HHNK ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

HHNK ne demek?​

Diyabetik ketoasidoz (DKA) ve hiperglisemik hiperosmolar nonketotik koma (HHNK), diabetes mellitusun hayati risk taşıyan metabolik komplikasyonlarıdır.

Asido Ketoz nedir?​

Diyabetik ketoasidoz, insülin hormonunun ağır yetersizliği halinde, vücudun kendi yağlarını parçalamasıyla oluşan ve keton adı verilen kan asitlerinin artışına bağlı, hayatı tehdit edici bir diyabetik (şeker hastalığı) acil komplikasyondur.
Diyabetik ketoasidoz tanı kriterleri nelerdir?
Kan şekerinin <200 mg / dl, serum bikarbonat ≥15 mEq / L, pH> 7.30 ve anyon aralığının <12 mEq / L olduğunda diyabetik ketoasidoz için doğru yolda olduğumuz söylenebilir.
Hiperosmolar hiperglisemik durum nedir?
Diyabetik ketoasidoz (DKA) ve hiperosmolar hiperglisemik durum (HHD) diyabetin akut komplikasyonlarıdır. DKA genellikle tip 1 diyabette görülür ve hiperglisemi, ketoz ve metabolik asidoz triyadı ile karakterizedir ( plazma glukozu >250 mg/dl, arteriyel pH <7,30 ve serum bikarbonatı <15-18 mEq/l).

Diyabet Ketozu nedir?​

Diyabetik ketoasidoz (DKA), kanın aşırı asitlenmesine yol açan hayatı tehdit eden metabolik bir dengesizliktir. Esas olarak tip 1 diyabetli hastalarda görülür. Nedeni insülin eksikliği olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla, tip 2 diyabetlilerde de ketoasidoz gelişir.

Diyabetik ketoasidoz nasıl anlaşılır?​

Ketoasidoz semptomları genellikle günler içinde yavaş yavaş gelişir. Karın ağrısı, kusma ve ateş semptom olarak ortaya çıkabilir. Diyabetik ketoasidoz durumunda, genellikle ateşli bir enfeksiyondan önce gelir. Etkilenenler aynı anda güçlü susuzluk ve sık idrara çıkma hissederler.
Hiperosmolar mama nedir?
4.4 Hiperosmolar mama verilmesi: Mamanın gerektiğinden az suyla hazırlanmasına bağlı hi- perosmolarite gelişebilir. Bu durum bebekte geçici yeni- doğan glukoz intoleransına neden olabilir. Gastroenterite bağlı ağır dehidratasyon, hipernatremi ve hiperglisemiye yol açabilir.
 
Geri
Üst