- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Hibe edilen ev satılabilir mi?
hibe edilen mal satılır mı Haberi Reşit olmayan kişiler, zihinsel özürü bulunanlar, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi bağış yapamıyor. Taşınmaz hibesi; gayrimenkulün karşılık beklemeden bir başkasına devredilmesiyle oluyor.Hibe helal mi haram mı?
Hibenin şartsız ve ivazsız olması esastır. Zâhirîler’e ve Şâfiî mezhebinde bir görüşe göre ivaz şartı akdin yapısına aykırı olduğundan ivaz şartlı hibe hatta şartlı hibe câiz olmaz. Buna karşılık ivazlı hibe, yani bağışlanan tarafa herhangi bir mükellefiyet yükleyen şart İslâm hukukçularının çoğunluğunca câiz görülür.Hibe dini anlamı nedir?
Hukukî bir terim olarak hibe, kişinin hayatta iken, karşılıksız olarak malını başkasına temlik etmesi demektir. Prensip olarak İslâm hukukunda hibe meşru/mubah bir tasarruftur.
Hibe yapmak ne demek?
Hibe; Arapça kökenli bir kelimedir ve bağış anlamına gelir. Bu kelime çoğunlukla teşvik amacıyla ya da doğal afet dolayısıyla zarar görmüş kamu kurumu, işletme veya kişilere verilen karşılıksız parayı ifade etmek için kullanılır. Bu karşılıksız meblağ, genellikle bir projenin giderleri için verilir.Hibe Helal Kazanç midir?
Yoksa “Bizim inancımız ya da yorumlarımıza göre hibe ettiğin bu para helal değil, dolayısıyla biz senin bağışını reddediyoruz” mu demeliler? İlk sorunun cevabı, kazancın haram olduğu ihtilafa medar olmayacak katiyette ise o kazanç hayır faaliyetlerinde kullanılmamalıdır.Aynî akitler nelerdir?
Teberru akitleri her hangi bir kâr ya da çıkar beklentisi olmadan yapılan ivazsız akitlerdir. Hibe, âriyet, vedîa, vakıf ve karz gibi akitler teberrû akitleri olarak değerlendirilir. Bu akitlerde mülkiyetin nakli ivazlı akitlerde olduğundan farklıdır.
Bağış yoluyla bir gayrimenkul tapusu bir başkasına devredilebilir. Bunun önünde hukuki herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, bağışlanan bir taşınmazla ilgili, taahhüt edilen yüklemenin yerine getirilmemesi durumunda, bağışlayan kişi, bağışladığı taşınmazını geri alabilir. Bunun için taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde bir dava açılması gerekmektedir.