AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hikayelerde kullanilan anlatim teknikleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Hikayelerde kullanılan anlatım teknikleri nelerdir?​

Romanda ve hikayede anlatım teknikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Anlatma Tekniği.
- İç Konuşma.
- İç Çözümleme.
- Gösterme Tekniği.
- Diyalog.
- Bilinç Akışı
- Tasvir Tekniği.
- Özetleme Tekniği.

Hikaye anlatım tekniği nedir?​

Olaylar, kişiler, varlıklar okuyucuya doğrudan sunulur. Anlatıcı, okuyucu ile eser arasına girmez. Bu teknikte kişilerin konuşmaları ve hareketleri yansıtılarak okuyucunun kendisini, eserin kurmaca dünyasında hissetmesi sağlanır.
Anlatım biçimleri ve anlatım teknikleri nelerdir?​
> Anlatım teknikleri; betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere dört başlıkta incelenir:
- Betimleme (Betimleyici Anlatım)
- Öyküleme (Öyküleyici Anlatım)
- 3. Açıklama (Açıklayıcı Anlatım)
- Tartışma (Tartışmacı Anlatım)

Okul öncesi hikaye anlatma teknikleri nelerdir?​

Okul öncesi hikaye anlatma teknikleri nelerdir?
Bu yöntemler: düz anlatım, hikaye kitabı ile anlatım, hikaye kartı ile anlatım, pazen tahta kartı ile anlatım, kuklalar ile anlatım, televizyon şeridi ile anlatım, slayt ile anlatım, tepegöz ile anlatım, pandomim ve dramatizasyondur (Bektaş, 2010).

Hikaye öncesi etkinlikler nelerdir?​

Hikaye öncesi etkinlikler nelerdir?
Hikaye Öncesi Etkinlikler Hikaye öncesinde yapılan etkinlikler ise; Sohbet, Parmak Oyunu, Şiir, Tekerleme-Bilmece gibi etkinliklerdir. Sohbet esnasında çocuk kendini daha rahat ifade etmeyi öğrenir. Grup içerisinde çekingenlik, içekapanıklık söz konusu ise bir süre sonra sohbete katılarak kendini ifade etmeye başlar.

Hikaye ve masal anlatma teknikleri nelerdir?​

Masal okumaya devam ederek başınızla evet ya da hayır şeklinde cevaplar vermelisiniz. Masal okurken ya da anlatırken ses tonunuza dikkat etmeniz de çok önemlidir. Abartıya kaçmayacak şekilde anlattığınız masalın karakterlerini taklit edebilirsiniz. Masalınıza uygun bir ses tonu kullanmanız çok daha iyi olacaktır.

Hikayelerde kullanılan anlatım teknikleri genellikle okuyucuya olayları ve karakterleri aktarmak için çeşitli yöntemler kullanarak eserin atmosferini oluşturmayı amaçlar. İşte bazı yaygın anlatım teknikleri:

1. **Anlatma Tekniği:** Olaylar doğrudan anlatılır, anlatıcıyla okuyucu arasına engel girmeden aktarım yapılır.

2. **İç Konuşma:** Karakterlerin iç düşüncelerinin, duygularının ve düşündüklerinin aktarımı yapılır.

3. **İç Çözümleme:** Karakterlerin iç çatışmaları ve zihinsel süreçleri okuyucuya sunulur.

4. **Gösterme Tekniği:** Karakterlerin davranışları, fiziksel özellikleri ve olaylar aracılığıyla duygular ve durumlar anlatılır.

5. **Diyalog:** Karakterler arasındaki konuşmalar aracılığıyla iletişim kurulur, hikaye ilerler.

6. **Bilinç Akışı:** Karakterin bilinçaltı düşünceleri, karmaşık düşünsel süreçleri doğrudan okuyucuya iletilir.

7. **Tasvir Tekniği:** Olayların, mekanların, karakterlerin detaylı bir biçimde betimlenmesi yoluyla okuyucuya canlı bir görsel sunulur.

8. **Özetleme Tekniği:** Zamanı sıkıştırarak hikayenin önemli noktalarının özetle anlatıldığı tekniktir.

Hikaye anlatım tekniği genellikle olayları ve karakterleri okuyucuya aktarırken doğrudan sunum yapmayı amaçlar. Okuyucunun eserin içine kolayca girebilmesi ve kendisini hikayenin içinde hissetmesi amaçlanır.

Anlatım biçimleri ve teknikleri ise genel olarak dört başlık altında incelenir:

1. Betimleme (Betimleyici Anlatım): Detaylı olarak olayları, karakterleri, mekanları betimleyerek anlatım yapılır.

2. Öyküleme (Öyküleyici Anlatım): Farklı zamanlar, mekanlar ve bakış açıları kullanılarak hikaye anlatılır.

3. Açıklama (Açıklayıcı Anlatım): Konular açıklanarak, detaylı bir şekilde okuyucuya sunulur.

4. Tartışma (Tartışmacı Anlatım): Farklı görüşlerin, düşüncelerin çatıştığı bir şekilde anlatım yapılır.

Hikaye anlatma teknikleri arasında okul öncesi hikaye anlatma teknikleri de önemli bir yere sahiptir. Bu teknikler arasında düz anlatım, hikaye kitabı ile anlatım, hikaye kartı ile anlatım, pazen tahta kartı ile anlatım, kuklalar ile anlatım, televizyon şeridi ile anlatım, slayt ile anlatım, tepegöz ile anlatım, pandomim ve dramatizasyon gibi çeşitli yöntemler bulunmaktadır.

Hikaye öncesi etkinliklerde ise sohbet, parmak oyunları, şiirler, tekerlemeler, bilmece gibi etkinlikler kullanılarak çocukların kendilerini ifade etmeleri ve grup içinde rahat hissetmeleri sağlanır.

Masal anlatma teknikleri arasında, masal okurken ses tonuna dikkat etmek, karakterleri taklit ederken abartıdan kaçınmak, masala uygun ses tonu kullanmak gibi yöntemler önemlidir. Bu teknikler masalın etkileyiciliğini artırarak dinleyicilerin masala dahil olmalarını sağlar.

Geri