AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Herhangi bir is mahkemesinde dava acilabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.357
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Herhangi bir iş mahkemesinde dava açılabilir?​

Yukarıdaki davalar dışında kalan tüm iş hukukundan kaynaklanan davalar doğrudan iş mahkemesinde açılabilir. Örneğin, tespit davaları, iş kazasından kaynaklanan tazminat davaları arabuluculuk yoluna gidilmeden doğrudan iş mahkemesine dava açılabilir. İş Mahkemesinin Yargılama Usulü Nasıldır?

İş Mahkemeleri, işçi ile işveren arasında çıkan uyuşmazlıkları çözmekle görevlidir.?​

İş mahkemeleri, genel olarak işçi ile işveren arasında çıkan uyuşmazlıklar ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) taraf olduğu uyuşmazlıkları çözmekle görevlidir. Özel hukuk davalarına bakmakla görevli hukuk mahkemeleri genel olarak üçe ayrılır:

İş Mahkemesinin görevleri nelerdir?​

İş Mahkemesinin görevleri nelerdir?
İş mahkemesinin görevleri şunlardır (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.5): İşçiler ile işveren veya işveren vekilleri arasında, iş ilişkisi nedeniyle sözleşmeden veya kanundan doğan her türlü hukuk uyuşmazlıklarına iş mahkemesi bakmakla görevlidir.

İş Mahkemesi, özel görevli mahkemedir.?​

İş Mahkemesi, özel görevli mahkemedir.?
İş mahkemesi, özel bir kanun olan “7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu” ile kurulduğundan özel mahkeme statüsüyle görev yapmaktadır. Belirli kişiler arasında çıkan uyuşmazlıklara veya belli çeşit uyuşmazlıklara bakmak için kurulmuş olan mahkemelere “özel görevli mahkemeler” denir.

İş mahkemelerine bakmakla görevli iş mahkemeleri belirlenir?​

İş davalarına bakmakla görevli iş mahkemeleri şu şekilde belirlenir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.6): İş mahkemelerinde açılacak davalarda yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi ile işin veya işlemin yapıldığı yer mahkemesidir.

Asliye Hukuk Mahkemesi ve sulh hukuk mahkemesidir.?​

Asliye hukuk mahkemesi ve sulh hukuk mahkemesi özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevli temel iki mahkemedir. Genel mahkemelerden olan asliye hukuk mahkemesinin görevi asıl, sulh hukuk mahkemesinin görevi ise istisnadır.

Dava şartı ile belirlenen mahkemenin yetkisi nelerdir?​

Dava şartı ile belirlenen mahkemenin yetkisi nelerdir?
hasır yetki sözleşmesi ile belirlenen mahkemenin yetkisinin niteliğini tespit etmektir. Anahtar Kelimeler: Dava Şartı, Kesin Olmayan Yetki, Kesin Yet- ki, Münhasır Yetki Sözleşmesi, Ortak Yetkili Mahkeme, Yetki, Yetki Sözleşmesi Abstract: Territorial jurisdiction rules determine the jurisdicti-

İdare Mahkemesi nedir? İdare Mahkemesi nedir?​

İdare Mahkemesi nedir? İdare Mahkemesi nedir?
İdare Mahkemesi Nedir? İdare mahkemesi; idarenin hukuka aykırı işlem ve eylemlerine karşı açılan idari davalara bakmakla görevli temel mahkemelerden biridir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1). İdare mahkemesi, idari yargıda genel görevli ilk derece mahkemesidir.

Asliye Ticaret Mahkemesi ile Asliye Hukuk Mahkemesi arasındaki ilişki?​

Maddesine göre Asliye Ticaret Mahkemesi ile Asliye Hukuk Mahkemesi ve diğer hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki görev ilişkisi olup, bu durumda göreve ilişkin usul hükümleri uygulanır. Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup taraflar ileri sürmese dahi yargılamanın her aşamasında resen gözetilir.

Kimdir bölge idare mahkemesi?​

Bölge idare mahkemesi, idari yargı alanında genel görevli bir asıl derece (üst derece) mahkemesidir (2576 Sayılı Kanun m.1). Bu nedenle, bölge idare mahkemesine uygulamada “ istinaf mahkemesi ” de denilmektedir.

Bölge İdare Mahkemesinin görevleri nelerdir?​

Bölge İdare Mahkemesinin görevleri nelerdir?
Bölge İdare Mahkemesinin Görevleri Nelerdir? Bölge idare mahkemelerinin görevleri şunlardır (2576 sayılı Kanun m.3/A): Yargı çevresindeki idare ve vergi mahkemeleri arasında çıkan görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin karara bağlamak, Diğer kanunlarla bölge idare mahkemesine verilen görevleri yapmak.

Bölge idare mahkemesi, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar verir.?​

Bölge idare mahkemesi, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar verir.?
Bölge idare mahkemesi, ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulmadığı takdirde istinaf başvurusunun kabulü ile ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar verir. Bu hâlde bölge idare mahkemesi işin esası hakkında yeniden bir karar verir.
 
İş mahkemeleri, genel olarak işçi ile işveren arasında çıkan uyuşmazlıkları çözmekle görevlidir. Bu uyuşmazlıkların yanı sıra, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun taraf olduğu uyuşmazlıkları da iş mahkemeleri çözebilir. İş mahkemelerinin görevleri kapsamında işçiler ile işveren veya işveren vekilleri arasında, iş ilişkisinden doğan her türlü hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla yükümlüdürler.

İş mahkemeleri, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'na göre belirlenen yetki ve yargılama usullerine göre işlemektedir. Aynı kanun kapsamında iş mahkemelerine bakmakla görevli olan mahkemeler davalının gerçek veya tüzel kişiliğinin yerleşim yeri mahkemesi ile işin veya işlemin gerçekleştiği yer mahkemesidir.

Öte yandan, iş mahkemeleri özel görevli mahkemeler olarak kabul edilirler. 7036 sayılı kanun ile kurulan iş mahkemeleri belirli kişiler arasında veya belirli çeşit uyuşmazlıklara bakmak amacıyla özel olarak kurulmuş mahkemelerdir.

İdare mahkemesi ise idareye karşı açılan hukuka aykırı işlem ve eylemlere karşı açılan idari davalara bakan temel mahkemelerden biridir. İdare mahkemesi, idari yargıda genel görevli ilk derece mahkemesi olarak konumlanmaktadır.

Bölge idare mahkemesi ise idari yargı alanında genel görevli bir asıl derece mahkemesidir. Özellikle yargı çevresindeki idare ve vergi mahkemeleri arasında çıkan görev ve yetki uyuşmazlıklarını çözmekle yükümlüdür. Bölge idare mahkemesi, ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulmaması durumunda kararın kaldırılmasına ve gerekli incelemelerin yapılmasına yetkilidir.
 

Similar threads

Geri
Üst