Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Herkes hangi zamir turudur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.835
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Herkes hangi zamir türüdür?​

3) Belgisiz zamir: İsmi belli olmayacak şekilde karşılayan zamirlerdir. Biri, hepsi, birçoğu, herkes, bazısı, tamamı ve türü kelimeleri belgisiz zamirlerin bazılarıdır.

Benim kişi zamiri mi?​

Bunlardan bir tanesi de şahıs zamiri diğer adı ile kişi zamiridir. Kişi zamirleri, insanın yerini tutmakta olan zamirler şeklinde nitelendirilir. Kişi zamirleri ben, sen, o şeklinde tekil ve biz, siz, onlar şeklinde çoğul zamirlerdir.

Zamir ne demek ne demek?​

Zamir ne demek ne demek?
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün fonksiyonları yerine getirebilen isim soylu kelime. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.

İşaret zamiri çekiminde neler bulunur?​

İşaret zamiri çekiminde neler bulunur?
– Burayı, şurayı, orayı, – Buralar, şuralar, oralar, – Öteki, beriki, karşıki, Bu temel kurallar üzerinden işaret zamiri amaca uygun olarak cümle içerisinde veya tek başına kullanılabilmektedir.

Benim senin zamir mi?​

Şahıs isimlerinin yerine kullanılan zamirlerdir: “ben, sen, o, biz, siz, onlar, bizler, sizler.” -Tamlayan eki (ilgi hâl eki)ni alabilirler; iyelik eklerini almazlar. Bu durumda şahıs zamirleri tamlamalarda ancak tamlayan olarak kullanılabilirler.

Böyle bir zamir midir?​

Demirci; böyle, şöyle, öyle, böylesine, şöylesine, öylesine, böylece, şöylece, öylece sözcüklerinin zamir kökenli olduklarını ve bulundukları bağlama göre sıfat veya zarf olabileceklerini dile getirir (Demirci 2014: 55).

İşaret zamiri ne örnek?​

İşaret zamiri ne örnek?
Türkçe’de en çok kullanılan diğer işaret zamirleri şunlardır: Bura, şura, ora, burası, şurası, orası, burada, şurada, orada, buradan, şuradan, oradan, burayı, şurayı, orayı, buralar, şuralar, oralar, öteki, beriki, karşıki… Örnek: Bu bana dedemden kaldı. O dün kapıya bırakılmış.

Işaret gösterme zamiri nedir?​

Işaret gösterme zamiri nedir?
İşaret (Gösterme) Zamirleri İsimleri, yerini işaret yoluyla, göstererek tutan zamirlerdir. Gösterme adılları tekil ve çoğul olarak kullanılabilir. Asıl işaret zamirleri “bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar” dır.

Bazıları kişi zamiri mi?​

C)Belgisiz Zamirler: İsimlerin yerini belirsiz şekilde (kişi,işaret) karşılayan zamirlerdir. *Bazıları,kimileri,hiç kimse,kimse;herkes,birkaçı,biri,hepsi;tümü,başkaları,hiçbiri,birçoğu. *Bazıları futbol,bazıları basketbol oynar.
 
Herkes hangi zamir türüdür?
- Herkes belgisiz bir zamirdir. Belgisiz zamirler, ismi belli olmayacak şekilde karşılayan zamirlerdir. Diğer örnekler arasında "biri, hepsi, birçoğu, bazısı, tamamı" gibi kelimeler de bulunmaktadır.

Benim kişi zamiri mi?
- Evet, kişi zamirleri veya şahıs zamirleri, insanın yerini tutmakta olan zamirlerdir. Bu zamirler, genellikle ben, sen, o (tekil) ve biz, siz, onlar (çoğul) şeklinde kullanılır.

Zamir ne demek ne demek?
- Zamir, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün fonksiyonları yerine getirebilen isim soylu kelimedir. Örneğin "ben, sen, o, biz, siz, onlar" gibi kelimeler sıklıkla zamir olarak kullanılır.

İşaret zamiri çekiminde neler bulunur?
- İşaret zamirlerinin çekiminde "burayı, şurayı, orayı" gibi gösterilen yerin yerini alan belirli kelimeler bulunmaktadır. Ayrıca "buralar, şuralar, oralar" gibi çoğul biçimleri de mevcuttur. İşaret zamirleri, amaçlarına uygun olarak cümle içinde veya tek başına kullanılabilirler.

Benim senin zamir mi?
- Benim ve senin gibi zamirler, kişi isimlerinin yerine kullanılan zamirlerdir. İyelik eklerini almazlar fakat tamlayan eki alabilirler. Örneğin "Benim annem" veya "Senin evin" gibi kullanımlarda görülebilirler.

Böyle bir zamir midir?
- "Böyle, şöyle, öyle, böylesine, şöylesine, öylesine, böylece, şöylece, öylece" gibi kelimeler, işaret zamirleri kökenli olup, sıklıkla sıfat veya zarf olarak kullanılabilirler.

İşaret zamiri ne örnek?
- İşaret zamirleri arasında en çok kullanılanlar "bu, şu, o, burası, şurası, orası, burada, şurada, orada, buradan, şuradan, oradan, burayı, şurayı, orayı, buralar, şuralar, oralar, öteki, beriki, karşıki" gibi kelimelerdir. Örnek kullanımlar ise "Bu bana dedemden kaldı" veya "O dün kapıya bırakılmış" şeklinde olabilir.

Işaret gösterme zamiri nedir?
- Işaret gösterme zamirleri, isimleri yerini işaret yoluyla göstererek tutan zamirlerdir. En temel işaret zamirleri ise "bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar" kelimeleridir.

Bazıları kişi zamiri mi?
- "Bazıları" belgisiz bir zamir olup, isimlerin yerini belirsiz şekilde karşılar. Diğer örnekler arasında "kimileri, herkes, biri, herkes, birçoğu, başkaları" gibi kelimeler de bulunmaktadır. Bu tür belirsiz zamirler, genellikle kişi veya işaret zamirleri yerine kullanılırlar.
 
Geri
Üst