Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hepatit C olan babadan cocuga gecer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hepatit C olan babadan çocuğa geçer mi?​

Hepatit c virüsünün neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit C virüsü özellikle kan yoluyla bulaşır. Doğumda anneden bebeğe geçebilir.

Hepatit B taşıyıcı babadan çocuğa geçer mı?​

Anneden çocuğa plasenta kanından veya doğumda (dikey geçiş) doğumdan sonra anne çocuk münasebetleri (özelikle dadı ve çocuk bakıcıları önceden kontrol edilmelidir.) ile çocuğa gene virüs bulaşabilir (yatay geçiş). Uzun yıllar birlikte yaşayan ve B virusu olan babadan veya kardeşlerden de virüs geçer.

Hepatit bulaşır mı?​

Hepatit bulaşır mı?
Hepatit B virüsü kan ve kan ürünleri ile bulaşır. Ayrıca, virüs hepatit B’li hastanın vücut sıvılarında da (tükürük, idrar…) bulunabilir. Bulaşma, virüsün bir şekilde sağlam insanın kanına karışması ile olur.

HCV yüksekliği nedir?​

Anti HCV Pozitif değeri, kişinin vücudunda Hepatit C virüsüne karşı antikor varlığını ya da farklı bir deyişle Hepatit C virüsünün kişiye bulaştığını gösterir. 0.9 IU/mL olan sınır değerin üzerindeki tüm değerler HCV pozitifliğini işaret eder.

hepatit B hastası çocuk sahibi olabilir mi?​

Bebeklik ve çocukluk dönemi için ise çocuk, annenin taşıyıcı olması kadar risk altında değil. Çünkü Hepatit B ancak kan yolu ile ya da cinsel ilişki ile geçiyor. Fakat kan ve vücut sıvılarının göze ya da ağza kaçması ile de bulaşma söz konusu.

Sarılık babadan çocuğa geçer mi?​

Sarılık babadan çocuğa geçer mi?
Hepatit B virüsünün bulaşması için birçok yol vardır: Hepatit B anneden bebeğe bulaşabilir; virüs genellikle anneden bebeğe doğum esnasında geçer (bebek rahimdeyken değil). Çünkü doğum esnasında bebeğin anne kanıyla teması ihtimali yüksektir. Dünya çapındaki hepatit B vakalarının çoğu bu yolla iletilmiştir.
Hepatit tuvaletten bulaşır mı?​
Hepatit B virüsü hangi yollar ile bulaşmaz? HBV aynı kaptan yemek yemekle, ortak gıda veya su tüketilmesi, emzirme ile, sarılmak, öpüşmek, tokalaşmak, öksürmek, aksırmak, aynı tuvaleti kullanmak, havuza girmek, oyuncak ile oynamak, aynı araçta seyahat etmek vb yollar ile bulaşmaz.
 
Hepatit C ve Hepatit B gibi viral enfeksiyonlar, karaciğer hastalığına neden olan ciddi sağlık sorunlarıdır. Ebeveynlerden çocuklara bulaşma riski de önemli bir konudur. İşte bu konuda yapılan açıklamaları detaylı bir şekilde ele alalım:

**Hepatit C:** Hepatit C virüsü genellikle kan yoluyla bulaşır. Doğum sırasında anneden bebeğe geçme olasılığı da vardır, ancak çok nadir görülür. Babadan çocuğa direkt geçiş riski daha düşüktür. HCV yüksekliği, kişinin Hepatit C virüsüne maruz kaldığını gösteren bir belirtidir. HCV yüksekliği, hasta olan bir kişiden sağlıklı bir kişiye bulaşan virüs miktarını belirler.

**Hepatit B:** Hepatit B virüsü, kan yoluyla, doğum sırasında anneden bebeğe veya cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir. B virusunu taşıyan bir babadan veya kardeşten de virüs geçiş olabilir. Ancak sağlam insanlar arasında HBV'nin bulaşıcılığı, ortak kullanımdan kaçınarak azaltılabilir.

**Sarılık (Hepatit A):** Sarılık, genellikle Hepatit A virüsünden kaynaklanır ve dışkı yoluyla (feçes-oral yolla) bulaşabilir. Genellikle kişisel hijyen önlemleri alınarak ve aşı ile korunularak bulaşma riski azaltılabilir.

**Hepatit B ve C'nin Bulaşma Yolları:** Hepatit B ve C virüsleri genellikle kan yoluyla bulaşır. Paylaşılan iğneler, steril olmayan tıbbi cihazlar veya kan transfüzyonları gibi yollarla bulaşabilirler. Bu nedenle, enfekte kanla temas riskini azaltmak önemlidir.

Özetle, Hepatit C ve B gibi viral hepatitlerin bulaşma riski taşıyıcı ebeveynlerden çocuklara geçebilir, ancak doğru önlemler alınarak bu risk azaltılabilir. Sağlık uzmanlarıyla doğrudan iletişime geçerek riskleri en aza indirecek önlemleri almak önemlidir.
 
Geri
Üst