AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Herseyin nasil yazilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Herşeyin nasıl yazılır?​

Her Şey Kelimesi Nasıl Yazılır? Türk Dil Kurumu’na göre oldukça sık şekilde kafaları karıştıran bu kelime, ayrı olarak yazılmaktadır. Kelimenin doğru biçimde yazımı ”her şey” olarak tanımlanmaktadır. Bu kelime kullanılırken, her şekilde ayrı yazılmalıdır.

Şey kelimesi ne anlama gelir?​

a. 1. Madde, eşya, söz, olay, iş, durum vb.nin yerine kullanılan, belirsiz anlamda bir söz: “İnsan bir şeyin değerini ondan yoksun kalınca anlıyor.” -Halikarnas Balıkçısı. 2. Nesne, madde: “Asıl zorluk belki öğrenilmesi lazım gelen şeylerin değil, unutulması gereken şeylerin çokluğundan gelir.” -A.
Birşey mi bir şey mi?
Birşey mi? TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, “bir şey” şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Yani Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “bir şey”dir.

Şey ne zaman bitişik yazılır?​

ŞEY YAZIM KURALI “Şey” sözcüğü daima ayrı yazılır, asla bitişik yazılmaz. Şey neden her zaman ayrı yazılır diye merak ediyorsanız işte yanıtı: “Şey”, “eşya” sözcüğünün tekil halidir. “Eşya” sözcüğü diğer sözcüklerle bitişik yazılmadığı gibi, “şey” sözcüğü de başka sözcüklerle bitişik yazılmaz.

Gidicem nasıl yazılır TDK?​

“Gelicem, gidicem” yazanları da yadırgamıyorum. Ancak “gelicem” demek yazı değil, konuşma dilidir. Yani “geleceğim” yazıldığında zaten “gelicem” diye okunur. Zira Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil değildir.
Her gün bitişik mi ayrı mı?
Türk Dil Kurum sözlüğü içerisinde bu kelimenin anlamı “süreklice, sürekli olarak” belirtilmiş durumda. Yine aynı şekilde kelimenin yazılışı ise “her gün” şeklinde olarak ifade edildi.
“Bir şey” Doğru Yazılışı Türk Dil Kurumu’nun sitesindeki sözlükten arama yapıldığı zaman, kelimenin; “bir şey” biçiminde yazıldığı ortaya çıkmaktadır. Yani Türk Dil Kurumu’nun esas alındığı imla kurallarına göre, kelimenin doğru yazım şekli; “bir şey” biçimindedir.
Bir şey kelimesi nasıl yazılır? Genellikle yazım yanlışı yapılan kelimeler arasında yer alan ve TDK sözlüğüne sıkça sorulan bir şey mutlaka ayrı yazılmalıdır. Özellikle sosyal medyada kullanımı büyük ölçüde yanlış olan bu kelime Türkçe’de her zaman için arkasına geldiği kelimeden ayrı yazılır.
Altı Üstü nasıl yazılır?
Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı; böbrek üstü bezi, tepe üstü vb.

Kelimeler ne zaman ayrı ne zaman bitişik yazılır?​

Birleşik kelimeler aşağıdaki durumlarda bitişik yazılırlar: 1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: birbiri (< biri biri), kaynana (< kayın ana), kaynata (< kayın ata), nasıl (< ne asıl), niçin (< ne için), pazartesi (< pazar ertesi), sütlaç (< sütlü aş) vb.

Osmaneline nasıl yazılır TDK?​

Türkiye Türkçesinde belirtisiz isim tamlaması yapısındaki özel isimlere yönelme veya belirtme hâl ekleri getirildiği zaman araya zamir n’si girer ve “Çarşıbaşı’na”, “Eminönü’ne”, “Kırklareli’ne”, “Köybaşı’nı”, “Osmaneli’ne” şeklinde yazılır.
Yapacam mı yapıcam mı?
Bu kelime genellikle Yapacaz şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Yapacağız şeklinde olmalıdır.

Her gün nasıl TDK?​

TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda hergün kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. Her gün zarftır. TDK’da kelimenin doğru yazımı “her gün” şeklinde ayrı yazılır.

Ki nin yazımı nasıl ayırt edilir?​

Yöntemimiz çok kolay. ki’nin olduğu kelimeyi elimize alırız ve bu ki’nin arkasına bir -ler, -lar ekleriz. Eğer kelimenin anlamı bozulmazsa bu ek olan -ki’dir ve bitişik yazılır. Eğer kelimenin anlamı bozulursa bu bağlaç olan ki’dir ve ayrı yazılır.
Mısınız ayrı mı?
Aynı zamanda yazım hatası yüzünden çok sık öne çıktığını söylemek mümkün. Genel olarak yapılan bu hata bitişik şekilde yazılması olduğunu eklemek gerekir. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, ‘misiniz’ biçiminde ayrı ele almış halidir.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
TDK’ya göre bu kelimelerin doğru yazımı ‘her şey’ biçiminde ayrı olarak ele alınmaktadır. Her şey kelimesini cümle içerisinde farklı örneklerle belirtmek gerekirse; ”Bu sene her şey çok güzel olacak.”
Ki nasıl yazılır örnek?
Sözcükleri, cümleleri birbirine bağlayan ki bağlacı bağımsız bir sözcüktür ve ayrı yazılır:

Ki nasıl yazılır kolay yolu?​

“Ki”nin Yazımı Kolay Yolu (Ki’nin Yazılışının Püf Noktası) Eğer cümle içinde “Ki”nin bitişik mi ya da ayrı mı yazılır konusunda kafamız karışırsa uygulayacağımız pratik yöntem şu olmalı: “Ki”ye “-ler” çokluk ekini getiriz. Eğer anlamda bozulma olmazsa bitişik, anlam bozulur ise bu “ki” bağlaç olduğundan ayrı yazarız.

Yazda nasıl yazılır?​

‘De’ ve ‘da’ neden ayrı yazılır? Yanıt çok net: Çünkü, ayrı yazılan ‘de’ ve ‘da’ birer sözcüktür. Tıpkı ‘sen’, ‘ben’, ‘yaz’, ‘oku’ ve diğer sözcükler gibi.
Aşağıdaki nasıl yazılır TDK?
“alt kısımda yer alan…” demektir. genelde aşağıda ki diye yanlış yazılır. hele bir de bu yanlış yazımlar resmi yazışmalarda ise artık benim tüyler diken diken…

3 er nasıl yazılır?​

Bu kelime genellikle Üçerüçer şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Üçer üçer şeklinde olmalıdır.

Her şeyden nasıl yazılır TDK?​

Her şey kelimesinin ayrı yazılması gerektiğini söylemiştik. Her şey ayrı yazıldığı için ‘herşeyden’ kelimesinin doğru yazımı da birleşik şekilde değil, her şeyden şeklinde olmalıdır.
 
Geri
Üst