- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Herpes virüsü insana bulaşır mı?
Hastalığın vücudun hemen hemen her bölgesinde ortaya çıkma ihtimali bulunsa da Herpes virüsü sıklıkla oral ve genital bölge çevresinde su dolu kabarcıklara, ileri safhada ise iltihaplı yaralara ve kabuk oluşumuna neden olur. Doğal kaynağı insan olan virüs, insandan insana temasla kolaylıkla bulaşabilir.Herpes virüsü kedi insana bulaşır mı?
İnsana Bulaşır mı? İnsanlarda beliren hastalıkların çoğu hayvan kökenli olabilse de, bu iki viral enfeksiyona ilişkin bilinen herhangi bir zoonotik risk (hayvandan insan bulaşma riski) yok. Kedigiller arasında sınırlı bir bulaşmanın olası olabileceği biliniyor; en azından Gama Herpes Virüsleri için.
Göz uçuğu kendiliğinden geçer mi?
Bu vakalarda göz kapağında kanlanma ve gözün üzerinde içi su dolu kabarcıklar görülür. Primer hastalıkta söz konusu yakınmalar tedavi edilmese bile kendiliğinden kaybolabilir.
Göz uçuğu tekrarlar mı?
Uçuk geçirenlerin %10’u 1 yıl içinde, %23’ü 2 yıl içinde tekrar uçuk geçirebilir. Ne kadar çok atak geçirilirse uçuğun tekrarlama riski o kadar yüksek olur ve sıklıkla Kasım ile Şubat ayları arasında tekrar eder. Toplumda göz uçuğu sıklığı 100.000’de 149’dur.Göz uçuğu nasıl anlaşılır?
Göz uçuğunda görülen bulgular;
- Blefarit: Göz kapağında şişlik-kızarıklık-kabarcıklar: Bir veya birden fazla olabilir.
- Konjunktivit: gözlerde kızarma, akıntı
- Keratit: Kornea etkilendiğinde ağrı, ışık hassasiyeti, batma, yaşarma, görme seviyesinde azalma olur.
- Üveit: Gözde kızarıklık, ağrı, görme bulanıklığı
Göz uçuğu nasıl tedavi edilir?
Tedavide hastalığın tipine ve seyrine göre antiviral damla-pomad, kortizonlu damlalar, antiviral haplar kullanılır. Korneadaki göz uçuğu hiç iz bırakmadan geçebileceği gibi, korneayı derinlemesine etkileyerek görmeyi kalıcı şekilde azaltabilir; kornea delinebilir veya nedbe dokusu gelişir.