Her teori kanuna donusur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
208.202
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Her teori kanuna dönüşür mü?​

Bir hipotez doğrulanır ve yeni bulgularla desteklenirse teori haline gelir. Teorilerin, yeterli delillerle desteklendiğinde kanunlara dönüşeceği gibi yaygın bir yanılgı vardır ancak teoriler ve kanunlar farklı bilimsel bilgi türleridir. Teoriler hiçbir zaman kanuna dönüşmez.”

Teorilerin doğruluğu kesin olarak kanıtlanmış mıdır?​

Sonuç olarak kuramları tahminlerinin kesinliği kabul edilmemiş ya da yanlış olduğu ispatlanmamış olabilir. Bu durumda bu tahminlerin sonuçları “kuramsal” kelimesiyle açıklanabilir. Bu tahminler zaman içerisinde test edilebilir ve eğer yanlışlarsa kuram reddedilir.
Teoriler, bilimsel bilginin doruğunda yer alan bilgi parçalarıdır. Halk dilindeki yaygın kullanımın aksine “test edilmemiş, spekülatif düşünce” anlamına gelmez.
Kuramlar yasalara dönüşür mü?
Teoriler/kuramlar ile alakalı en önemli ayrıntı şudur: “teoriler hiçbir suretle yasalara dönüşmez. “ Okullarda öğretilen “teoriler kanıtlandığında yasalara dönüşür” ifadesi tamamen yanlıştır. Bu iki kavram arasında hiyerarşik bir ilişki yoktur.
Kanunlar değişir mi?
Bu testler sonucunda yasalar ya giderek daha keskin sınırlarla tanımlanır ya da en baştan hatalı tespit edildikleri fark edilerek terk edilirler. Yani bilimsel yasalar da değişmez veya terk edilmez değildir.

Teori ve kanun ne demektir?​

Teori: Bilimsel yöntem tarafından elde edilen ve gözlem ve deneyler aracılığıyla tekrar tekrar test edilen ve onaylanan sağlam bir temele sahip açıklama. Yasa: Doğanın belli bir olgusunu tanımlayan tekrarlanan deneysel gözlemlere dayanan ifade.

Teori değişir mi?​

“Teoriler değişir. Çünkü onlar deneyler sonucu ortaya çıkmıştır.” Kanunlardan elde edilen bilgilerin mutlak bilgiler olduğu düşünülmektedir. Bu bilgiler mutlak olduğu için değişmeleri de söz konusu değildir, şeklinde bir yaklaşım söz konusudur.
Yani bir bilimsel yasa, bir olgu (ya da olgular seti) hakkında çok net ama dar bir tanım verirken; bir teori, mümkün olan en çok olgu hakkında bütünsel bir açıklama verir. Kısaca, yasa bir olguyu tanımlar, teori birçok olguyu açıklar.
Kuram ve yasa arasındaki fark nedir?
sonuç olarak; bilimsel yasa, gözlemle elde edilen olgudur, görüngüdür (örneğin; kütle çekimi, evrim); bilimsel teori (bilimsel kuram) o olgunun, görüngünün nedeninin kanıtlar yardımıyla açıklamasıdır (örneğin; einstein’ın genel görelilik teorisi, evrim teorisi).
 
Geri
Üst