AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hilakku nerede?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.650
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hilakku nerede?​

Hilakku, Demir Çağı’nda, MÖ 1. binyılda, güney Anadolu’da var olmuş bir Geç Hitit Devleti’dir.. Hilakku’nun doğusunda yine bir Geç Hitit Devleti olan Que, kuzeyinde Tabal bulunuyordu. Güneyinde Akdeniz vardı.

Geç Hitit kentlerinin anıtsal girişlerinde duvarların alt kısmına yerleştirilen ve üzerinde çeşitli kabartmalar bulunan yassı taşlar hangi adla anılmaktadır?​

Geç Hitit kentlerinin anıtsal girişlerinde duvarların alt kısmına yerleştirilen ve üzerinde çeşitli kabartmalar bulunan yassı taşlar hangi adla anılmaktadır?
Geç Hitit sanatının önemli özelliklerinden biri ise mimari ile yontuculuğun birlikte uygulanmasıdır. Sur duvarlarındaki kapılar, saray cepheleri kabartmalı taş bloklarla (ortostad) kaplanmıştır.

Tabal nerededir?​

Tabal nerededir?
Tabal, Kapadokya olarak tanımlanan Kayseri, Niğde, Nevşehir ve Aksaray illerini kapsayan batıda Bor, doğuda Malatya’ya kadar uzanan bir bölgeyi kapsamaktadır. Tabal, Asur etkisindeki diğer geç Hitit devletlerinin aksine Friglerle etkileşim içerisinde idi.

Ahhiyawa kimdir?​

Hitit kaynaklarında Ahhiyawa’nın geçtiği ilk metin Madduwattaş’ın Suçlanması Metni’dir. Bu metinde Ahhiyawa kralı Attarişiyaş’ın ismi de geçmektedir. Çeşitli tarihçilere göre bu kral, 15. Yüzyıldaki Miken krallarından Atreus ile aynı kişidir. Attarişiyaş ismi de, bu kralın isminin Luwice’ye uyarlanmış halidir.

Tüvana neresi?​

Tüvana neresi?
MÖ 3000 ile 2000 yılları arasında Anadolu’da kurulan şehir devletlerinden birisi de Ön Hititler tarafından kurulan ve merkezi İlçenin 4 km güneyindeki aydınkent (İvriz) köyünde bulunan Tuvana Krallığı (Tyana herekleia) şehir devleti olup, bu devlet merkezi Aydınkent (İvriz) olmak üzere MÖ 1200 ile 742 yılları arasında …

Hitit baş tanrısı kimdir?​

Hitit baş tanrısı kimdir?
Bu çalışmada, MÖ. II. bin yıl boyunca Anadolu’ya egemen olan Hitit Krallığının baş tanrıçası olan Arinna’nın Güneş Tanrıçası, bir güneş kültü figürü olarak ele alınmıştır.

Hititlerin kaç tane tanrısı vardır?​

21) Macqueen, a.g.e., s. 124. Hitit kralı IV. Tuthalya’nın Yazılıkaya’da inşa ettirdiği Hurri adları taşıyan ve Hurri sistemine göre dizilen 71 tanrı ve tanrıça vardır.

Gurgum nerede?​

Gurgum nerede?
Gurgum Krallığı coğrafi olarak Akdeniz, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun kesişim noktasında kurulmuş bir Neo-Hitit kent devletidir. Krallığın merkezi genellikle bugünkü Maraş Kalesi ve çevresi olarak görülür.
 
Hilakku, Demir Çağı'nda, MÖ 1. binyılda güney Anadolu'da var olmuş bir Geç Hitit Devleti olarak bilinmektedir. Hilakku'nun doğusunda yine bir Geç Hitit Devleti olan Que, kuzeyinde ise Tabal bulunmaktaydı. Güneyinde ise Akdeniz yer almaktaydı.

Geç Hitit kentlerinin anıtsal girişlerinde duvarların alt kısmına yerleştirilen ve üzerinde çeşitli kabartmalar bulunan yassı taşlar "ortostad" olarak adlandırılmaktadır. Bu taşlar, Geç Hitit sanatının önemli bir özelliği olarak mimari ile yontuculuğun birlikte uygulanmasıyla oluşturulmuştur. Sur duvarlarındaki kapılar ve saray cepheleri genellikle bu kabartmalı taş bloklarla kaplanmıştır.

Tabal ise Kapadokya olarak tanımlanan Kayseri, Niğde, Nevşehir ve Aksaray illerini kapsayan bir bölgeyi ifade etmektedir. Batıda Bor, doğuda Malatya'ya kadar uzanan Tabal bölgesi, diğer Asur etkisindeki Geç Hitit devletlerinden farklı olarak Friglerle etkileşim içerisinde bulunmuştur.

Ahhiyawa, Hitit kaynaklarında geçen bir isimdir. İlk olarak "Madduwattaş’ın Suçlanması Metni"nde bahsi geçen Ahhiyawa, bazı tarihçilere göre Miken krallarından Atreus ile ilişkilendirilmektedir. Bu Ahhiyawa kralının ismi Attarişiyaş olarak geçmekte olup, Luvice'ye uyarlanmış bir isimdir.

Tüvana Krallığı (Tyana herekleia), MÖ 3000 ile 2000 yılları arasında Anadolu'da kurulan şehir devletlerinden birisidir. Ön Hititler tarafından kurulan Tüvana Krallığı'nın merkezi, İlçenin 4 km güneyindeki Aydınkent (İvriz) köyüdür. Bu şehir devleti, MÖ 1200 ile 742 yılları arasında var olmuştur.

Hititlerin baş tanrısı olarak kabul edilen Arinna, Güneş Tanrıçası olarak bilinmektedir. MÖ II. bin yıl boyunca Anadolu'ya egemen olan Hitit Krallığının baş tanrıçası olan Arinna, bir güneş kültü figürü olarak kabul edilir.

Hititlerin tanrı sayısı hakkında bilgi veren bir kaynağa göre, Hitit kralı IV. Tuthalya'nın Yazılıkaya'da inşa ettirdiği Hurri adları taşıyan ve Hurri sistemine göre dizilen 71 tanrı ve tanrıça bulunmaktadır.

Gurgum Krallığı, coğrafi olarak Akdeniz, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun kesişim noktasında kurulmuş bir Neo-Hitit kent devletidir. Krallığın merkezi genellikle bugünkü Maraş Kalesi ve çevresi olarak kabul edilmektedir.
 
Geri
Üst