AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Herhangi bir yerin kanamasi abdesti bozar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.776
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Herhangi bir yerin kanaması abdesti bozar mı?​

Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı su da böyledir. Çıktığı yerin dışına kendiliğinden dağılmayan bu sıvıların silinmesi halinde de abdest bozulmaz.

Hangi kan abdesti bozar?​

Hangi kan abdesti bozar?
Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmamaktadır. Ağızdan çıkan akıcı haldeki kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise abdesti bozar. Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz.

Kurumuş kan abdesti bozar mı?​

Kurumuş kan abdesti bozar mı?
Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Şafiilere göre: Önden veya arkadan kurtçuk, taş, kan, irin ve cerahat akması abdesti bozar.

Açık yaranın kanaması abdesti bozar mı?​

Yaranın açılması, sivilcenin patlaması veya ameliyatlı yerin kanaması gibi bütün kanama çeşitleri abdesti bozar ve abdestin tazelenmesi gerekir.

Bir yerin kanarken abdest alınır mı?​

Bir yerin kanarken abdest alınır mı?
Hemoroidin ya da başka bir uzvun kanaması ile abdest bozulacağını belirten Diyanet, şunları kaydetti: “Ancak kanadığı halde akmayan ve çıktığı yerin dışına taşmayan kanamalar abdesti bozmaz. Şâfiî ve Malikî mezhebine göre kanama hiçbir şekilde abdesti bozmaz.

Istem dışı yellenmek abdesti bozar mı?​

Istem dışı yellenmek abdesti bozar mı?
Osurmak (yellenmek) abdest bozar mı sorusu internette sıkça aratılıyor. Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir.

Yara varsa abdest nasıl alınır?​

Yara veya sargılı kısım, abdest veya gusül uzuvlarının çoğunluğunda ise, abdest veya gusül yerine teyemmüm edilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, Beyrut, 1421/2000, I, 134 vd. ). Abdest organlarını üçer defa yıkamak sünnet ise de, sargı üzerine bir defa mesh etmek yeterlidir. İkinci ve üçüncü defaya gerek yoktur.

Yara kanarken gusül abdesti alınır mı?​

Yara kanarken gusül abdesti alınır mı?
Cevap: Evet. Boy abdesti (gusül) geçerlidir. Fakat bu abdestle namaz kılınmaz. Yani gusül abdesti alıyorken bedenden kan vb. akıntı devamlı gelse veya o esnada abdest bozan bir durum olsa dahi, insan cünüplükten, ay halinden veya lohusalıktan kurtulmuş olur.

Kan akarken abdest nasıl alınır?​

Kan akarken abdest nasıl alınır?
 
Kan akarken abdest almak konusu dini açıdan önemli bir konudur. İslam’a göre, vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmamaktadır. Ancak kanın akması durumunda abdest bozulur ve abdestin yenilenmesi gerekir.

Eğer bir kişi kanadığı halde kan akmıyorsa ve çıktığı yerin dışına taşmıyorsa, bu durumda abdesti bozulmaz ve abdesti tazelemeye gerek duyulmaz. Ancak genelde kan akmaya devam ettiği sürece abdestin geçersiz olduğu kabul edilir.

Bu durumda, kan akmaya devam eden bir durum söz konusuysa, abdestinizi almadan önce kanın akışını durdurmaya çalışmalısınız. Kan akışını durdurduktan sonra abdest alabilirsiniz. Eğer kanamaya devam ediyorsa, abdestinizi almanız mümkün olmayabilir ve kan durana kadar beklemeniz gerekebilir.

Kısacası, kan aktığı sürece abdestiniz geçerli olmayacaktır. Kanın durması durumunda ise abdest alabilirsiniz. Bu konuda dikkatli olmak ve İslami kurallara uygun davranmak önemlidir.
 
Geri
Üst