AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hindistanın Yönetim Şekli

haberci

Yeni Üye
Hindistanın Idare Şekli nedir
Hindistada Idare şekli
Hindistanın Yönetim biçimi Parlamenter Federal Cumhuriyet dir
Hindistan Parlamenter Federal Cumhuriyeti
Hindistan, yirmi sekiz tane eyalet ve yedi tane birlik bölgesinden oluşan bir federal cumhuriyettir Her eyalet, Puduçeri ve Delhi kendi seçilen hükümetlerine sahiptir Diğer beş birlik bölgeleri kendi atanmış memurları var ve bu nedenle doğrudan Cumhurbaşkanın idaresi aşağı 1956'da uygulanan States Reorganisation Act'ine göre eyaletler, dillere göre oluşurdu Bu yana dek bu hiç değişmemiş Eyaletler ve birlik bölgeleri 610 tane ilçeye de bölünür *

Hindistan'ın idare şekli, Parlamenter Federal Cumhuriyet olarak bilinmektedir. Ülke, yirmi sekiz eyalet ve yedi birlik bölgesi olmak üzere toplam otuz beş yönetim biriminden oluşmaktadır. Her eyalet kendi seçilen hükümete sahipken, diğer beş birlik bölgesi ise atanmış memurlar tarafından yönetilmektedir. Bu sistemde, eyaletler ve birlik bölgeleri toplam 610 ilçeye ayrılmış durumdadır.

Hindistan'ın federal yapısı gereği eyaletlerin belirli yetki ve özerklikleri bulunmaktadır. Her eyalet kendi yasalarını çıkarabilir ve kendi içişlerinde serbestçe kararlar alabilir. Ancak bazı konularda ise merkezi hükümetin yetkileri bulunmaktadır ve bu konularda merkezi hükümetin kararları geçerlidir.

Cumhuriyet ilkesine dayalı olan Hindistan'da seçimler düzenli aralıklarla yapılır ve halkın temsilcileri olan milletvekilleri tarafından yönetim belirlenir. Ülkenin en üstünde Cumhurbaşkanı bulunmakta olup, genellikle sembolik bir rol üstlenirken, gerçek yürütme yetkileri Başbakan ve kabine üyelerinde toplanmaktadır.

Hindistan'ın yönetim şekli, karmaşık bir yapıya sahip olmasına rağmen, demokratik ilkeler ve federal yapı ülkenin idaresinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu sistem sayesinde farklı kültürel ve dilsel yapıya sahip olan eyaletler ve bölgeler kendi kimliklerini koruyabilirken, ulusal düzeyde birlik ve beraberlik sağlanmaktadır.

Geri