AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hibe edilen yer geri alinabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.237
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hibe edilen yer geri alınabilir mi?​

Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, bağışlanan bir taşınmazla ilgili, taahhüt edilen yüklemenin yerine getirilmemesi durumunda, bağışlayan kişi, bağışladığı taşınmazını geri alabilir. Bunun için taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde bir dava açılması gerekmektedir.

Bağışlamanın geri alınmasının hukuki niteliği nedir?​

Bağışlamanın geri alınmasının hukuki niteliği nedir?
Bağışlama sözleşmesi, bağışlayanın sağlararası sonuç doğurmak üzere, malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşmedir[1]. Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi bağışlama, hukukî işlemlerin bir çeşidi olan sözleşme mahiyetindedir. …

Vakfedilen mal geri alınır mı?​

Vakfedilen mal geri alınır mı?
KURULAN VAKFIN GERİ ALINMASI: Ancak vakfeden öldükten sonra onun vasiyetnamesi ile mirasçıları bağlıdır. Onların böyle bir hakkı yoktur. Gaip olan kişi gaipliğin sonra öldü diye vakıf kurulduysa kişi de sonrasında çıkıp gelirse yine mallar o kişiye devredilir.

Bağışlama sözleşmesi hangi hukuk kuralına dayanır?​

Bağışlama sözleşmesi de mülkiyeti devreden sözleşmelerdendir. Borçlar Kanununun 285. ci maddesinde bağışlama sözleşmesi şu şekilde tanımlanmıştır. “Bağışlama sözleşmesi, bağışlayanın sağlar arası sonuç doğurmak üzere, malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşmedir.”

Hibe edilen yer bozulur mu?​

Hibe edilen yer bozulur mu?
Hibe işlemi, rücu şartıyla gerçekleşebiliyor. Rücu şartı ile bağış; bağışı onaylayanın bağışıtamamlamadan önce vefat etmesi durumunda, mülkiyetin bağışı yapana geri dönebiliyor.

Bağış yapmak hukuki işlem midir?​

Bağış yapmak hukuki işlem midir?
TBK md.286 da “herkes, eşler arasındaki mal rejiminden veya miras hukukundan doğan sınırlamalar saklı kalmak üzere bağışlama yapabilir” şeklinde düzenlenmiştir.
Bağışlama sözleşmesi nasıl bir hukuk kuralıdır?​
Bağış bir sözleşmedir. İki taraflı bir hukuki işlemdir. Bağışlanan yönünden: Bağış ile lehine bağış yapılan kimse kural olarak borç altına girmediği için medeni haklarını kullanma ehliyeti bulunmayan kişi eğer ayırt etme gücüne sahipse, bağışlamayı kabul edebilir.

Bağışlama sözleşmesi şekle tabi midir?​

Bağışlama sözleşmesi şekle tabi midir?
Bağışlama sözü vermenin geçerliliğinin kabulü için, bu sözleşmenin yazılı şekilde yapılmış olması şart koşulmuştur. Bir taşınmaz ya da taşınmaz üzerindeki ayni bir hakkın bağışlanması sözü vermenin geçerliliği, yalnızca resmi şekilde yapılmış olmasına bağlıdır.
 
Bağışlanan bir taşınmazın geri alınabilmesi için bağışlanan yükümlülüğün yerine getirilmemiş olması durumunda, bağışlayan kişi taşınmazını geri alabilir. Bu durumda mahkemede dava açılması gerekmektedir. Bağışlama sözleşmesinin hukuki niteliği ise, bağışlayanın karşılıksız olarak malvarlığından kazandırma yapmayı üstlendiği bir sözleşme olarak tanımlanmaktadır.

Vakfedilen malın geri alınması konusunda ise, vakfeden kişinin ölümünden sonra vasiyetname ile mirasçılar bağlı olabilir. Ancak vakıf kurulduktan sonra vakfeden kişi ortaya çıkarsa ve gaiplik sonrası ölmediğini ispatlarsa mallar o kişiye devredilebilir.

Bağışlama sözleşmesi, mülkiyeti devreden sözleşmelerden biridir ve Borçlar Kanunu'nun 285. maddesinde tanımlanmıştır. Bu sözleşme bağışlayanın malvarlığından karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşmedir.

Hibe edilen yerin bozulması durumunda, rücu şartıyla bağış geri alınabilir. Yani bağışlayan, bağışı tamamlamadan önce vefat ederse mülkiyet geri dönebilir. Bağış yapmak hukuki bir işlemdir ve Türk Borçlar Kanunu'nun 286. maddesine göre herkes bağışlama yapabilir.

Bağışlama sözleşmesi genellikle yazılı şekilde yapılmalıdır. Bir taşınmazın veya taşınmaz üzerindeki ayni bir hakkın bağışlanmasında resmi şekilde yapılması gerekebilir. Bu nedenle bağışlama sözleşmesi bazı durumlarda şekle tabi olabilir.
 
Geri
Üst