Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

hepatit B virusu dis ortamda ne kadar yasar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.523
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

hepatit B virüsü dış ortamda ne kadar yaşar?​

Hepatit B virüsü dış ortamda bir hafta canlı kalabilir ve Hepatit C’den 10 kat, HIV’den de 100 kat daha bulaşıcıdır. Bunun yanı sıra bu virüsle enfekte anneden doğan çocuklar özellikle önemli bir risk grubunu oluşturur.

hepatit B nasıl bulaşır ve korunma yolları?​

Hepatit B virüsü kanda, spermde, tükürükte ve diğer vücut sıvılarında bulunur. Virüsü taşıyan bir kişinin vücut sıvılarıyla yakın temas, virüsün bulaşmasına yol açabilir. Virüsün bulaşma yolları şunlardır; * Hepatit B virüsü taşıyan bir anneden doğan çocuklara virüs geçer.

Anti HBs nedir nasıl bulaşır?​

Anti HBs nedir nasıl bulaşır?
Enfeksiyonlu kanla temas yoluyla ve tükürük, meni ve vajinal sıvı gibi diğer vücutsal sıvıları, yoluyla bulaşır. Hepatit B anneden bebeğe geçebilir. Bulaşıcıdır ve en az yedi gün boyunca vücut dışında canlı kalabilir.

hepatit B ağız yoluyla bulaşır mı?​

Bulaşma, virüsün bir şekilde sağlam insanın kanına karışması ile olur. Dolayısıyla virüsü taşıyan sıvının (kan veya diğer vücut sıvıları) kişideki bir yara ile temas etmesi gereklidir. Hastalık oral yol ile yani bulaşık maddelerin (yiyecek içecek) ağızdan alınması ile bulaşmaz.

hepatit B aynı bardaktan bulaşır mı?​

Sarılmakla, tokalaşmakla, hapşırmakla, öksürmekle, yanağa öpücük kondurmakla ya da tabak-bardak paylaşmakla Hepatit B bir insandan diğerine bulaşmaz.

Hepatit nasıl korunulur?​

Hepatit nasıl korunulur?
Bunun için yapılması gerekenler ise son derece basittir.
- Yiyeceklerimizin insan dışkısıyla kirlenmesinin önüne geçmek, yani gıda hijyeni sağlamak (A ve E hepatitinden korunma),
- Başkasına ait kan ve vücut sıvıları ile temastan kaçınmak (B, D ve C hepatitlerinden korunmak),
- A ve B hepatit aşılarını yaptırmak.

Anti HBS yüksek olması ne demek?​

“Pozitif” veya “reaktif” HBsAb (veya anti-HBs) test sonucu kişinin hepatit B aşısına başarıyla tepki gösterdiğine veya akut bir hepatit B enfeksiyonundan iyileştiğine işaret eder. Bu sonuç (negatif bir HBsAg sonucuyla birlikte) gelecekteki bir hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışık (korunmuş) olduğunuzu gösterir.

Anti HBS nedir belirtileri?​

Anti HBS nedir sorusuna verilebilecek en genel yanıt, dünya nüfusunun yaklaşık % 5’nde bulunan hepatit B virüsünün tespit edilmesini sağlayan bir test olacaktır. Karaciğerde iltihaplı enfeksiyona yol açan hepatit B virüsü vücuda son derece kolay bir şekilde bulaşabiliyor.

Hepatit öpüşerek geçer mi?​

Hepatit öpüşerek geçer mi?
Ağız yolu veya öpüşmeyle bulaşıp bulaşmadığı da merak ediliyor. Hepatit b hastalığı kan ve cinsel ilişki dışında tükürük veya salyayla da bulaşabilir. Öpüşme durumunda da tükürüklerin buluşması, hepatit b virüsünün aktarılmasına neden olacaktır.

hepatit B taşıyıcısı eşine bulaştırır mı?​

Hepatit B cinsel yolla da bulaşan bir hastalıktır. Bir taşıyıcıyla cinsel ilişkiye girilmesi durumunda aşı yaptırmış olmak, durumdan haberdar olunmaması riskine karşılık da mutlaka kondom yoluyla korunmak gerekir. Hemofili veya diyaliz hastası olanlar risk grubundadır. Hepatit B’nin belirtileri nelerdir?

hepatit B virüsü kolay bulaşır mı?​

Virüs ellerde saatlerce canlı kalabilir. Okullardaki sıra ve kapı kolları, tuvaletlerdeki musluklar virüs taşıyan dışkı ile kirlenebilir. Buralardan eller aracılığı ile ağızdan bulaşma daha kolay ve yaygın olur. Hepatit B ve C, kan ve vücut sıvıları ile bulaşır.
 
Hepatit B virüsünün dış ortamda bir hafta kadar canlı kalabildiği bilgisi doğrudur. Ayrıca, Hepatit B'nin Hepatit C'ye kıyasla 10 kat, HIV'e kıyasla ise 100 kat daha bulaşıcı olduğu bilinmektedir. Hastalığın enfekte annelerden doğan çocuklar için önemli bir risk oluşturduğu da belirtilmektedir.

Hepatit B'nin bulaşma yolları arasında virüsü taşıyan bir kişinin vücut sıvılarıyla temasın yer aldığı belirtilmiştir. Genellikle kanda, spermde, tükürükte ve diğer vücut sıvılarında bulunan virüs, yakın temas sonucunda bulaşabilmektedir. Özellikle anneden doğan çocuklara bu virüsün geçtiği vurgulanmıştır.

Anti HBs nedir ve nasıl bulaştığı sorusuna yönelik verilen yanıt hakkında bilgi sunulmuş ve enfeksiyonlu kanla temas yoluyla veya diğer vücut sıvıları ile bulaşabileceği açıklanmıştır. Aynı zamanda, Hepatit B virüsünün en az yedi gün boyunca vücut dışında canlı kalabildiğine dikkat çekilmiştir.

Hepatit B'nin ağız yoluyla bulaşmadığı, virüsünün sağlam bir insanın kanına karışması gerektiği ve bu nedenle oral yolla bulaşmadığı belirtilmiştir. Sarılmak, tokalaşmak, hapşırmak, öksürmek, yanağa öpücük kondurmak ya da tabak-bardak paylaşmak gibi temaslarla Hepatit B'nin bulaşmadığı vurgulanmıştır.

Hepatit B'ye karşı korunma yolları ve bunları gerçekleştirmenin gerekliliği açıklanmıştır. Gıda hijyenine dikkat edilmesi, başkasına ait kan ve vücut sıvılarından kaçınılması ve A ve B hepatit aşılarının yaptırılması gibi önlemler alınması gerektiği vurgulanmıştır.

Anti HBS sonucunun yüksek olmasının ne anlama geldiği ve Anti HBS'nin belirtileri hakkında genel bilgi verilmiştir. Pozitif bir HBsAb sonucunun hepatit B aşısına başarılı bir şekilde yanıt verdiğini ve gelecekteki bir hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışık olduğunu gösterdiği vurgulanmıştır.

Son olarak, Hepatit B'nin öpüşme yoluyla bulaşabileceği, ancak bu durumun tükürüklerin bulaşmasını gerektirdiği belirtilmiştir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan Hepatit B'nin taşıyıcısı bir kişinin eşine bulaştırma riskine karşı önlem alınması gerektiği vurgulanmıştır.
 
Geri
Üst