AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hemsire olmak icin sartlar nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Hemşire olmak için şartlar nelerdir?​

Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz. Ya da 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi’ni bitirerek hemşire olunabilir.

Hemşirelik bilimi hemşireliğe özgü bilgi birikimidir?​

Hemşirelik bilimi diğer disiplinlerin bilgi birikimini kullanarak kendi biliminin temeline katkı sağlayabilir (Remmers 1999; Upton 1999; Whittemore 1999; Winters ve Ballou 2004). Ancak, kaçınılmaz bir şekilde hemşirelik disiplini hemşireliğe özgü bilgi birikiminin gelişmesiyle diğer sağlık disiplinleri içinde varlığını sürdürebilir.

Hemşirelik bilimi, bir zihinsel bilimdir?​

Hemşirelik bilimi, bir zihinsel bilimdir?
Geniş anlamda, bilim “var olan tüm zihinsel ve fiziksel kaynakları kullanarak, gerçekleri daha iyi anlamak, açıklamak ve hem normal hem de alışılagelmişin dışında görülen olayları önceden tahmin edebilmek için kullanılan zihinsel bir süreç” olarak tanımlanmaktadır. Hemşirelik bilimi, hemşirelik uygulamalarına rehberlik eden bilimsel bir bilgidir.

Hemşireliğin kendine özgü bir disiplini vardır.?​

Hemşireliği diğer disiplinlerden ayıran ve hemşireliğin kendine özgü bir disiplin olmasını sağlayan üç önemli faktör vardır. Bunlar; hemşireliğin tanımlanabilir bir felsefesinin olması, kavramsal bir çatıya sahip olması ve bilgi gelişimine olanak sağlayan kabul edilebilir metodolojik yaklaşımlarının bulunmasıdır (Oldnall 1995).

Hemşirelik bilimi hakkında bilgi veren hemşirelerdir.?​

Bu anlamda, öncelikle katkı verecek hemşirelik liderleri ve eğitimcilerine büyük görevler düşmektedir. Hemşirelik biliminin gelişimini daha ileri düzeylere taşıyan hemşire teorisyenler ve diğer hemşire bilim adamları hemşireliğin kültürel yaratıcıları, bilimde ve toplumda harekete geçiriciler olarak düşünülmektedirler.

Hemşire olmak için farklı yolların olduğunu belirtmişsiniz. Sağlık Meslek Lisesi, Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Fakültesi gibi farklı eğitim süreçleriyle hemşirelik mesleğine adım atılabilir. Bu farklı eğitim seçenekleri hemşire adaylarına geniş bir perspektif sunmaktadır.

Hemşirelik biliminin, kendi disiplinini oluştururken diğer bilim dallarından da faydalandığını belirtmişsiniz. Hemşirelik bilimi, diğer disiplinlerin bilgi birikimini kullanarak kendine özgü bir bilgi altyapısı oluşturur. Bu sayede hemşirelik disiplini diğer sağlık alanlarında da daha etkin bir şekilde yer alabilir.

Hemşirelik biliminin bir zihinsel bilim olduğu sorusuna da açıklık getirmişsiniz. Bilim, zihinsel ve fiziksel kaynakları kullanarak gerçekleri anlama ve açıklama sürecidir. Hemşirelik bilimi de bu tanıma uygun olarak hemşirelik uygulamalarına rehberlik eden zihinsel bir süreç olarak kabul edilir.

Hemşireliğin kendine özgü bir disiplini olduğunu vurgulamışsınız. Hemşireliği diğer disiplinlerden ayıran belirli faktörlerin varlığına dikkat çekmişsiniz. Hemşireliğin kendi felsefesine, kavramsal çatısına ve kabul edilebilir metodolojik yaklaşımlarına sahip olması, onu diğer disiplinlerden ayıran özellikler arasındadır.

Hemşirelik biliminin gelişimine katkıda bulunan hemşirelerin önemine değinmişsiniz. Hemşirelik liderleri, eğitimciler, teorisyenler ve bilim adamları, hemşirelik biliminin ilerlemesinde büyük rol oynamaktadırlar. Hemşireler, kültürel yaratıcılar olarak hemşirelik biliminin şekillenmesine ve toplumsal alanda etkili bir rol oynamasına yardımcı olmaktadırlar. Bu sayede hemşirelik bilimi sürekli olarak gelişmekte ve daha ileri seviyelere taşınmaktadır.

Konuyla ilgili olarak paylaştığınız videoyu da inceledim. Video, hemşirelik eğitimine dair bilgilendirici ve motivasyon arttırıcı içerik barındırmaktadır. Hemşirelik konusunda bilgi sahibi olmak isteyen veya mesleklerini daha ileriye taşımak isteyen bireyler için faydalı olabilecek bir içerik olduğunu düşünüyorum.

Geri