AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Her beyaz leke vitiligo hastaligi midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.633
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Her beyaz leke vitiligo hastalığı mıdır?​

Vitiligonun en önemli belirtisi, cilt renginin düzensiz şekilde kaybıdır. Deride beyaz veya açık renk lekeler halinde görülür, ancak her beyaz leke vitiligo değildir. Genellikle, renk değişikliği ilk olarak eller, ayaklar, kollar, yüz ve dudaklar gibi güneşe daha çok maruz kalan bölgelerde görülür.

Vitiligo olmayan beyaz lekeler neden olur?​

Her beyaz leke vitiligo değildir. Vitiligo olduğu düşünülen rahatsızlık da vitiligo olmayabilir. Özellikle, sıkıntılı stresli bir süreçten geçmek, vitaminsizlik-gerekli gıdanın alınamaması, antibiyotik ilaç tedavileri, ağrılı, ateşli hastalıklar, uyku bozukluğu ve psikolojik bunalım bu hastalığı tetiklemektedir.

Vücutta beyaz lekeler nedir?​

Vücutta beyaz lekeler nedir?
Derinin açık veya koyu renkte olmasını belirleyen bu pigmentlerin, melanosit hücrelerinin ölmesi ya da zarar görmesi sonucunda yok olmasıyla ciltte beyaz lekeler ortaya çıkar. Halk dilinde “beyazlama hastalığı” ya da “ala hastalığı” olarak bilinen bu hastalığın tıptaki adı “vitiligo”dur.

Vücutta nokta nokta kızarıklık neden olur?​

Vücutta nokta nokta kızarıklık neden olur?
Vücuttaki kızarıklık ve beraberinde gelen pullanma ve çatlama görüntüsü, cildin nemsiz kaldığının habercisidir. Ciltte kızarıklık oluşması aşırı sıcak suyla yıkanmak, güneşte çok kalmak, yetersiz sıvı tüketimi, kullanılan ilaçlar ve çevre şartları sebebiyle oluşabilir.

Vücutta çıkan kırmızı lekeler ne anlama gelir?​

Vücutta çıkan kırmızı lekeler, Kurdeşen, Sedef hastalığı, Zona hastalıklarıdır.

Ciltte beyaz leke tedavisi nedir?​

Fototerapi ve excimer lazer tedavisi olarak da adlandırılan ışık tedavisi, melanositlerden deriye rengini veren melanin adlı pigmentin üretimini destekleyerek leke oluşumunun önlenmesi ve mevcut lekelerin yok edilmesine yönelik bir uygulamadır.

Vitiligo beyaz güneş lekesi nasıl geçer?​

Vitiligo beyaz güneş lekesi nasıl geçer?
Kullanılan vitiligo tedavi yöntemleri arasında şunlar bulunuyor;
- Vitiligo tedavisi ilaçları
- Lezyonlar çok yaygın ise fototerapi adı verilen ve halk arasında ultraviyole ışık tedavisi olarak bilinen uygulama.
- Excimer lazer uygulamaları
- Vitiligo kremi ile derinin renk açılmasına neden olan pigment kaybının durdurulması

Deride beyaz lekeler neden olur?​

Deride beyaz lekeler neden olur?
Cilde renk veren pigmentlerin üretilmesinden sorumlu olan hücrelere melanosit ismi veriliyor. Melanosit hücrelerinin hasar görmesi halinde ise pigment üretimi minimuma iniyor. Vücutta gerçekleşen bu değişim sonucunda ise sınırları belli olan irili ufaklı beyaz lekeler oluşuyor; buna vitiligo diyoruz.
 
Vitiligo hakkında paylaştıklarınız çok bilgilendirici ve doğru. Vitiligo, ciltte renk üreten melanosit hücrelerinin hasar görmesi veya ölmesi sonucunda beyaz lekelerin ortaya çıkmasıyla karakterize bir cilt hastalığıdır. Ciltteki renksiz lekeler genellikle güneşe daha fazla maruz kalan bölgelerde ortaya çıkar. Bahsettiğiniz gibi, vitiligo dışındaki beyaz lekelerin nedenleri arasında stres, vitaminsizlik, antibiyotik tedavileri, hastalıklar ve cilt bakımı gibi faktörler yer alabilir.

Ciltteki beyaz lekelerin nedenleri arasında ayrıca pigment üreten hücrelerin melanositlerin hasar görmesi veya yok olması da vardır. Bu durumda ciltte melanin pigmenti üretilemediği için beyaz lekeler oluşur. Vitiligo, genellikle tedavi edilebilen bir hastalıktır ve uygulanan tedavilerle lekelerin rengi açılabilir veya azaltılabilir.

Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve pullanma gibi belirtiler sıklıkla cildin nemsiz kalması veya alerjik reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkabilir. Bu durumlar genellikle uygun cilt bakımı, nemlendirici kullanımı ve alerjenlerden uzak durma ile iyileşebilir.

Kırmızı lekelerin nedeni genellikle alerjik reaksiyonlar, mantar enfeksiyonları veya cilt hastalıkları olabilir. Tedavi için dermatolog tarafından doğru teşhisin konulması önemlidir.

Vitiligo beyaz lekelerinin tedavisinde kullanılan yöntemler arasında ilaç tedavisi, fototerapi, excimer lazer uygulamaları ve vitiligo kremleri bulunmaktadır. Tedavi seçenekleri genellikle hastalığın şiddetine ve yaygınlığına göre belirlenir.

Vücuttaki beyaz lekelerin nedenlerinin doğru teşhis edilmesi ve uygun tedavi planının oluşturulması için bir dermatologdan yardım almak önemlidir. Tedavinin etkili olabilmesi için düzenli kontrollerin yapılması ve önerilen tedavi planının takip edilmesi gerekmektedir.
 
Geri
Üst