Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hile nedir Borclar Hukuku?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hile nedir Borçlar Hukuku?​

Hile, bir şey ile ilgili olarak bir kimseyi aldatmak, o şeyin niteliğiyle ilgili olarak yanıltıcı bilgi vererek kandırmak demektir. Türk borçlar hukukundaki hile ise, karşı tarafta yanlış bir kanaat uyandırarak sözleşmenin yapılmasını sağlamaktır.

Hile aldatma nedir?​

Aldatma (Hile) Aldatma, bir kimseyi bir irade beyanında bulunmaya, özellikle sözleşme yapmaya sevk etmek için onda kasten yanlış bir kanaat uyandırma veya esasen mevcut olan yanlış kanaati koruma ya da sürdürme fiilidir.

Türk Borçlar Kanunu’na göre akit yapılırken iradenin hile ile fesada uğraması sebebiyle söz konusu ise sözleşme ne kadarlık sürede Feshedilmelidir?​

Türk Borçlar Kanunu’na göre akit yapılırken iradenin hile ile fesada uğraması sebebiyle söz konusu ise sözleşme ne kadarlık sürede Feshedilmelidir?
MADDE 39- Yanılma veya aldatma sebebiyle ya da korkutulma sonucunda sözleşme yapan taraf, yanılma veya aldatmayı öğrendiği ya da korkutmanın etkisinin ortadan kalktığı andan başlayarak bir yıl içinde sözleşme ile bağlı olmadığını bildirmez veya verdiği şeyi geri istemezse, sözleşmeyi onamış sayılır.

Yanılma halleri nelerdir?​

TBK ya göre bir saik yanılmasının esaslı yanılma yani temel yanılması sayılabilmesi için 4 unsurun birlikte olması gerekir. Bunlar: Saik yanılması, sübjektif unsur, objektif unsur ve karşı tarafça bilinebilirlik unsurudur. Bundan başka aracının yanılması durumu var.

Aldatma nedir Borçlar Hukuku?​

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 36. maddesinde yer alan aldatma, bir kimseyi belirli bir hususu yapmaya sevk etmek, o yönde bir irade açıklamasında bulunmasını sağlamak kastı ile o kimsede yanlış bir kanı uyandırmak ya da esasen var olan yanlış (hatalı) fikrinin devamını sağlamaktır.

Hile nedir temel hukuk?​

Hile nedir temel hukuk?
Sözlükte “çare, maharet, kurnazlık” gibi anlamlara gelen hile hukuk dilinde, bir kimseyi istenen yönde bir irade beyanında bulundurmak için onda yanlış bir kanaat uyandırarak veya mevcut bulunan hatalı fikrin devamını sağlayarak yanıltmayı ifade eder.
Sözleşme ile bağlı kalmama konusunda yanılma ne demektir?​
Mükrehin yaptığı nikahın geçerli olduğunu ileri süren kimlerdir?​
Hanefiler ise, zorlanan (mükreh) kişinin nikahını geçerli saymışlardır. Bu görüşlerini Hz. Peygamber (s.a.s.)’in, ‘Üç şeyin şakası da ciddidir, ciddisi de ciddidir; nikah, talak ve talaktan dönüş’ hadisine dayandırmakta, cebir ve şiddete maruz kalanı şaka yapan kimseye benzetmektedirler.
 
Hile, borçlar hukuku açısından önemli bir kavramdır. Hile, bir kimseyi aldatarak, ona yanıltıcı bilgi vererek kandırma eylemidir. Türk Borçlar Kanunu'na göre hile, karşı tarafta yanlış bir kanaat uyandırarak sözleşmenin yapılmasını sağlamaktır.

Aldatma (Hile) ise, bir kimseyi kasten yanlış bir kanaat uyandırarak, onu bir irade beyanında bulunmaya sevk etmek veya var olan yanlış kanaati sürdürmek eylemidir.

Türk Borçlar Kanunu'nun 39. maddesine göre, sözleşme yapılırken iradenin hileyle fesada uğraması durumunda, hileli davranış öğrenildiği anda veya korkutmanın etkisinin ortadan kalktığı andan itibaren bir yıl içinde sözleşmenin feshedilmesi gerekmektedir. Eğer bu süre içinde feshedilmezse, sözleşme onaylanmış sayılır.

Yanılma halleri ise TBK'ya göre esaslı yanılma olarak kabul edilebilmek için saik yanılması, sübjektif unsur, objektif unsur ve karşı tarafça bilinebilirlik unsurunun birlikte olması gerekmektedir.

Aldatma, TBK'ya göre bir kimsenin belirli bir hususu yapmaya sevk etmek amacıyla o kimsede yanlış bir kanı uyandırmak ya da mevcut hatalı fikri sürdürmek eylemidir.

Hukuk dilinde hile, bir kişiyi istenen yönde bir irade beyanında bulundurmak için onu yanıltma eylemi olarak tanımlanmaktadır.

Mükrehin yaptığı nikahın geçerli olduğunu ileri sürenler arasında Hanefi mezhebine bağlı olanlar bulunmaktadır. Hanefi mezhebine göre, zorlanarak bir eylemde bulunan kişinin iradesinin geçerli olduğu kabul edilir. Bu görüşlerini, Peygamber Efendimizin "Üç şeyin şakası da ciddidir, ciddisi de ciddidir; nikah, talak ve talaktan dönüş." hadisine dayandırmaktadırlar. Bu bağlamda, zorlanan kişinin iradesinin geçerli olduğunu iddia edenler Hanefi mezhebinin görüşlerine dayanmaktadırlar.
 
Geri
Üst