- Konu Yazar
- #1
Hidroelektrik santrallerin proje ve tasarım aşamasında temel kriterler nelerdir?
Öncelikle 4 temel eleman olan hidrolik düşü (su yüksekliği), Debi, Cebri boru hattı ve Enerji nakil hattı uzunluğunun doğru bir şekilde tespit edilmesi gereklidir. Çünkü hidrolik sistemin tasarımının başlangıç ve en önemli aşamasıdır.Hidroelektrik santrallerinin özellikleri nelerdir?
Hidroelektrik Santralleri Nedir? Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan Hidroelektrik Santraller (HES) akan suyun gücünü elektriğe dönüştürürler. Akan su içindeki enerji miktarını suyun akış veya düşüş hızı tayin eder. Büyük bir nehirde akan su büyük miktarda enerji taşımaktadır.Hidroelektrik santrallerin çeşitleri nelerdir?
Hidroelektrik santrallerin çeşitleri nelerdir?Hidroelektrik santrallerin üzerine kuruldukları suyun özelliğine göre çeşitleri;
- Akarsu Tipi (Barajsız) Hidroelektrik Santraller: Elektrik üretmek için baraj yapılmaz.
- Depo Tipi(Barajlı) Hidroelektrik Santraller:
- Med-Cezir (Gel-Git) Hidroelektrik Santraller:
- Depresiyon Hidroelektrik Santraller:
Hidroelektrik enerjisi elektrik enerjisine nasıl dönüşür?
Hidrolik enerjisi elektrik enerjisine nasıl dönüşür? Akan su türbin bıçaklarını döndürmeye başladığında suyun hareket enerjisi mekanik enerjiye dönüştürülür. Daha sonra türbin jeneratörün rotorlarını döndürmeye başlar ve burada elde edilen mekanik enerji başka bir enerji formu olan elektrik enerjisine dönüşür.Hidroelektrik enerji üretimi nedir?
Akan sudan faydalanmak suretiyle enerji üretme sistemi hidroelektrik enerjisi olarak bilinir. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ya da biyokütle enerjisi gibi aynı şekilde hidroelektrik enerjisi yenilenebilir bir temiz enerji kaynağıdır.Hidroelektrik santrali için yer seçiminde neler önemlidir?
Hidroelektrik santrali için yer seçiminde neler önemlidir?Uzun yıllar işletmede kalacak olan hidroelektrik santralin ilk kurulumu bölge seçimi ile başlayacağı için titiz davranılmalıdır. Santralin kurulacağı bölgenin yalnızca enerji üretimi değil; yerel halk, bölgede yaşayan canlılar ve doğa da göz önünde bulundurulmalıdır.
Termik santrallerde kömür, fueloil, doğal gaz gibi fosil kaynaklar yakılarak bir kazanda bulunan suyu ısıtır. Bu ısınma sonucu oluşan su buharı yükselerek türbinleri döndürür ve bu hareketle birlikte elektrik üretilir.