyin ödemiyle sonuçlanır. Hiponatreminin en önemli etkisi beyin hücrelerinde şişme, beyin ödemi ve ensefalopati gelişmesidir.
Böbrekler sağlam ise veya hasta su içebiliyorsa hipernatremi gelişmesi beklenmez. Benzer şekilde hipernatremi gelişebilmesi için susama mekanizmasının bozulması, su içememe, su yokluğu veya hastanın suya ulaşamaması gibi durumlardan biri veya birkaçı bulunmalıdır.
Siroz neden hipervolemi yapar?
Karaciğer sirozunda ise kanda albümin düşebilir, bu nedenle etkili kan hacmi azalır ve böbrek bu durumu hipovolemi gibi algılar, ödem olduğu halde sıvı ve sodyum tutmaya devam eder.

Hipovolemi nelere sebep olur?​

Hipovolemi, kan kaybı veya vücut sıvılarının kaybına bağlı olabilen vücudunuzdaki kan hacmindeki azalmadır. Kan kaybı, dış yaralanmalardan, iç kanamalardan veya bazı obstetrik acil durumlardan kaynaklanabilir. İshal ve kusma vücut sıvısı kaybının yaygın nedenleridir.
 
Geri
Üst