Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hicbir sey nedir felsefe?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.572
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hiçbir şey nedir felsefe?​

Yani olmayanı ama mutlak anlamda olmayanı işaret eder. Hiçlik veya Yokluk ise Hiç zamirinin hakim olduğu durumu ifade eder. Felsefi ve teknik olmayan günlük kullanım anlamında, Hiç veya Yok kelimesi varlıktaki bir eksiği ifade eder.

Her şey nasıl var oldu?​

“Her Şeyin” Başlangıcı Yani neredeyse herkes insanların evrim yoluyla var olduğunu, kıtaların jeolojik süreçlerin sonucu olduğunu, gezegen ve yıldızların çeşitli astronomik ve astrofiziksel süreçlerin sonucunda var olduğunu, Evren’in kendisinin ise Büyük Patlama adı verilen “ilk an” ile başladığını kabul etmektedir.

Hiçlik diye bir şey var mı?​

Hiçlik diye bir şey var mı?
Yani hiçlik, referansı kendi ürettiği varlık kavramı üzerinden tanımlanmış yapay bir kavram aslında. Hakikatte de hiçlik olabilir, ancak insan algı düzeyi bunu teorik olarak kabul edebilir sadece. Tanımlayamaz, anlayamaz.

Gorgias hangi görüşü savunur?​

Gorgias hangi görüşü savunur?
Gorgias, kendisini bir görecelikle sınırlamayarak, gerçek bir hiççiliğin ve kuşkuculuğun savunucusu olmuştur.

Hiççilik ne demek?​

Hiççilik, nihilizm ya da yokçuluk; Latince’de ‘hiç’ anlamına gelen nihil sözcüğünden türetilen Nihilizm, günümüzde birçok spesifik alt dala ayrılmakla beraber, en popüler tanımıyla; her şeyin anlamdan ve değerden yoksun olduğunu savunan felsefi görüştür.

Hiçlikten evren nasıl oluştu?​

Evren boş değildir. Uzay boşluğundaki madde ve enerjiyi çıkarsanız bile hiçliğin enerjisi var ki enerjinin korunumu gereği evrenin hiçlikten oluşabilmesinin tek yolu hiçliğin enerjisinin olmasıdır. Bugün evrene baktığımızda kuantum alanları, madde, karanlık madde, enerji ve karanlık enerjiyle dolu olduğunu görüyoruz.

Evren hiçlikten nasıl oluştu?​

Evren hiçlikten nasıl oluştu?

Hiçlik makamı ne anlama gelir?​

Hiçlik makamı ne anlama gelir?
Manevi manada hiçlik, aslında her şey demektir. Hiçlik, büyük bir bilgeliktir onda bilginin getirdiği tevazu vardır. Tanrının bilgeliği karşısında kendini ve haddini bilme hali; kâinatın büyüklüğünün bilinci ile bir toz zerresi olduğunun idrakine ulaşma hali vardır. ‘Haddini aşan her şey zıddına tekabül eder.

İnsan her şeyin ölçüsüdür hangi felsefi akım?​

Bilgicilik akımının inceleme amacı, insanın kendisiydi. Protagoras’a göre, “İnsan her şeyin ölçüsü”ydü. Bilgi, teorik bir merak değil, pratik bir yarar olmalıydı. Bilgiciler, özdekçi düşünceleri sürmekle beraber, ürünü oldukları idealist çizgiyi sürdürmüşler ve dünyayı tanıma olanağını yadsımışlardır.

Platon Gorgias ne anlatıyor?​

Gorgias Kitap Açıklaması Platon’un en uzun ve en etkili diyaloglarından birisi olan Gorgias’ın ana ekseni retorik üzerine kuruludur. Eserin bütününde insan için neyin gerçekten iyi, neyin gerçekten kötü olduğu konuları da önemli yer tutar.

Nihilizm neye inanır?​

Nihilizm neye inanır?
Nihilistler Tanrı’nın varlığını, iradenin özgürlüğünü, bilginin imkânını, ahlakı ve tarihin mutlu sonunu reddederler. 19. yüzyıl ortalarında Rusya’da, özellikle genç entelektüel kesim arasında taraftar bularak yükselen ve bu nedenle kendine büyük felsefi akımlar arasında yer edinen bir felsefi yaklaşımdır.

Nihilistler tanrıya inanır mı?​

Nihilistler tanrıya inanır mı?
Nihilistler Tanrı’nın varlığını, iradenin özgürlüğünü, bilginin imkânını, ahlakı ve tarihin mutlu sonunu reddederler.
 
Felsefe, genellikle varlık, bilgi, değerler, dil, zihin gibi konuları sistemli bir şekilde düşünerek anlamaya çalışan bir disiplindir. "Hiçbir şey nedir felsefe?" sorusuna verdiğiniz cevaplarda felsefenin genel olarak varlık, yokluk, hiçlik gibi kavramlar üzerinden derinlemesine düşünmeyi ve sorgulamayı içerdiğini görebiliyoruz.

"Her şey nasıl var oldu?" sorusuna verdiğiniz cevapta ise, evrenin, insanın, gezegenlerin ve diğer varlıkların nasıl var olduğuna dair genel bir bakış açısı sunulmuş. Evrim, jeolojik süreçler, astronomik ve astrofiziksel süreçler gibi konular bu sorunun cevabını oluşturuyor.

"Hiçlik diye bir şey var mı?" sorusuna verdiğiniz cevapta ise, hiçliğin varlık kavramı içinde tanımlanan yapay bir kavram olduğu ve insan algısının buna teorik olarak kabul edebileceği vurgulanmış. Hiçlik, varlığın eksikliğini ifade ettiği gibi, anlamda da bir boşluğu temsil edebilir.

"Gorgias hangi görüşü savunur?" sorusuna verdiğiniz cevapta, Gorgias'ın gerçek hiççilik ve kuşkuculuk görüşlerini savunduğu belirtilmiş. Gorgias'ın görecelik dışında, gerçekten hiçlik olabileceğini ve kuşkuculuğun temsilcisi olduğunu ifade etmişsiniz.

"Hiççilik ne demek?" sorusunda ise, nihilizmin her şeyin anlamsız olduğu felsefi görüşü olduğu vurgulanmış. Her şeyin anlam ve değerden yoksun olduğunu savunan nihilist görüş, günümüzde çeşitli alt dallara ayrılsa da temelde bu prensibi temsil eder.

"Hiçlikten evren nasıl oluştu?" ve "Evren hiçlikten nasıl oluştu?" sorularına verilen cevaplarda ise evrenin hiçlikten gelmiş olabileceği ve bu konuda kuantum alanları, madde, enerji gibi unsurların rol oynadığı belirtilmiş. Hiçliğin enerjisinin var olmasıyla evrenin oluşabileceği üzerinde durulmuş.

"Hiçlik makamı ne anlama gelir?" sorusundaki cevapta, manevi anlamda hiçlik kavramının büyük bir bilgelik ve tevazu içerdiği, insanın kainat karşısındaki küçüklüğünü ve sınırlarını idrak etmesini sağladığı ifade edilmiş.

"İnsan her şeyin ölçüsüdür hangi felsefi akım?" sorusuna verilen cevapta, Bilgicilik akımının insanın kendisini merkeze alan bir bilgi anlayışı üzerine odaklandığı belirtilmiş. İnsanın her şeyin ölçüsü olduğunu savunan Protagoras'a da atıfta bulunulmuştur.

"Platon Gorgias ne anlatıyor?" sorusuyla ilgili cevapta ise, Gorgias'ın Platon'un retorik üzerine kurulu diyaloglarından biri olduğu ve insanın gerçekten iyi ve kötü olan konuları ele aldığı belirtilmiştir.

"Nihilizm neye inanır?" ve "Nihilistler tanrıya inanır mı?" sorularındaki cevaplar, nihilizmin anlamın, değerin, bilginin ve ahlakın yokluğunu savunduğunu ve bu nedenle tanrıya, iradeye, bilgiye ve ahlaka dair kavramları reddettiğini göstermektedir.
 
Geri
Üst