Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hiperaktif oldugumu nasil anlarim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
33.773
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hiperaktif olduğumu nasıl anlarım?​

Çocuğunuz gereksiz yere sağa sola koşturup sürekli hareket halindeyse, gereğinden fazla konuşuyorsa, sakin bir şekilde kalamayıp sürekli el ve ayaklarını oynatıyorsa bu belirtiler dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna işaret edebilir.

ADHB nedir?​

ADHB nedir?
ADHD, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) anlamına geliyor. Çoğu kişi ise titizlik gibi bir kişilik özelliği sandığı için bu DEHB’yi farketmiyorlar. Ancak bu, günlük yaşamda birçok probleme yol açabilir.

3 yaş hiperaktivite belirtileri nelerdir?​

Bu çocuklarda görülen diğer belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Aşırı hareketlilik ve kıvranma.
- Yerinde oturmada güçlük.
- Çok konuşma.
- Dikkatini sürdürmede güçlük.
- Dikkatin kolay dağılması
- Sıklıkla bir şey kaybetme.
- Sorulara birden atlayıp cevap verme.
- Kuralları takip etmede güçlük.

SDHD ne demek?​

SDHD ne demek?
ADHD, toplumun bir kısmında görülen genellikle nörolojik bozukluklara dayalı kronik bir sorundur. Toplumun yaklaşık %4 veya 8 civarında görülen bu bozukluk İngilizce adıyla “Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)” veya Türkçe adıyla “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)” olarak ifade edilebilir.

Dikkat dağınıklığı düzelir mi?​

Dr. Başak: Bu hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yok. Dikkat eksikliği, kronik bir durum olarak algılanmalıdır. Son araştırmalar, en etkin tedavinin; ilaç, aile becerileri eğitimi, davranışsal eğitim ve sınıf içi müdahalelerini kapsayan kombine bir tedavi olduğunu söylüyor.

Bir çocuğun hiperaktif olduğu nasıl anlaşılır?​

Bir çocuğun hiperaktif olduğu nasıl anlaşılır?
Bebeklerde hiperaktivite belirtileri nelerdir?
- Huzursuzluk.
- Sürekli ağlama.
- Geç sakinleşme.
- Uyaranlara karşı aşırı tepki.
- Az ya da sık uyuma, sık sık uyanma.
- Sürekli kucakta gezme isteği, oturulduğunda ağlama.
 
Hiperaktivite, genellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olarak da adlandırılan bir durumdur. Hiperaktivite belirtileri genellikle çocukluk döneminde başlar ve dikkat eksikliği, dürtüsellik ve aşırı hareketlilik gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Eğer bir çocuğunuzun hiperaktif olup olmadığını merak ediyorsanız, belirtilere dikkat etmek önemlidir.

Çocuklarda hiperaktivite belirtileri arasında sürekli hareket etme, yerinde duramama, sürekli konuşma, dikkatini sürdürmede güçlük çekme, dikkatinin kolayca dağılması, kurallara uymakta güçlük çekme gibi davranışlar bulunabilir. Aynı zamanda çocuklarda sıklıkla bir şeyleri kaybetme, sorulara atlayarak cevap verme, sosyal ilişkilerde zorlanma gibi belirtiler de hiperaktivite ile ilişkilendirilebilir.

Hiperaktivite belirtileri genellikle erken çocukluk döneminde başlar ve çocuğunuzdaki belirtilerin sürekliliği ve yoğunluğu konusunda bir uzmana danışmanız önemlidir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, tanı ve tedavi sürecinde psikologlar, psikiyatristler ve pediatristler gibi uzmanların desteğine ihtiyaç duyulan bir durumdur. Eğer çocuğunuzda hiperaktivite belirtileri olduğunu düşünüyorsanız, bir uzmana başvurarak doğru tanı ve tedavi sürecine başlamak önemlidir.
 
Geri
Üst