AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hikayelerdeki gerceklik nasil gercekliktir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hikayelerdeki gerçeklik nasıl gerçekliktir?​

Kurgu, mekân, zaman, karakter, hikâye gibi bütün kurgu öğeleri ile beraber kurgusal olan bir yapıdır. Gerçeklik bu yapıda dille bir kırılmaya uğrar, farklı bir dünyaya taşınır ve yapısal değişikliğe maruz kalır. Farklı bir boyutta bir gerçekliğe dönüşür.

Romanda kurmaca ve gerçeklik var mıdır?​

Yazar açısından ise romanında an lattığı her şey gerçekliklerle uzlaşım halindedir. Çünkü ona göre, anlattıkları varolu şun, insan olanaklarının alanındadır ve her şey gerçeklik sınırları içindedir.

Üst kurmaca nedir örnek?​

Üst kurmaca nedir örnek?
Başka bir romanın/eserin mekanını, zamanını, olay örgüsünü ya da karakterlerini başka bir perspektifle yeniden sunan benzer/paralel bir roman. (Tom Stoppard’ın Rosencrantz & Guildenstern Are Dead’i – Shakespeare’in Hamlet’inde geçen iki karakterdir.) Okuyucunun hikâyeye tepkisini önceden tahmin eden bir hikâye.

Kurgu romanı nedir?​

Kurgu romanı nedir?
Kurgu, tamamen veya kısmen gerçeklere dayanmayan; yazar veya sanatçının hayal gücünün eseri olan kişi, yer ve olaylar içeren eser. Edebiyat, tiyatro, sinema ve müzikte kurgusal eserlere sıklıkla rastlanır.

Kurgu ve gerçeklik nedir?​

Gerçek; yalan olmayan, doğru olan söz, olay ya da durumlardır. Gerçek, yaşamda karşılaşabileceğimiz, rastlayabileceğimiz, olağan şeylerdir. Kurgu; gerçek olmayan, gerçekmiş gibi tasarlanan kişi, olay ve durumlardır.

Romandaki gerçeklik nedir?​

Gerçeğin bir eşini yaratma taklite dayalı, gerçeğin sadece bir yönünü ifade etme ise temsili/sembolik sanattır. Gerçekçi roman taklite dayanmak zorundadır. Gerçek karakter ve olayları işleyerek gerçeğe ulaşmaya çalışmalıdır. Bu ise romanın değil farklı alanların işidir.

Romanın kurmaca olduğunu nasıl anlarız?​

Romanın kurmaca olduğunu nasıl anlarız?
Kurmaca metinlerde yazar neyi anlattığından çok nasıl anlattığına önem verir; yani üslup yaratma kaygısıyla hareket eder, içerikten çok biçimi önemser. Dili kendisine özgü bir şekilde kullanır. Kendisini sözcüklerin mevcut anlamlarıyla sınırlamaz. Onlara belli bağlamlar içinde yeni anlamlar yükler.

Romanda gerçeklik nedir?​

Romanda gerçeklik nedir?
Üst Kurmaca Nasıl Anlaşılır?​
Üstkurmaca ile yazılmış bir roman linear olmayan bir romandır. Üstkurmaca romanında olayla ilgili dipnotlar bulunur. Bu tür romanlarda, romanda kurmacanın içinde olduklarını gösteren karakterler vardır. Üstkurmaca romanlarda yazarın kendisi de bir roman karakteri olmaktadır.
Üst kurmaca nedir TDK?​
Üstkurmaca, en basit tanımıyla “okurun bir kurgu okuduğunun kurgu- dan gelen bir hatırlatıcısıdır” (Ören 2013: 235).

Romanda kurgu var mı?​

Romanda kurgu var mı?
Romanda anlatılan dönemin kaynak bilgileri kurguyla işlenir ve yazılır. Gerçekçi roman yazarı, konusunu gerçeklerden almak, önemsiz olayları bile güvenilir kaynaklara göre anlatmak zorundadır. Hayale kapılmamak, gerçeklerden ayrılmamak gerekir.

Roman türleri nelerdir?​

Roman türleri nelerdir?
Roman türleri
- Romantik.
- Realistik.
- Estetik.
- İzlenimci.
- Dışavurumcu.
- Yeni.
- Duygusal roman.
- Psikolojik roman.

Metinlerarasılık tekniği nedir?​

Metinlerarasılık metinlerin anlamının başka metinler tarafından şekillendirilmesidir. Bir yazarın önceki bir metni ödünç alması ve dönüştürmesi için kullanılabildiği gibi bir metni okuyan bir okurun bir başka metne başvurması için de kullanılabilmektedir.
 
Hikayelerde gerçeklik kavramı, kurgusal dünyanın içinde farklı bir boyuta taşınan ve yapısal değişikliğe uğrayan gerçeklikle ilgilidir. Kurgu öğeleriyle şekillenen hikayeler, dil aracılığıyla gerçeklikle kırılmış ve farklı bir gerçeklik düzleminde sunulmuş olur.

Kurgusal metinlerde, yazarın anlattıkları gerçeklerle uzlaşım içindedir ancak bu gerçeklik, yazarın yaratıcı gücü ve hayal dünyasıyla işlenerek okuyucuya sunulur. Roman gibi bir metinde anlatılanlar genellikle gerçeklikle bütünleştirilir ancak yazarın yorumu ve yeniden şekillendirmesiyle sunulur.

Üst kurmaca ise başka bir romanın mekanını, zamanını, olay örgüsünü veya karakterlerini farklı bir perspektifle yeniden sunan benzer/paralel bir roman türüdür. Bu türde okuyucunun hikayeye verdiği tepki önceden tahmin edilebilir.

Kurgu romanı ise tamamen veya kısmen gerçeklere dayanmayan, yazarın hayal gücünün ürünü olan kişi, yer ve olayları içeren eserlerdir. Edebiyat, tiyatro, sinema ve müzik gibi sanat alanlarında sıkça karşılaşılan kurgusal eserler, gerçeklikten farklı bir dünya sunarlar.

Gerçeklik genellikle doğru ve yalan olmayan, yaşamın içinde karşılaşılabilen olaylar ve durumlar olarak tanımlanırken, kurgu ise gerçek olmayan, gerçekmiş gibi tasarlanan kişi, olay ve durumları ifade eder. Romanlarda gerçekliği temsil etmek için taklit ve sembolizm önemlidir.

Kurmaca metinler genellikle yazarın nasıl anlattığına odaklanarak gerçeklikle oynamayı tercih ederler. Yazar, dilin ve üslubunun yaratıcı bir şekilde kullanımına önem verir, içeriğin ötesinde biçimi esas alır. Bu sayede okuyucuya farklı bir dünya sunar ve sözcüklerin sınırlarını zorlar.

Metinlerarasılık tekniği, metinler arasında anlam bağlantıları kurarak bir metnin başka metinler tarafından şekillendirilmesini ifade eder. Yazarların önceki metinleri referans alarak eserlerini oluşturması veya okuyucuların farklı metinlere başvurarak bir eseri anlamlandırması bu teknikle gerçekleşebilir.
 
Geri
Üst