- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hikaye bir edebi metin midir?
Bizi ilgilendiren edebi metinlerdir. Edebi metinler; düz yazı şeklinde oluşmuş edebi metinler ve nazım (şiir) şeklinde oluşmuş edebi metinler olarak iki ana gruba ayrılabilir. Olay bildiren edebi metinler; roman, hikaye, masal… Düşünce bildiren edebi metinler; makale, deneme, fıkra…Bir eserin yazılış amacına ne denir?
Tema ile ana fikir yakın anlamlıdır. Her ikisi de bir metnin yazılış amacını ve verilmek istenen mesajı tanımlamakta kullanılır. Bir şiirde kullanılan imgeler ve dile getirilen düşünceler, o şiirin temasını oluşturur. Roman, hikaye gibi kurgusal eserlerle deneme ve makale gibi düşünce yazıların ise ana fikri vardır.Bir yazının türü nasıl bulunur?
– Metnin türünü belirlerken konusuna, yazılma amacına ve dil – anlatım özelliklerine bakmak gerekir. – Metin gündelik ve sıradan konuları ele alıyorsa deneme, bilimsel konulardan bahsediyorsa makaledir. – Metinde bir deneyden bahsediliyor, akademik dil kullanılıyor ve kanıtlama amacı güdülüyorsa metnin türü makaledir.
Edebi metin nedir ornekleri?
Edebi metinler manzum ve mensur olarak ikiye ayrılır. Beyit, bend ve kıtalarla yazılan nazım türlerine manzum eser denir. Öykü, deneme, roman, masal ve destan ise mensur eserlere örnek olarak gösterilebilir.Makale edebî metin midir?
Deneme, makale, sohbet, mektup, öykü, roman gibi metin türlerinde yazılı anlatım; münazara, açık oturum, konferans gibi etkinliklerde sözlü anlatım kullanılır. İnsanlarda zevk uyandırmak ve onları etkilemek için ortaya konan yazılara ise edebî metin denir.Metnin yazılış amacı nedir?
Öğretici Edebi Metinler Türleri, Özellikleri. Öğretici metinler, bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir. Öğretici metinler ele aldığı konuya göre çeşitli türlere ayrılır.
Şiir, roman, tiyatro, masal, destan vb. metinleri sanatsal metinlere örnek gösterilebilir. Üslup ve anlatım kaygısı ön plandadır. Dil daha çok sanatsal (şiirsel) anlamda kullanılır. Çağrışım ve duygu değeri yüksek olduğundan okuyanların yeni ve farklı anlamlar çıkarmasına elverişlidir.
Metinler gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçları bakımından sınıflandırılırlar. Bu açıdan netinler, sanat metinleri ve öğretici metinler olmak üzere işlevleri bakımından ikiye ayrılır.