AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hidrojen bagi kimler arasinda olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hidrojen bağı kimler arasında olur?​

Eğer hidrojen bağı atomu iki atom arasında ortak kullanılıyor ise meydana gelen iki molekül arasındaki zayıf bir bağdır. Hidrojen bağları genellikle oksijen ve azot gibi negatif elektrik yüklü atomlarla diğer bir negatif yüklü atomlara kovalent olarak bağlanmış hidrojen atomları arasında oluşan bağlardır.
Bir molekül azot ve oksijen ile birlikte flor şeklinde bulunan elektronegatif ülkeye bağlı hidrojenin kısmi bir şekilde artı yükle bağlanması ve başka molekül elektronegatif atom ile yapılan kuvvetli bağa da hidrojen bağı adı verilir.

Hidrojen bağı güçlü mü?​

Hidrojen bağı fen bilgisi içerisinde kimya ve fizik ile beraber biyoloji ilgilendiren ortak özellikler içerisinde yer alır. Farklı moleküllerin kimyasal işlemle bir araya gelmesi ile beraber oluşan kuvvetli bir bağdır.
Hidrojen bağları olmasaydı ne olurdu?​
Bu bağ çeşidi yaygındır; örneğin, suyun sıvı yapısı su molekülleri arasındaki hidrojen bağlarından kaynaklanır (Resim 4). Hidrojen bağları suya yaşamı ayakta tutan eşsiz özellikler verir. Hidrojen bağları olmasaydı, su oda sıcaklığında sıvı yerine gaz olurdu.

Su da hidrojen bağı var mı?​

Su da hidrojen bağı var mı?
Bir su molekülündeki kısmi negatif yüklü O atomu, diğer moleküllerdeki kısmi pozitif yüklü olan hidrojenlerle hidrojen bağı oluşturabilir. Su molekülleri aynı zamanda diğer polar moleküllere ve iyonlara da bağlanma isteğindedir.

Hidrojen bağı suyun hangi özelliklerini açıklar?​

Hidrojen bağı suyun hangi özelliklerini açıklar?
Bu özellikler kohesiv davranış, sıcaklığı kararlı tutabilme yeteneği, donduğu zaman genleşmesi ve iyi bir çözücü olmasıdır. Hidrojen bağlarının sonucu olarak su molekülleri birbirlerine tutunurlar. • Sıvı haldeki suda hidrojen bağları çok kırılgandır.

Hidrojen bağının canlılar için önemi nedir?​

DNA’nın iki ipliği üzerindeki nükleotidlerdeki azotlu bazlar (sitozinli guanin çiftleri, timinli adenin) arasındaki hidrojen bağları, genetik bilginin aktarımı için çok önemli olan çift sarmal yapısına neden olur.

H2S nedir asit mi?​

Genelde renksiz ve yanıcı bir etkiye sahip olan Hidrojen Sülfür, yüksek derecede toksik bir gazdır. İşte, çürük yumurta kokusuna benzer bir etkiye sahip olan Hidrojen Sülfür hakkında bazı detaylar. Hidrojen sülfür (H2S) renksiz, yanıcı ve yüksek derecede toksik bir gazdır.
H2S ne bagi?​
Hidrojen sülfür, renksiz, çürük yumurta kokusunda zehirleyici bir gazdır. 1796’da C. Louis Berthallet tarafından bileşiği meydana getiren elementler tâyin edildi. Formülü H2S şeklindedir.

Su neden hidrojen bağı yapar?​

Su neden hidrojen bağı yapar?
Bir su molekülü bir oksijen atomuna bağlı iki hidrojen atomundan oluşur ve genel yapısı kırık çizgi şeklindedir. Bunun sebebi, oksijen atomunun hidrojen atomlarıyla bağ kurmasının yanı sıra, 2 çift paylaşılmayan elektron bulundurmasıdır. Tüm elektron çiftleri -paylaşılan ve paylaşılmayan- birbirlerini iter.

Hidrojen bağı nerede bulunur?​

Hidrojen bağı nerede bulunur?
Proteinler ve nükleik asitler gibi makromoleküller içinde, aynı molekülün iki parçası arasında var olabilir. Hidrojen bağı ismi, bağın bir hidrojen atomunu kapsamasından gelir. Genelde bağ, hidrojenin flor, oksijen ve azot gibi elektronegatifliği yüksek atomlarla yapmış olduğu kuvvetli bir etkileşim türüdür.
 
Hidrojen bağı, iki molekül arasında meydana gelen zayıf bir bağdır ve genellikle hidrojen atomlarıyla birlikte oksijen, azot gibi negatif elektrik yüklü atomların bulunduğu moleküller arasında ortaya çıkar. Hidrojen bağları suyun sıvı yapıdaki özelliklerinden sorumludur ve su molekülleri arasındaki bağları oluştururlar.

Hidrojen bağı, fen bilimleri bakımından hem kimya, hem fizik, hem de biyoloji alanlarını içerir. Farklı moleküllerin bir araya gelmesiyle oluşan kuvvetli bir bağ türüdür. Özellikle su moleküllerindeki hidrojen bağları, suyun eşsiz özelliklerine ve yaşam için gerekliliğine katkı sağlar.

Eğer hidrojen bağları olmasaydı, suyun sıvı halde değil de gaz halde bulunabilirdi. Hidrojen bağları olmadan, suyun molekülleri arasındaki tutunma gücü azalır ve suyun diğer özellikleri de değişebilir.

Hidrojen moleküllerinin canlılar için önemi ise örneğin DNA'nın yapısında yer alan hidrojen bağlarının genetik bilginin aktarımı için önemli olmasıdır. DNA'nın çift sarmal yapısındaki nükleotidlerdeki hidrojen bağları, genetik bilginin korunması ve aktarılması için gereklidir.

Hidrojen sülfür (H2S), renksiz, yanıcı ve yüksek derecede toksik bir gazdır. Çürük yumurta kokusuna benzer bir koku salar ve genellikle zehirleyici etkilere sahiptir. Hidrojen sülfür, kimyasal formülü H2S olan bir bileşiktir.

Su, hidrojen bağları oluşturabilir çünkü su moleküllerindeki oksijen atomu hidrojen atomlarıyla bağ kurarak hidrojen bağları oluşturabilir. Hidrojen bağları suyun kohesiv davranışını, sıcaklığı kararlı tutma yeteneğini, donduğunda genleşme özelliğini ve iyi bir çözücü olma özelliğini açıklar.

Hidrojen bağları, genellikle makromoleküller içinde, özellikle proteinlerde ve nükleik asitlerde bulunur. Bağın adı, içinde hidrojen atomu bulunan bir etkileşim türüdür ve genellikle hidrojen atomunun elektronegatifliği yüksek atomlarla yapmış olduğu etkileşimi ifade eder.
 
Geri
Üst