AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hiatal herni Pangastrit ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.271
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hiatal herni Pangastrit ne demek?​

Yemek borusu, mide ile birleşmeden hemen önce, diafragmadaki boşluktan geçer. Bu diafragmadaki boşluk, olması gerekenden daha büyük olursa, mide karın içindeki basınç nedeniyle göğüs boşluğuna doğru kayar. Buna mide fıtığı (hiatal herni) denir.

Mide fıtığı ne zaman tehlikeli?​

Mide fıtığı ne zaman tehlikeli?
Mide fıtığının hayati bir tehlikesi yoktur ve günlük hayatımızı çok fazla etkilemez. Ancak bazı hastalarda orta veya ileri derecede reflüye neden olabilir. Reflü hastalarının yarısına yakınında mide fıtığı görülmektedir. Mide fıtığı hastalarında midede yemek borusuna sarkan kısım fıtıklaşır.

Hiatal herni reflü özofajit nedir?​

Hiatal Herni, midenin bir kısmının, diyaframda yemek borusunun geçtiği açıklıktan (özofageal hiatus) yukarı kaçmasıdır. Hiatal herniler ile diyer diyafram hernileri birbirine karıştırılmamalıdır. Hiatus açıklık demektir.

Mide fıtığı için ne iyi gelir?​

Mide fıtığı için ne iyi gelir?
C vitamini kaynaklarından havuç ve lahana, haşlandıkları suyla mide fıtığını iyileştirmektedir. Havuç ve lahana suyunu kaynatıp bu suyu günde 2 defa balla karıştırıp içmeniz önerilir. Meyve suyu sıkacağınız varsa bu sebzeleri cihazdan geçirip de tüketebilirsiniz.

Pangastrit nedir ne demek?​

Pangastrit, günümüzde yaygın görülen, kronik bir gastrit hastalığıdır. Midenin iç yüzeyinde yer alan mukoza tabakasının iltihaplanması durumuna eritematöz pangastrit denir. Mukoza tabakasının iltihaplanması yani eritematöz pangastrit hastalığı kişi de hasımsızlık, mide yanması ve gaz sorununa yol açar.

Mide fıtığının tedavisi var mı?​

Mide fıtığının tedavisi var mı?
Mide fıtığının tedavisinde birtakım ilaçlar önerilir. Bu ilaçlar çoğunlukla tedavi için yeterli olur ancak hastalığın çok ilerlediği durumlarda mide fıtığı ameliyatı da gerekebilir. Tedaviler çoğunlukla oldukça başarılıdır. Ancak mide fıtığının tekrarlamaması açısından hastaya mide fıtığı için tavsiyeler verilir.

Mide fıtığı geğirme yapar mı?​

Mide asidinin yemek borusuna geri akışı (asit reflü) Yutma güçlüğü Öksürük krizler, ses kısıklıkları Ani geğirme.

Mide fıtığı nerelere vurur?​

Mide fıtığı nerelere vurur?
Göğüs, karın ağrısı Ağırlık kaldırırken, eğilirken, dışkılama esnasında göğüs kafesi arkasında yanma ve ağrı hissi.
 
Hiatal herni ve pangastrit konularıyla ilgili birkaç detay vermek isterim:

Hiatal herni, mide fıtığı olarak da adlandırılan bir durumdur. Diafragmanın üzerindeki yemek borusu ile mide arasındaki açıklıktan (özofageal hiatus) bir kısmının yukarı doğru kayması durumudur. Bu durumda mide asidi yemek borusuna geri kaçabilir ve reflüye sebep olabilir. Genellikle hayati bir tehlike oluşturmaz, ancak bazı durumlarda ileri derecede reflüye yol açabilir.

Pangastrit, mide iç yüzeyindeki mukoza tabakasının iltihaplanması anlamına gelir. Eritematöz pangastrit ise bu durumun özellikle mide iç yüzeyinde yaygın şekilde görülmesidir. Pangastrit genellikle kişide hazımsızlık, mide yanması ve gaz sorununa neden olabilir.

Mide fıtığının tedavisi genellikle ilaçlarla yapılır. Ancak ilerlemiş durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Beslenme düzeni değişiklikleri, asit reflüsünü azaltıcı prensiplere uyum ve doktor önerileri tedavinin bir parçası olabilir.

Mide fıtığının belirtileri arasında göğüs ve karın ağrısı, yutma güçlüğü, öksürük ve ani geğirme gibi durumlar sayılabilir. Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız bir doktora başvurmanız önemlidir. Tedavi için uzman bir gastroenterolog ile görüşmek yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst