Hidane

zeberus

Yeni Üye
1631 Amr İbnu Şuayb babası vasıtasıyla dedesinden (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a bir kadın gelerek:

Bu çocuğa karnım yuva, göğsüm içecek, kucağım da kundak olmuş iken, babası beni boşadı ve onu da benden koparıp elde etmek istiyor!diye şikâyet etti Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm):

Sen evlenmedikçe, çocuğa ehaksın!cevabını verdi

Ebû Dâvud, Talâk 35, (2276)

1632 Ebu Hüreyre (radıyall hu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) bir erkek çocuk çocuğunu, baba veya annesini seçmede muhayyer bıraktı Çocuk annesini seçti ve onun elirıden tuttu Annesi de çocuğu alıp götürdü

Tirmizî, Ahkâm 21, (1357); Ebu Dâvud, Talak 35, (2277); Nesâî, Talâk 52, (6, 185, 186); İbnu Mâce, Ahkâm 22, (2351) Yukarıdaki metin Tirmizî'nin metidir

1633 Hz Ali (radıyallâhu anh) anlatıyor: Zeyd İbnu Hârise Mekke'ye gitmişti (Uhud'da şehid düşen) Hz Hamza'nın kızına uğradı Ca'fer (radıyallâhu anh): Kızı yanıma ben alacağım, ona ben ehakkım, o benim amcamın kızıdır ve diğer taraftan yanımda teyzesi var, teyze anne gibidirdedi Hz Ali (radıyallâhu anh) de: Ona ben ehakkım O amcamın kızıdır Yanımda Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın kızı Fâtıma var Fâtıma ona ehaktırdedi Zeyd İbnu Hârise (radıyallâhu anh) atılarak:

Ona ben ehakkım, o erkek kardeşimin kızıdır, ben onun için yola çıktım ve yanında geldimdedi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), kızı Cafer (radıyallâhu anh)'in yanına almasına hükmetti ve: Kesin ancak, teyze annedir!buyurdu

Ebu Dâvud, Talâk 35, (22782280);Buhârî, Sulh 6, Megâzi 43; Tirmizî, Bir 6 *

Geri