- Konu Yazar
- #1
Hidroelektrik enerjisi hangi alanlarda kullanılır?
Hidrolik enerji ile modern tarım, sulama, turizm, spor aktiviteleri gibi çeşitli alanlarda fayda elde edilir. Ancak hepsinden önemlisi elektrik üretilmesidir. Günümüzde su türbinleri sayesinde suyun gücünden kinetik enerji elde edilir.Hidroelektrik enerji potansiyeli neye bağlıdır?
Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan Hidroelektrik Santraller (HES) akan suyun gücünü elektriğe dönüştürürler. Akan su içindeki enerji miktarını suyun akış veya düşüş hızı tayin eder. Ya da su çok yüksek bir noktadan düşürüldüğünde de yine yüksek miktarda enerji elde edilir.Hidroelektrik enerji yararları nelerdir?
Hidroelektrik enerji yararları nelerdir?Hidroelektrik Santrali atık oluşturmamakta bu sayede çevreyi kirletmemektedir. Ayrıca HES’ler yüksek verim sağlayan, yenilenebilir, temiz yapılardır. Uzun ömürlüdürler aynı zamanda HES’lere yapılan yatırımların karşılığı kısa vadede geri alınmaktadır.
Hidroelektrik enerji potansiyeli ne demek?
Hidroelektrik enerji; suyun belli bir miktara kadar yükselmesiyle oluşturduğu potansiyel enerji miktarı olarak adlandırılır. Hidroelektrik enerji bir düzenek sayesinde mekanik enerjiye çevrilebilir. Oluşturulan mekanik enerjiyle de elektrik enerjisi oluşması sağlanmaktadır.Hidroelektrik enerji ne ile yapılır?
Hidroelektrik Enerjisi Hidroelektrik santrallari (HES)’den sağlanır. Akan suyun gücünü elektriğe çevirirler. Hızla Akan su içindeki enerji miktarını suyun akış yada düşüş hızı belirler. Akarsu, yada Nehir’de akan su, büyük oranda enerjiye beraberinde taşımaktadır.Hidroelektrik santralleri çeşitleri nelerdir?
Hidroelektrik santralleri çeşitleri nelerdir?Hidroelektrik santrallerin üzerine kuruldukları suyun özelliğine göre çeşitleri;
- Akarsu Tipi (Barajsız) Hidroelektrik Santraller: Elektrik üretmek için baraj yapılmaz.
- Depo Tipi(Barajlı) Hidroelektrik Santraller:
- Med-Cezir (Gel-Git) Hidroelektrik Santraller:
- Depresiyon Hidroelektrik Santraller:
Hidroelektrik enerji potansiyeli nerede?
Önemli Hidroelektrik SantralleriGöl | Yüzölçümü (km²) | Yer
Atatürk Barajı | 817 | Adıyaman,Şanlıurfa
Keban Barajı | 675 | Elâzığ,Tunceli,Erzincan
Karakaya Barajı | 298 | Malatya,Elâzığ,Diyarbakır
Hirfanlı Barajı | 262 | Ankara,Kırşehir
Hidroelektrik santralleri neden zararlı?
HES projeleri ağaçların kesilmesi, yüzey suyunun doğal akışının kesilmesi, nehir ve derelerinin akış yollarının değiştirilmesi sebebiyle yüzey sularının kurumasına, etrafındaki canlı türlerinden kimisinin ölmesine kimisinin de zarar görmesine sebep olurlar.Hidroelektrik santrali nasıl çalışır kısaca?
Hidroelektrik santrali nasıl çalışır kısaca?Hidroelektrik Enerji Santralleri suyun gücünü elektrik enerjisine dönüştüren yapılardır. Bu hidrolik enerji kurulan belli sistemler ile mekanik enerjiye ardında da o mekanik enerji elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Suyun sahip olduğu enerji sonucu elde edilen enerjiye hidroelektrik enerji denir.
Ülkemizin hidroelektrik santralleri nelerdir?
Devrede Olan Santraller- Atatürk Barajı ve HES. Şanlıurfa. EÜAŞ
- Karakaya Barajı ve HES. Diyarbakır. EÜAŞ
- Keban Barajı ve HES. Elazığ EÜAŞ
- Ilısu Barajı ve HES. Mardin. EÜAŞ
- Altınkaya Barajı ve HES. Samsun. EÜAŞ
- Birecik Barajı ve HES. Şanlıurfa. EÜAŞ
- Deriner Barajı ve HES. Artvin. EÜAŞ
- Yukarı Kaleköy Barajı ve HES. Bingöl. Cengiz Enerji.